Nieuws

Ford vestigt nieuw record: 2.326 km op één tank

Ford vestigt nieuw record: 2.326 km op één tank

Het is Ford gelukt een uitzinnige prestatie te leveren door op één volle brandstoftank maar liefst 2.326 km af te leggen. Een Ford Fusion Hybrid gaat hiervoor de recordboeken in. Bovendien werd met deze prestatie ook nog eens ruim $ 8.000,- binnengehaald voor de Juvenile Diabetes Research Foundation.

Ford zette een ongeprepareerde Amerikaanse Fusion Hybrid in om in eerste instantie een afstand van 1.000 mijl af te leggen. Al een meer dan behoorlijke afstand voor een auto. Toen eenmaal de 1.000 mijl (1.610 km) werd bereikt, bleek dat de brandstoftank nog voor één derde aan benzine bevatte. Inmiddels hadden de vakkundige en ervaren bestuurders, onder andere Carl Edwards (NASCAR-coureur) en de zogenaamde ‘hypermiler’ Wayne Gerdes, in totaliteit maar liefst 47 uren achter het stuur gezeten. Maar omdat er meer in de Fusion Hybrid zat dan Ford aanvankelijk dacht vervolgde het Fusion Hybrid 1,000-Mile Challenge team hun weg. Het duurde nog eens ruim twintig uur voordat de laatste benzinedampen de brandstoftank van de Fusion Hybrid verlieten. Een gigantische afstand van maar liefst 1.445,7 mijl was er inmiddels afgelegd; een nieuw record voor een middenklasse sedan met een benzinemotor.

1 op 34,5
Gedeeld op elkaar bedroeg het gemiddelde verbruik van de hybride 81,5 mijl per gallon, wat volstaat tot 1 op 34,5 in Europese normeringen. Dat dit resultaat niet zonder slag of stoot werd bereikt mag duidelijk zijn. De zeven verschillende rijders moesten zich verschillende technieken aanleren om zo zuinig mogelijk met een druppel benzine om te springen. De technieken bestonden onder meer uit een zeer constante rechtervoet, heel gelijkmatig gas geven en vroeg remmen, obstakels (bv. drempels) vermijden, uit laten rollen van de auto en het zonder airco of verwarming doen. Je kunt je voorstellen dat deze manier van rijden een zeer intensieve bezigheid is. Continu moet er naar de meest optimale route gespeurd worden.

Hypermiling
Het is natuurlijk een hele prestatie om een enorme afstand af te leggen op zo min mogelijk brandstof, maar ‘hypermiling’ heeft ook een keerzijde. Sommigen maken er een heuse sport van en ondergaan daarbij diverse (veiligheids)risico’s. Alles voor die ene mijl of kilometer meer op een druppel brandstof. Veel voorkomende situaties die ‘hypermilers’ hiervoor ondernemen zijn: zeer dicht achter een vrachtwagen rijden om zo min mogelijk luchtweerstand te krijgen, veel langzamer rijden dan het toegestane maximale snelheidlimiet, krappe bochten op hoge snelheid nemen (remmen en optrekken kost namelijk energie), rode stoplichten of andere stoptekens negeren en het te hard oppompen van de banden voor minimale rolweerstand.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ford vestigt nieuw record: 2.326 km op één tank
Ford vestigt nieuw record: 2.326 km op één tank
Ford vestigt nieuw record: 2.326 km op één tank
Ford vestigt nieuw record: 2.326 km op één tank
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers