Nieuws

Bomvol techniek: Mercedes ESF 2009

Bomvol techniek: Mercedes ESF 2009

Met de ESF 2009 toont Mercedes haar eerste veiligheids-studiemodel sinds 1974. Net als zijn voorgangers van vroeger toont ook dit model innovaties op het gebied van veiligheid en maakt het de geboekte vooruitgang duidelijk. Het is duidelijk dat Mercedes flink uitpakt met de conceptcar!

De ESF 2009 werd geheel ontwikkeld en gebouwd in de testafdeling in Sindelfingen. De auto is gebaseerd op de Mercedes S 400 HYBRID en bevat een flink aantal innovatieve veiligheidsvoorzieningen, waarvan de meeste in demonstratieuitvoering volledig functioneren. Daarnaast blijkt uit dit studiemodel dat meer veiligheid en betere efficiëntie elkaar zeker niet behoeven uit te sluiten. Tot de belangrijkste elementen van de ESF 2009 behoren:

PRE-SAFE Structure: De opblaasbare metalen structuren in de portieren helpen gewicht te besparen of maken dragende delen steviger. In ruststand is het metalen gedeelte opgevouwen om ruimte te besparen. Wanneer de beschermende functie nodig is, bouwt een ingebouwde gasgenerator binnen fracties van een seconde een interne druk van 10 tot 20 bar op, waarmee het onderdeel wordt opgeblazen en zo meer stevigheid levert.

Braking Bag: Dit hulpmiddel, dat is aangebracht in de bodemplaat van de auto, is een verdere uitbreiding van het PRE-SAFE®-pakket. Wanneer het sensorensysteem vaststelt dat een ongeval niet meer kan worden vermeden, wordt de Braking Bag kort voor de botsing opgeblazen en stabiliseert de auto op het wegdek door middel van een stroeve laag aan de onderzijde. Doordat de auto als het ware naar boven wordt geduwd, wordt het duiken van de auto voorkomen en kan de kreukelzone bij een kop-/staartaanrijding nog beter worden benut. Bovendien neemt de weerstand toe, wat helpt ook de snelheid van de auto te verminderen voordat de botsing een feit is.

De ESF 2009 is ook voorzien van PRE-SAFE 360o, een doorontwikkeling van het preventieve veiligheidssysteem PRE-SAFE, waarbij de sensoren niet alleen het gebied voor en naast, maar ook achter de auto in de gaten houden, mocht er een aanrijding aan de achterzijde van de auto dreigen. PRE-SAFE 360° voert in dat geval onmiddellijk de remdruk maximaal op en zorgt ervoor dat de passagiers optimaal worden beschermd tegen de dreigende aanrijding.

Het concept “Child Protect” is, zoals de naam al aangeeft, gericht op de bescherming van kinderen in de auto in de leeftijd van drie tot twaalf jaar. Het modulaire systeem, dat is gebaseerd op een buizenframe, kan worden aangepast aan de grootte van het kind en is veiliger dan een normaal kinderzitje. De Child Cam is een kleine camera waarmee de bestuurder (m/v) de kinderen achterin in de gaten kan houden, zonder de weg uit het oog te verliezen.

Interactive Vehicle Communication: De ESF 2009 kan direct of via doorgiftestations communiceren met andere voertuigen. Met behulp van “ad hoc”-netwerken en WLAN-radiotechnologie is het bijvoorbeeld mogelijk, waarschuwingen voor slecht weer of obstakels op de weg te ontvangen en uit te zenden.

PRE-SAFE Pulse: Deze verdere ontwikkeling van PRE-SAFE® kan de krachten op het bovenlichaam van de inzittenden bij een aanrijding van opzij met circa één derde verminderen. Dit gebeurt door de inzittenden als voorzorgsmaatregel tot 50 millimeter naar het midden van de auto te verplaatsen. Dit actieve veiligheidssysteem maakt gebruik van de luchtkamers in de zijwangen van de rugleuningen van de stoelen.

Spotlight lighting function: Deze koplampverlichting, die deels bestaat uit LEDs, zorgt bij mogelijk gevaarlijke situaties voor extra verlichting. Wanneer de infraroodcamera van de Night View Assistent PLUS bijvoorbeeld loslopend wild in de berm of voetgangers op de weg ontdekt, kunnen deze ook buiten het normale bereik van de koplampen extra worden verlicht, alsof er een spot op wordt gericht.

Naast de genoemde innovaties is de ESF 2009 ook voorzien van Side Reflect, reflecterend materiaal op de carrosserie en de banden om de auto van opzij beter zichtbaar te maken en zo aanrijdingen op kruispunten te voorkomen, en de Belt Bag, een combinatie van een tweelaags veiligheidsgordel met een geïntegreerde airbag, waarmee de kans op letsel bij een aanrijding wordt verminderd. Een andere innovatie is de Size Adaptive Airbag, waarbij het volume van de airbags automatisch wordt aangepast aan de zitpositie en het postuur van de passagier voorin. Voor betere bescherming binnenin is er ook de Interseat Protection; een airbag die ervoor zorgt dat naast elkaar zittende passagiers bij een dreigend ongeval niet met elkaar in aanraking kunnen komen, om zo de kans op letsel te verkleinen.

Tenslotte beschikt de ESF 2009 over een Hybrid Battery Shield, een veiligheidssysteem met zeven elementen dat inzittenden beschermt tegen de risico’s van hoge elektrische spanning en accu’s. Dankzij ervaring met brandstofceltechnolgie zijn de technici van Mercedes-Benz ook hierop voorbereid.

De ESF 2009 zal op 15 juni van dit jaar tijdens de Enhanced Safety of Vehicles (ESV) Conference in Stuttgart voor het eerst worden getoond.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Bomvol techniek: Mercedes ESF 2009
Bomvol techniek: Mercedes ESF 2009
Bomvol techniek: Mercedes ESF 2009
Bomvol techniek: Mercedes ESF 2009
Bomvol techniek: Mercedes ESF 2009
Bomvol techniek: Mercedes ESF 2009
Bomvol techniek: Mercedes ESF 2009
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers