Nieuws

Officieel: de Peugeot RCZ

Officieel: de Peugeot RCZ

Bij Peugeot staat in het voorjaar van 2010 de RCZ in de showrooms. En dit zijn de allereerste officiële foto´s en gegevens van deze unieke Franse auto. Peugeot laat weten dat men de auto dusdanig bijzonder vindt dat er voor het eerst is gekozen voor een naam waarin geen ´nul´ of ´dubbel nul´ is opgenomen. Peugeot noemt de coupé kortweg RCZ.

  • Net zo spannend als de conceptcar
  • Aangepaste ophanging voor sportievere rijprestaties
  • Drie motoren, waarvan krachtigste 200 pk sterk
  • Voldoende ruimte voor een reis naar Zuid-Frankrijk
  • Vanaf volgend voorjaar in de showroom

De RCZ wist als conceptcar al het nodige opzien te baren. De Fransen hadden dan ook nauwelijks keus en moesten de auto wel in productie nemen. Gelukkig nauwelijks gewijzigd, want het productiemodel draagt nog steeds bijna alle spannende details van de conceptcar. We zien onder meer de ´double bubble´ vorm in het dak dat doorloopt in de achterruit, de brede heupen, een heerlijk dikke bilpartij en een uitgebalanceerd design in het algemeen. Pet je af voor Peugeot. De RCZ gaat met z’n eigenaardige styling vast hele hoge ogen gooien net zo’n de eerste generatie Audi TT dat deed. De RCZ is overigens slechts 1,36 m hoog en die stroomlijn zorgt voor een zeer lage luchtweerstand. Samen met de beweegbare achterspoiler - die twee standen kent - wordt hierdoor de ideale mix tussen voldoende neerwaartse druk en een optimaal brandstofverbruik gerealiseerd.

Interieur
Het interieur is typisch Peugeot, maar kent ten opzichte van z’n basis, de 308, toch een aantal markante verschillen. Meest opvallend zijn de kuipstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en wat te denken van het klassiek gestileerde instrumentenpaneel met ronde klokken voorzien van metalen wijzerplaten. Het dashboard is geheel bekleed met een zacht aanvoelend materiaal. En als optie kan het afgewerkt worden met Pack Cuir intégral Nappa leer. Verder worden de inzittenden in een RCZ in de watten gelegd met zaken als het multimediasysteem Peugeot Connect 3D en een hifi-installatie van JBL. De bagageruimte heeft een inhoud van 384 liter en kan worden vergroot naar maximaal 760 liter. Een weekend naar Zuid-Frankrijk vormt dus ook geen probleem met de RCZ. Bovendien beweert Peugeot dat de RCZ een 2+2 coupé is en dat er dus achterin voldoende ruimte is om te zitten.

Drie motoren
Peugeot levert de RCZ met een drietal motoren. Allereerst is er de 156 pk en 240 Nm sterke 1.6 liter benzinemotor, gekoppeld aan een handgeschakelde 6-bak. Deze verbruikt 6,9 l/100 km en heeft een uitstoot van 159 g/km. Een automaat volgt in de zomer. In die periode wordt er ook een tweede benzinemotor in het gamma opgenomen. Deze eveneens geblazen 1.6 liter levert 200 pk en 255 Nm (275 Nm bij overboost) en sprint vanuit stilstand naar 100 km/h in 7,6 seconden. Het verbruik is vastgesteld op 7,1 l/100 km in combinatie met een CO2-uitstoot van om en nabij de 165 g/km. Om de sportiviteit van de RCZ te verder te verhogen heeft Peugeot extra aandacht besteed aan het motorgeluid dat middels een membraan bij bepaalde toerentallen nadrukkelijker aanwezig is. Sportief ingestelde dieselliefhebbers worden tevens op hun wenken bediend. Voor hen heeft Peugeot de 2.0 HDiF met 163 pk en handgeschakelde 6-versnellingsbak in petto. Het koppel bedraagt 340 Nm en de auto realiseert een verbruik van 5,4 l/100 km bij een gemiddelde CO2-uitstoot van 139 g/km.

Sportiviteit
De RCZ is 30 mm breder en heeft een grotere spoorbreedte (+ 54 mm vóór en + 72 mm achter) dan de 308. Peugeot heeft de vering en de schokdemping speciaal aangepast om in combinatie met grote velgen en banden (18 of 19 inch) voor een betere koersstabiliteit en rijeigenschappen te zorgen. De RCZ’s met de 200 pk THP-motor genieten vervolgens nog van een speciale onderste reactiestang waardoor de auto een scherper karakter krijgt. ESP is standaard en voor een dak van carbon, speciaal afgewerkte dakbogen en 18 of 19 inch wielen moet bijbetaald worden.

Voorjaar 2010
De Peugeot RCZ komt aankomend voorjaar op de markt en wordt gebouwd bij het
Oostenrijkse Magna Steyr. Prijzen volgen nog.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Officieel: de Peugeot RCZ
Officieel: de Peugeot RCZ
Officieel: de Peugeot RCZ
Officieel: de Peugeot RCZ
Officieel: de Peugeot RCZ
Officieel: de Peugeot RCZ
Officieel: de Peugeot RCZ
Officieel: de Peugeot RCZ
Officieel: de Peugeot RCZ
Officieel: de Peugeot RCZ
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers