Nieuws

Volkswagen presenteert Touareg Hybride

Volkswagen presenteert Touareg Hybride

Volkswagen heeft een prototype van de Touareg met hybride-aandrijving gepresenteerd. De auto is gebaseerd op de huidige Touareg, maar geeft ons alvast een voorproefje van de techniek van Volkswagen’s compleet nieuwe SUV.

  • V6 TSI en elektromotor gezamelijk 374 pk
  • Tot 50 km/h puur elektrisch te rijden
  • Sportieve prestaties
  • Tot 25 procent minder verbruik (9,0 l/100 km)

Volkswagen werkt volop aan de ontwikkeling van de nieuwe Touareg die in 2010 op de markt moet komen. Als het zover is zal Volkswagen behalve de bekende benzine- en dieselmotoren ook een hybride-Touareg gaan leveren. Van dat model krijgen we nu alvast een voorproefje.

Krachtpatser
In dit prototype ligt een hybride-aandrijflijn die naast een compleet nieuwe V6 TSI benzinemotor met een inhoud van 2.995 cc, ook wordt aangedreven door een elektromotor. De benzinemotor is goed voor een vermogen van 333 pk en een koppel van 440 Nm terwijl de elektromotor nog eens 38 kW (52 pk) en 300 Nm’s toevoegt. Het gezamenlijke vermogen dat de wielen op de weg kunnen brengen komt daarmee op 374 pk en een indrukwekkend koppel van 550 Nm. Het zal niemand verbazen dat de Touareg Hybrid daarmee slechts 6,8 seconden nodig heeft om vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. Ter vergelijking; een Cayenne S is maar een tiende van een seconde sneller.

Relatief zuinig en schoon
Waar het natuurlijk allemaal om draait is het brandstofverbruik. De verbruikscijfers van de hybrideversie liggen in de gemiddelde cyclus zo’n 17 procent lager terwijl in de stad maar liefst 25 procent winst wordt behaald. Concreet komt dat neer op 9,0 l/100 km en een CO2-uitstoot van 210 g/km. Om nog maar een vergelijking aan te halen; de huidige Touareg 3.6 FSI V6 verbruikt gemiddeld 13,6 l/100 km en stoot 296 g/km uit. Bovendien is die ook nog eens 2 seconden langzamer op de sprint van 0-100 km/h.

Tal van aanpassingen
De reductie in verbruik en uitstoot is te danken aan tal van aanpassingen. Uiteraard hebben we het hybridesysteem waarbij de elektromotor zowel de benzinemotor kan assisteren alsook tot 50 km/h geheel elektrisch kan rijden. Dat laatste is uiteraard geheel emissievrij. De hybridemodule is geplaatst tussen de compleet nieuwe V6 TSI-motor en een eveneens nagelnieuwe 8-traps automaat. Naast de gezamenlijke functie van de benzine- en elektromotor zijn er meer aanpassingen gedaan. Zo is er een start-/stopsysteem, een energiezuinige elektrische stuurbekrachtiging en wordt de remenergie teruggewonnen en opgeslagen in de accu’s. Het 67 kg wegende accupakket is onder de vloer van de auto geplaatst waardoor de wagenvloer met 50 mm verhoogd moest worden.

Leverbaar in de nieuwe Touareg
Volkswagen laat weten dat de Touareg Hybrid op de markt komt als Volkswagen de compleet nieuwe Touareg zal presenteren. Het hybridesysteem is nu nog verpakt in de huidige Touareg en wordt nog volop getest. We moeten dus nog een jaar of twee geduld hebben voordat de Touareg Hybrid op de markt komt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen presenteert Touareg Hybride
Volkswagen presenteert Touareg Hybride
Volkswagen presenteert Touareg Hybride
Volkswagen presenteert Touareg Hybride
Redactie
Door Redactie

Zoeken