Nieuws

Peugeot 3008 & RCZ Hybrid4

Peugeot 3008 & RCZ Hybrid4

In het voorjaar van 2011 zal Peugeot de 3008 Hybrid4 op de markt brengen. Om ons alvast op te warmen voor de komst van deze eerste hybride van Peugeot laten de Fransen op de IAA in Frankfurt de 3008 Hybrid4 conceptcar zien. Tegelijkertijd onthult Peugeot een soortgelijke Hybrid4-variant op basis van de RCZ.

Tijdens diverse grote autoshows heeft Peugeot ons verrast met hybrides. Weliswaar telkens in conceptvorm, maar de Fransen maakten ons wel duidelijk volop bezig te zijn met de ontwikkeling. In tegenstelling tot de meeste andere autofabrikanten kiest Peugeot niet voor een combinatie van een benzine- en elektromotor, maar passen ze een dieselmotor toe. Peugeot schrijft die keuze toe aan het feit dat dieselmotoren in Europa zeer populair zijn en bovendien het rendement veel beter is dan bij een benzinemotor.

Vierwielaandrijving
Uniek aan de 3008 Hybrid4 en RCZ Hybrid4 is het feit dat Peugeot de ondersteunende elektromotor achterin legt. De dieselmotor in het vooronder zorgt voor de aandrijving op de voorwielen terwijl de elektromotor de achterwielen aandrijft. Voordeel hiervan is dat er niet alleen kosten worden bespaard bij de ontwikkeling, maar bovendien kunnen bijna alle modellen uit de PSA-groep zodoende zonder al te veel investering geschikt gemaakt worden voor hybride-techniek. Maar dat is niet alles. Wie dat wenst kan met een knop op het dashboard kiezen voor vier standen, waaronder vierwielaandrijving. De dieselmotor (voorwielen) en elektromotor (achterwielen) werken dan nauw samen. Behalve dat kan de bestuurder ervoor kiezen om geheel elektrisch te rijden (ZEV-stand), automatisch een modus te laten kiezen (AUTO) en wie sportiviteit wenst kan kiezen voor de Sport-stand waarbij later overgeschakeld wordt.

Diesel- en elektromotor
Zoals gezegd ligt er een dieselmotor voorin. In deze twee gevallen is dat de 2.0 HDiF met een vermogen van 136 pk (300 Nm). De elektromotor ontwikkelt 31 pk (200 Nm). In dit 3008 Hybrid4 zorgt dit voor een 0-100 km/h sprint in 8,8 seconden en een topsnelheid van 209 km/h. Dat alles gecombineerd met een verbruik van gemiddeld 3,8 l/100 km en een CO2-uitstoot van 99 g/km. Op de elektromotor is het verbruik uiteraard nul en bedraagt de actieradius maximaal 4,5 km. De RCZ Hybrid4 weet pas echt indrukwekkende cijfers neer te zetten (voor een hybride). De auto weet in 8,5 seconden naar 100 km/h te sprinten, maar belangrijker nog: hij verbruikt gemiddeld slechts 3,7 l/100 km en stoot dan maar 97 g/km uit.

Concrete plannen voor 2011
Denk nu niet dat Peugeot wederom zomaar conceptcars met deze techniek presenteert. De Fransen hebben daadwerkelijk concrete plannen. In 2011 zal de 3008 Hybrid4 namelijk op de markt komen en men wil de techniek ook door gaan ontwikkelen voor tal van andere modellen. Ook Peugeot zal dus binnen enkele jaren een uitgebreid hybride-gamma hebben.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot 3008 & RCZ Hybrid4
Peugeot 3008 & RCZ Hybrid4
Peugeot 3008 & RCZ Hybrid4
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers