Nieuws

AutoRAI 2009: kopersbeurs of liefhebbersshow?

AutoRAI 2009: kopersbeurs of liefhebbersshow?

Autominnend Nederland maakt zich op voor de AutoRAI. Een nieuw concept met meer auto’s dan ooit tevoren. Morgen gaat de beurs van start voor het grote publiek en vandaag mocht de journalistiek de innovatie van de AutoRAI proeven en beleven. Een blik op de AutoRAI van onze kant.

Terwijl autofabrikanten, toeleveranciers en dealers alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden en zelfs wereldbeurzen als de Barcelona International Motor Show en de Tokyo Motor Show maar met moeite hun standruimte bezet kunnen krijgen opent morgen - op 1 april - de AutoRAI haar deuren. Weliswaar niet in z’n vertrouwde vorm, maar gegoten in een totaal nieuw concept waarbij verschillende belevingswerelden zijn gecreëerd, ieder gericht op een specifiek thema. Voor het eerst staan de auto’s opgesteld per categorie, waardoor vergelijken van de modellen gemakkelijker wordt. Volgens de organisatoren van de AutoRAI resulteert het in meer belevenis bij de bezoeker.

Anders dan verwacht
Het is een uniek concept dat een heel andere kijk geeft op beleving van een autobeurs zoals we die altijd hebben gekend. Alvorens we de AutoRAI aandeden hadden we verwacht dat modellen van verschillende fabrikanten binnen hetzelfde segment letterlijk zij aan zij op de beursvloer stonden. Vergelijken was nog nooit zo eenvoudig geweest. Alleen er mee rijden zou de keuze van de potentiële koper nog kunnen veranderen. Zover komt het overigens niet. De diverse segmenten zijn weliswaar gegroepeerd in een hal, maar daarbinnen hebben de merken alsnog een eigen stand(je). Niet met de traditionele standbouw die de merkbeleving moet realiseren, maar alle stands zijn gelijk. Grote zeecontainers bepalen de afscheidng per stand en daarop kon ieder merk een eigen ´poster´ laten plaatsen. Vergelijken kan daardoor nog steeds, hetzij met minder precisie. Jammer, wij hadden voor het echte vergelijken liever de verschillende concurrenten zij-aan-zij gezien. Bovendien ontbreken er meer dan 10 merken waaronder de best-sellers van Nederland zoals Peugeot, Citroën en Renault. Het vergelijk kan dus nooit compleet zijn.

Beleving
De vorige edities van de AutoRAI trok een mix van autokopend publiek en autoliefhebbers, waarbij de laatste het gros van de bezoekers voor rekening nam. Lekker een dagje uit, desnoods met het gezin, kijkend naar en genietend van al het moois dat de autowereld ons te bieden heeft. De sfeervol ingerichte beurshallen - soms ondersteund met veel muzikale bombarie - maakte het bezoek een belevenis op zich. Met de nieuwe opzet is die belevenis er nog steeds, maar volgens onze ervaring is deze minder gericht op autominnend Nederland. Bovendien schept het ‘vergelijkende’ karakter van deze editie meteen een beeld dat de juist potentiële autokoper naar de Amsterdam RAI moet afreizen. De autoliefhebber kan zijn hart tevens ophalen, want er staan zoals genoemd meer auto’s dan ooit tevoren: van ‘City & Compact’ tot ‘Luxury & Sportcars’. Alleen minsten wij enigszins de sfeer van een autoshow. De Live Show probeert daar nog iets goed aan te maken door demonstraties te geven waarbij diverse nieuwe modellen op opzwepende muziek en met de nodige lichteffecten door de beurshal racen. De RAI Vereniging spreekt over zes belevingswerelden, maar sommige thema’s komen niet uit de verf omdat belangrijke elementen binnen de aankleding ontbreken. Waarom niet gewoon de nadruk leggen op outdoor in de Adventure-hal met SUV´s? En waar zijn de windmolens en boompjes in de ´Green Innovations´ belevingswereld? Een show heeft dat nodig, anders is het geen show nietwaar?

Geslaagd?
Is het de moeite waard om de AutoRAI 2009 te bezoeken? Wij vinden van wel. Al was het alleen maar omdat de AutoRAI het verdient. “We hebben het toch geflikt!”, hoorden we veel auto-importeurs met enige trots roepen. “Ondanks de moeilijke tijden waarin we verkeren en de vele shows die internationaal worden geannuleerd” Het innovatieve en unieke showconcept maakte ons nieuwsgierig en om het te beoordelen moet het eigenlijk zelf ervaren worden. Vanaf woensdag 1 april t/m zaterdag 11 april is de AutoRAI geopend en daarna zullen de bezoekersaantallen en de reacties uitwijzen of het een geslaagde insteek was.

Voor meer informatie, openingstijden en toegangsprijzen ga naar AutoRAI.nl .

Bekijk ook de uitgebreide fotospecial >>

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
AutoRAI 2009: kopersbeurs of liefhebbersshow?
AutoRAI 2009: kopersbeurs of liefhebbersshow?
AutoRAI 2009: kopersbeurs of liefhebbersshow?
AutoRAI 2009: kopersbeurs of liefhebbersshow?
AutoRAI 2009: kopersbeurs of liefhebbersshow?
Redactie
Door Redactie

Zoeken