Nieuws

Innovatieve ‘MultiAir’ voor Alfa Mito

Innovatieve ‘MultiAir’ voor Alfa Mito

Vanaf september is de Alfa Romeo Mito te verkrijgen met een drietal motoren van het type MultiAir. Allen hebben een inhoud van 1.4 liter die dankzij een volledig elektronische gestuurde nokkenas het benzineluchtmengsel in de cilinderkamers regelt. Hierdoor leveren ze zo’n 10% meer vermogen en 15% meer koppel.

Er zijn drie vermogengradaties: 105, 135 en 170 pk. En de motoren kunnen zowel aan een handgeschakelde 5- als 6-bak worden gekoppeld. Ondanks het toegenomen vermogen ten opzichte van de reguliere 1.4 liter benzine, verbruiken de MultiAir-motoren minder brandstof per honderd gereden kilometers. Althans, dat belooft Alfa ons. Een standaard start/stop-systeem is hier mede verantwoordelijk voor.

Veel modellen profiteren
De 105 en 135 pk sterke Mito MultiAir zullen verkrijgbaar zijn in combinatie met de reguliere uitvoeringen. De krachtigste is er uitsluitend als zogeheten Quadrifoglio Verde, een extra sportief model dat als vermoedelijke doel heeft het gat tussen de conventionele modellen en de Mito GTA (240 pk) te dichten. Volgens het Engelse Autocar is er ook een MultiAir-krachtbron met een slagvolume van 2.0 liter in de maak. Deze zal naar verwachting zo’n 20% lichter en 25% kleiner zijn dan de huidige gelijkwaardige viercilinderbenzinemotoren. Hoeveel winst aan vermogen en koppel Fiat Powertrain Technologies uit de tweeliter MultiAir weet te halen is niet bekend. Wel is bekend dat de innovatieve motoren in de loop der tijd ook hun weg zullen vinden in andere modellen binnen het Fiat-concern.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers