Nieuws

Van Hooydonk nieuwe hoofdontwerper BMW

Van Hooydonk nieuwe hoofdontwerper BMW

Onze ‘eigen’ Adrian van Hooydonk wordt hoofddesigner van BMW en volgt daarmee Chris Bangle. Die gaat zijn ontwerpkunsten buiten de auto-industrie verder gaat voortzetten. Van Hooydonk is in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor de designontwikkeling van de merken BMW, Rolls-Royce en MINI.

Na jaren auto’s getekend te hebben vindt Christopher Bangle het welletjes. Hij gaat nieuwe ontwerpuitdagingen zoeken buiten de autobranche. Zijn opvolger, de Nederlander Adrian van Hooydonk, is geen vreemde voor Bangle. Ze werken al bijna zeventien jaar samen bij de BMW Group. Tijdens zijn carrière bij de BMW Group was Van Hooydonk al langer Christopher Bangles rechterhand. De Amerikaan beschrijft Van Hooydonk als ‘een echte topprofessional binnen de designwereld’.

Van Bangle’s hand
Bangle en zijn ontwerpteam waren onder meer verantwoordelijk voor de wedergeboorte van de BMW roadster met de BMW Z3, Z4 en de nu al legendarische BMW Z8. Daarnaast ontstonden onder Bangle’s leiding de BMW X3 en X5 en de huidige MINI-modellen. Maar ook de veel besproken vorige generatie van de 7-serie kwam uit de koker van Chris Bangle.

Achtergrond Van Hooydonk
Na onder meer een studie aan de TU Delft en het Art Center Europe in Vevey (Zwitserland), begon de in Limburg geboren Van Hooydonk in 1992 als ontwerper bij de BMW Group. Van 2001 tot 2004 was hij directeur van het internationaal vermaarde designbureau Designworks USA in Californië, een dochteronderneming van de BMW Group. Vervolgens werd hij hoofd van de ontwerpafdeling van BMW autodesign. Adrian van Hooydonk drukte zijn stempel onder andere op het ontwerp van de BMW 6-serie, de BMW 3-serie Coupé en de Z4 Coupé. Ook was hij grotendeels verantwoordelijk voor het studiemodel BMW Z9, de BMW Concept CS en de BMW M1 Hommage. In 1997 ontwierp Van Hooydonk voor MINI een showauto, de ACV 30. En onlangs zetten de Nederlander en zijn designteam hun handtekening onder het ontwerp van de nieuwe BMW 7-serie, de BMW Z4 en de Progressive Activity Sedan (PAS) die binnenkort als concept car zijn wereldpremière beleeft op de Autosalon van Genève.

Uitdaging
“Ik voel me vereerd en ben bijzonder gelukkig met deze nieuwe verantwoordelijkheid”, zegt Van Hooydonk over zijn nieuwe functie. “Ik verheug me erop een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomstige ontwikkeling van die merken.”, aldus het nieuwe designopperhoofd van BMW.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Van Hooydonk nieuwe hoofdontwerper BMW
Van Hooydonk nieuwe hoofdontwerper BMW
Van Hooydonk nieuwe hoofdontwerper BMW
Van Hooydonk nieuwe hoofdontwerper BMW
Redactie
Door Redactie

Zoeken