Nieuws

Dacia en Renault: 10 jaar jubilieum

Dacia en Renault: 10 jaar jubilieum

Het is ondertussen alweer tien jaar geleden dat Renault een groot deel van Dacia opkocht. De bedoeling van het Franse merk was om van Dacia haar budgetmerk te maken. We blikken terug op deze succesvolle periode voor Renault/Dacia.

Op 2 juli 1999 hakte de directie van Renault de knoop door. Het merk ging investeren in het Roemeense merk en verwierf 51% van het kapitaal van Dacia. Sinds 2003 heeft het Franse merk 99,3% van het kapitaal in handen. De geschiedenis van Dacia begon overigens al in 1968 toen het merk in licentie gebouwde Renault’s produceerde. Zo bouwde Dacia de Renault 8 / 10 onder de naam Dacia 1100 en later de Renault 12 als Dacia 1300.

1999-2004: modernisering
De eerste periode van de Renault/Dacia relatie bestond voornamelijk uit investeren. De Renault groep geeft in vijf jaar tijd 489 miljoen euro uit om de fabriek van Pitesti (Roemenië) te moderniseren. Zo ontvangt het industriële apparaat een update, wordt de kwaliteit verbeterd en krijgt het personeel een omscholing. Daarnaast wordt er flink geïnvesteerd in de renovatie van de gebouwen, vernieuwing van het informaticamateriaal en de installatie van assemblagelijnen voor motoren en versnellingsbakken van Renault. Het eerste nieuws van Dacia kwam in 2000 toen de SuperNova werd gelanceerd. Samen met de in 2003 geïntroduceerde Solenza fungeerde deze auto als ‘leerauto’ om de herziening van de industriële processen van Dacia en zijn leveranciers te toetsen. Hun lancering bereidt die van de Logan voor.

2004-2005: lancering van Dacia Logan

In 2004 was het dan eindelijk zover voor Dacia. Haar eerste echte nieuwe auto werd werkelijkheid. De Logan, een betaalbare gezinswagen, was een feit. Na de introductie in Oost-Europa in 2004 werd het model in de lente van 2005 ook in Europa gecommercialiseerd. En die beslissing heeft Dacia geen windeieren gelegd. Ondertussen rijdt de Logan, die buiten Europa en de Maghreb ook onder de merknaam Renault wordt verkocht, rond in meer dan 80 landen. En waren er eind juni 2009 wereldwijd al meer dan 1 miljoen Logans verkocht onder de twee merknamen (Renault en Dacia).

2006-2008: 3 nieuwe modellen in het gamma
De laatste jaren gaat het snel met het Roemeense merk. Zo versterkte het merk haar aanbod in 2006 met de Logan MCV, de breakversie van Logan en later met Logan Van en Logan pick-up, twee bedrijfsvoertuigen. Vooral de MCV bleek een welkome aanvulling. Dacia verkocht in drie jaar tijd al meer dan 220.000 exemplaren van Logan MCV, voornamelijk in Europa. Ook werd er door het merk aandacht aan het milieu besteed. Zo lanceerde Dacia in oktober 2008 tijdens de Salon van Parijs het Dacia eco²-label. Alle modellen in het gamma hebben Dacia eco²-versies met benzine-, diesel-, LPG- en E85-motoren die minder dan 140 gram CO2 per kilometer uitstoten.


2008- 2009: Meer nieuw, meer bekendheid

In de zomer van 2008 lanceerde Dacia de Sandero. De compacte hatchback werd het nieuwe wapenfeit van het Roemeense merk. In de zomer van dit jaar werd het Dacia-gamma uitgebreid met de komst van de Sandero Stepway, een stoerdere variant van Sandero. Om nog meer bekendheid te verwerven presenteerde Dacia tijdens de Autosalon van Genève de Duster. Door middel van de Duster liet Dacia zien hoe het merk de toekomst ziet en wat er allemaal mogelijk is binnen het merk. Zonder er concreet over te zijn geeft Dacia hiermee aan dat dit een voorbode is van haar op stapel staande SUV.

Dacia vandaag en morgen

Tien jaar na de overname door Renault is het merk nog steeds flink aan het groeien. Zo ging Dacia over de eerste vijf maanden van 2009 met 120.000 verkochte wagens met 15,5% vooruit op markten die met 16% achteruit gingen en werd de verkoop in Duitsland verachtvoudigd. En de koker is nog lang niet leeg aldus Dacia. Zo zal het merk in 2010 het gamma uitbreiden met de eerder genoemde SUV. We zijn benieuwd!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Dacia en Renault: 10 jaar jubilieum
Dacia en Renault: 10 jaar jubilieum
Dacia en Renault: 10 jaar jubilieum
Dacia en Renault: 10 jaar jubilieum
Dacia en Renault: 10 jaar jubilieum
Dacia en Renault: 10 jaar jubilieum
Dacia en Renault: 10 jaar jubilieum
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers