Nieuws

Toyota Plug-in Prius moet zich eerst bewijzen in pilot project

Toyota Plug-in Prius moet zich eerst bewijzen in pilot project

De Plug-in Pruis zal voorafgaand aan z’n lancering eerst nog in een pilot project getest worden. Toyota zal in totaal vijfhonderd van deze zero-emission Priussen de openbare weg opsturen. Europa, waaronder misschien Nederland, krijgt er 150.

Inmiddels heeft de (batterij)technologie voor Toyota’s Plug-in Hybide Vehicle (PHV) zoals de Plug-in Prius een vergevorderd stadium bereikt. Maar alvorens de auto op de consumentenmarkt te lanceren wil het Japanse merk de auto eerst in een beperkte oplage een praktijkproef laten ondergaan. Tijdens dit pilot project, waarbij gebruikservaringen centraal staan, zal Toyota in totaal vijfhonderd Plug-in Priussen inzetten verdeeld over de Verenigde Staten, Japan en Europa. Nederland is dankzij het succes van de normale Pruis alhier ook geselecteerd als testlocatie. Momenteel voeren de Nederlandse importeur en Toyota Europa diverse gespreken hierover om dit realiseren. Eind 2009 wordt de eerste PHV in Frankrijk afgeleverd. De andere markten volgen halverwege 2010.

Verder dan de normale Prius
De Toyota Plug-in Prius is als PHV ontwikkeld en bevat een lithium-ion batterijenpakket die enkel rijden op elektriciteit mogelijk maakt. Dat kan de normale Prius ook al wel, maar de PHV houdt dit veel langer vol. Middellange ritten kunnen hierdoor zonder uitstoot worden afgelegd, wat de luchtkwaliteit ten goede komt. Opladen van de accu’s kan gewoon via het stopcontact middels een stekkeraansluiting. Bij lange afstanden heeft de Plug-in Pruis dezelfde voordelen als een full hybrid auto: een grote actieradius in combinatie met een zeer lage CO2-uitstoot. De conventionele benzine- en elektromotor zorgdragen hiervoor.

Infrastructuur
Een deel van de in Frankrijk ingezette modellen zal beschikken over een innovatief laadsysteem. Dit systeem garandeert veilig opladen, communicatie tussen stopcontact en auto en de identificatie van de auto. Het factureren van de elektriciteit gebeurt volledig automatisch. Er komt een groot aantal laadpunten beschikbaar bij de huizen van gebruikers, de kantoren van zakenpartners, bij openbare parkeergelegenheden en langs openbare wegen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Toyota Plug-in Prius moet zich eerst bewijzen in pilot project
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers