Nieuws

Bulletin: Het verloop van het (nieuwe) General Motors

Bulletin: Het verloop van het (nieuwe) General Motors

General Motors heeft bij de New Yorkse rechtbank uitstel van betaling aangevraagd en zal na een doorstart in afgeslankte vorm als het ‘nieuwe’ GM de toekomst tegemoet zien. Het ‘oude’ gedeelte sterft af en gaat failliet en dat zal voor 14 fabrieken, 2.100 dealers en ongeveer 25.000 banen het einde betekenen.

Door de surseanceaanvraag - deze zogenoemde Chapter 11 - wordt General Motors de komende maanden beschermd tegen schuldeisers en krijgt het de tijd om drastisch te herstructureren. Tijdens die beschermingsperiode zal General Motors worden opgesplitst in een ‘Old GM’ en een ‘New GM’. De rotte appels binnen het concern worden ondergebracht in het oude gedeelte en zullen uiteindelijk een wisse dood tegemoet gaan. Daarnaast worden de deuren van een viertiental fabrieken definitief op slot gedraaid en kunnen cq. moeten 2.100 dealers hun showroom ‘schoonvegen’. De gezonde bedrijfstakken zullen onder de noemer ‘het nieuwe GM’ een doorstart maken. Merken die daartoe behoren zijn: GMC, Buick, Chevrolet en Cadillac. Saturn wordt opgegeven en aanvankelijk zou Hummer ook worden geschrapt, maar GM heeft onlangs laten weten een koper voor het robuuste automerk te hebben gevonden. Saab blijft nog een onzekere factor. Er zijn geïnteresseerden, waaronder de Zweedse sportautofabrikant Koenigsegg, maar er is nog niets definitief. Wat wel definitief is, is dat Saab nog tot 20 augustus de tijd heeft gekregen om een nieuwe eigenaar te vinden. Lukt dit niet? Dan betekent dit daadwerkelijk het einde van de Zweedse fabrikant. Opel heeft inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden in de multinational Magna en zijn Russische partners Sberbank en GAZ. Daarmee lijken de Duitsers (voorlopig) gered.

Staatsbedrijf
Om de herstructurering te realiseren pompt de Amerikaanse regering nog eens 30,1 miljard dollar (21 miljoen euro) in het autoconcern. Daarmee bedraagt het aan Amerikaanse overheidssteun op 50,5 miljard dollar (35,5 miljard euro). Momenteel heeft de Amerikaanse overheid een aandeel van 60% in GM. De Canadezen, die 9,5 miljard dollar (6,7 miljard euro) als steun hebben geboden, is voor 12% eigenaar. De rest van de aandelen is verdeeld over de vakbonden (17,5%) en de schuldeisers (10%). In de afgelopen jaren heeft GM al een totaalverlies van ruim 80 miljard dollar (een klein 60 miljard euro) geleden.

Cultureel erfgoed
Tijdens de aankondiging van GM’s surseanceaanvraag verklaarde Obama waarom z’n regering steun biedt aan GM en het eveneens noodlijdende Chrysler. “We willen voorkomen dat het tot een faillissementafwikkeling komt, want een ondergang van beide bedrijven zou tot ´enorme schade´ voor de Amerikaanse economie leiden”. Miljoenen werknemers zijn namelijk van de Amerikaanse auto-industrie afhankelijk. Bovendien behoort Detroit - de thuisbasis van GM, Ford en Chrysler - tot het culturele erfgoed van de Verenigde Staten. Obama voegde er nadrukkelijk nog aan toe dat de overheid zich terughoudend zal opstellen ten opzichte van de dagelijkse bedrijfsvoering van GM. “Wij willen beide ondernemingen niet runnen!", aldus de president.

Hoogtijdagen
Tot voor kort was General Motors met ruim acht miljoen verkochte auto’s per jaar de grootste autobouwer ter wereld. Momenteel neemt het autoconcern 500.000 pensioenen voor z´n rekening en biedt het in Amerika aan 92.000 mensen werkgelegenheid. In de jaren ’50 waren er totaal zo’n 514.000 personen bij GM in dienst en had het ooit op de thuismarkt een marktaandeel van meer dan 50%. Heden is dit geslonken naar zo’n 20%.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Bulletin: Het verloop van het (nieuwe) General Motors
Bulletin: Het verloop van het (nieuwe) General Motors
Bulletin: Het verloop van het (nieuwe) General Motors
Bulletin: Het verloop van het (nieuwe) General Motors
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers