Nieuws

Audi A3 Sportback: langverwachte 5-deurs A3

Audi A3 Sportback: langverwachte 5-deurs A3

Dit is de langverwachte Audi A3 5-deurs, A3 Sportback genaamd. De Audi A3 Sportback is een combinatie van een sportieve hatchback, een coupé en een stationwagon. En dat is niet alleen qua uiterlijk maar ook praktisch merkbaar.

Audi geeft heel duidelijk aan dat de A3 Sportback geen stationwagon is. Het is een combinatie van diverse verschijningsvormen waarmee de term ‘crossover’ al snel om de hoek komt kijken. In dit geval is deze crossover opgebouwd uit een hatchback, een (vijfdeurs) coupé en een stationwagon.
 
Hatchback
Zie de zijkant van de Sportback en je herkent er meteen de lijn van een vijfdeurs hatchback in. Je hebt het gemak van twee achterportieren en een relatief ruime kofferbak van 370 liter. Ten opzichte van de driedeurs A3 is de Sportback ruim 8 centimer langer. Dit komt geheel ten goede aan de interieurruimte, en met name aan de achterpassagiers.
 
Stationwagon
Het stationwagon effect wordt versterkt door de leverbare dakrails en de ‘lange’ achterkant. Kijk je achter het tweede portier dan zie je een relatief lang zijraampje. Ruimte heeft de A3 Sportback maar het is daarmee nog geen stationwagon. Om de bagageruimte te vergroten zijn de banken in delen neerklapbaar. Een groot glazen dak, dat als optie leverbaar is, versterkt het ruimtelijke effect in het interieur.
 
Coupé
Op coupé-gebied betreft moet je dat wat ons betreft een beetje ruim opvatten. Zie het sowieso als een 5-deurs coupé. Ook dan doen de lijnen van de A3 Sportback niet meteen aan een coupé denken, toch noemt Audi het graag zo. Het is dan ook meer terug te vinden in de rij-eigenschappen en de motorisering. Dat de Sportback een strak onderstel heeft zal zonder twijfel waar zijn. De driedeurs A3 is ook een zeer sportief geveerde auto konden wij concluderen na een uitgebreide rij-impressie met de A3 2.0 TDI Attraction. Heeft de Sportback daar een beetje van meegekregen dan zal het qua rij-eigenschappen wel goed zitten.
 
Een sportieve uitstraling heeft het model zeker. De voorkant heeft een duidelijk verwantschap met de A8 W12 en de nieuwe A6. Ook in het stuur vindt je de vorm van de grille terug en is de nieuwe designrichting voor Audi een feit. De achterkant ziet er, met name door de achterlichten, heel anders uit dan de driedeurs.
 
Nieuwe 2.0 TFSI met 200 pk!
Motorisch is er voor de Sportback een enorme keuze. Bovendien is er een compleet nieuwe motor leverbaar. Het gaat hier om de TFSI waarmee een nieuwe term geboren is. Het is een FSI motor met een Turbo. Audi weet uit het 2.0 FSI blok met behulp van een turbo maar liefst 200 pk te persen. Het maximale koppel van 280 Nm is volledig voor handen tussen 1.800 en 5.000 toeren per minuut. Dat zul dus een bijzonder soepele en krachtige motor zijn waar heel wat rijplezier mee te beleven is. Een acceleratie van 0-100 km/h in 7 seconden moet geen probleem zijn. Verder zullen er bekende motoren worden gemonteerd. Op benzinegebied zijn dit de 1.6 (102 pk), 1.6 FSI (115 pk), 2.0 FSI (150 pk) en de 3.2 V6 (250 pk). Dieselen kan met een 1.9 TDI (105 pk) en de 2.0 TDI (140 pk). Er zijn diverse versnellingbakken leverbaar waaronder de handgeschakelde 5- en 6-bak, een zestraps automaat met tiptronic en de nieuwe 6-traps DSG.
 
Ruime keuze in uitvoeringen en opties
Wat uitvoeringen betreft is er grote overeenkomst met de driedeurs A3. Er is keuze uit de Attraction, Ambition en Ambiente. De Ambition is de sportiefste uitvoering met een verlaagd onderstel, sportstoelen, flinke lichtmetalen wielen en diverse andere sportieve accenten. De Ambiente is de meest luxe uitvoering en voorzien van houtinleg, andere bekleding, andere soorten wielen en noem maar op. De Attraction, die als basisuitvoering door het leven gaat is standaard voorzien van voor de hand liggende zaken als elektrische ramen en spiegels, hoogteverstelling van de stoelen, centrale vergrendeling op afstand, ESP en een heel leger aan airbags en andere veiligheidsvoorzieningen. Natuurlijk is er nog een hele lijst met opties leverbaar zoals xenon verlichting, climate control, licht- en regensensor, DVD-navigatie, geblindeerde ramen achter en het eerder genoemde glazen zonnedak.
 
Vanaf september 2004 op de markt
De Audi A3 Sportback is vanaf september 2004 leverbaar. De prijzen zijn nog niet bekend. Reken op minstens € 2.000,- extra ten opzichte van de driedeurs versie.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi A3 Sportback: langverwachte 5-deurs A3
Audi A3 Sportback: langverwachte 5-deurs A3
Audi A3 Sportback: langverwachte 5-deurs A3
Audi A3 Sportback: langverwachte 5-deurs A3
Redactie
Door Redactie

Zoeken