Nieuws

Jaguar XK en XKR gefacelift

Jaguar XK en XKR gefacelift

Jaguar heeft de vernieuwde XK en XKR gepresenteerd. Beide roofkatten ondergingen een facelift die de XK een sportiever en moderner uiterlijk hebben meegegeven. Bovendien is er onder de motorkap een splinternieuwe V8 te vinden.

Na de XFR hangt Jaguar de compleet nieuwe 5.0 liter V8 ook in de motorsteunen van de XKR. Deze is voorzien van een nieuwe generatie van de compressor, directe benzine-inspuiting en dubbele variabele kleptiming. Net als bij de sedan ontwikkelt de motor in de coupé en cabriolet een vermogen van 510 pk en een koppel van 625 Nm. Daarmee staat de auto garant voor een 0-100 km/h sprint in 4,8 seconden. Dat is 0,4 seconden sneller dan met de ´oude´ 4.2 liter V8. Een hoger vermogen vraagt om een verbeterde wegligging. Daarom heeft Jaguar de XKR uitgerust met het geheel nieuwe Active Differential Control (ADC). Dit elektronisch gestuurde sperdifferentieel verdeelt de krachten optimaal over de achterwielen afzonderlijk. Niet hoger geworden is de topsnelheid, die bedraagt nog steeds een afgeregelde 250 km/h. De nieuwe motortechnologie levert niet alleen een flink gestegen vermogen op maar ook een verbeterd brandstofverbruik. De dorstigheid van de V8-compressor is voortaan ´beperkt´ tot 12,3 liter per 100 kilometer, een winst van 0,2l/100 km ten opzichte van z’n voorganger.

385 pk voor gewone XK
Voor de gewone XK Coupé en Cabriolet wordt ook een nieuwe V8 geleverd. Deze ontwikkelt een vermogen van 385 pk en een koppel van 515 Nm. Dat is maar liefst 26 procent meer vermogen en 23 procent meer koppel dan bij de 4.2 liter V8 het geval was. Dit levert natuurlijk betere resultaten voor de sprintcijfers op. De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/h voltrekt zich nu in 5,5 seconden (was 6,2 seconden) en de topsnelheid blijft ook hier steken op een elektronisch geregeld 250 km/h. Het brandstofverbruik werd gereduceerd tot een niveau van 9,4 liter per 100 kilometer.

Uiterlijk
Al dat goede nieuws onderhuids heeft ook het gelaat van de XK en XKR veranderd. We zien een nieuwe voorbumper met verticale luchtinlaten, chromen details in de grille, aangepaste koplampunits en een nieuw vormgegeven motorkap. Ook een gemoderniseerde achterbumper en de LED-techniek in de richtingaanwijzers, spiegelkappen en achterlichtunits zijn nieuw voor de XK(R). Bovendien is de decoratielijst rondom de ramenstijlen voortaan uitgevoerd in chroom. Verder is het kleurenpallet voor het exterieur en interieur uitgebreid en treffen we nieuwe lichtmetalen wielen in de prijslijst aan, variërend van 18 tot maat 20 inch. Het binnenwerk werd naar een hoger niveau getild door middel van nieuwe verwarmbare, ventilerende en elektrisch verstelbare stoelen en verbeterde materialen met meer keuze uit aluminium en/of houten accenten.

JaguarDrive Selector
Een nieuwe motor vraagt om een nieuwe bediening van de transmissie. De techniek van de zestraps automaat blijft hetzelfde, maar de JaguarDrive Selector uit de XF doet nu ook dienst in de XK-modellen. Naast de grote draaiknop, die automatisch uit de middenconsole ophoog komt wanneer de auto wordt gestart, kan er ook handmatig geschakeld worden via de peddels achter het stuur. Tijdens het rijden en gepaard gaande met het wisselen van een verzet is bij alle XK-modellen een krachtigere en diepere uitlaatsound hoorbaar. Optisch is het verbeterde uitlaatsysteem te herkennen aan de gewijzigde eindpijpen.

Prijzen
De vernieuwde Jaguar XK Coupé en Convertible staan binnenkort bij de vaderlandse dealers. Prijzen beginnen respectievelijk bij € 127.420,- en € 138.260,-. De XKR Coupé staat voor € 151.620,- in de prijslijsten, terwijl de open variant van het topmodel €  162.460,- moet kosten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Jaguar XK en XKR gefacelift
Redactie
Door Redactie

Zoeken