Nieuws

Cabriolet op basis van de 6-serie coupé

Cabriolet op basis van de 6-serie coupé

Na de introductie van de 6-serie coupé komt BMW nu ook met een cabriolet uitvoering die rijkelijk is uitgerust met innovatieve systemen.

De nieuwe BMW 6-serie heeft een hele bijzondere uitstraling welke met name bepaald wordt door de ´vinnen´ van de kap. Hierdoor lijkt het alsof de 6-serie cabriolet een hele breden c-stijl heeft.

V8-motor voor echt ‘open-air’-plezier
De BMW 6-serie Cabrio wordt allereerst geïntroduceerd als topmodel 645Ci Cabrio
met 4.4-liter achtcilindermotor. Deze levert een maximum vermogen van 245 kW/333 pk en een maximum koppel van 450 Nm. Dankzij de traploze verstelling van nagenoeg alle relevante parameters, zoals de klepbediening (Bi-VANOS), de kleplichthoogte (VALVETRONIC) en zelfs de lengte van het inlaattraject past hij zich perfect aan alle eisen en rijsituaties aan. Van deze compromisloze wijze van motormanagement profiteert de BMW rijder ook met het voor een achtcilinder benzinemotor zeer gunstige brandstofverbruik van 11,7 liter per 100 kilometer voor de handgeschakelde uitvoering. Ook voldoet de achtcilinder reeds aan de op dit moment strengste Europese emissienorm EU4, die vanaf 2005 verplicht is voor nieuwe auto’s. Ook op dit gebied is de V8 dus een inspirerende motor voor een fascinerende auto; een krachtbron die is bekroond met de ‘International engine of the year 2002’-Award; de ‘motoren-oscar’ van de automobielwereld.

De 645Ci Cabrio is verkrijgbaar met drie zesversnellingsbakken, waaronder een uit de Formule 1 afkomstige SMG-transmissie. Daarmee realiseert de 645Ci Cabrio prestaties die slechts aan een select aantal sportwagens zijn voorbehouden. Dit open topmodel sprint in 6,2 seconden van 0-100 km/h (automaat: 6,8 s) en bij 250 km/h wordt de topsnelheid elektronisch begrensd.

Intelligente lichtbouw en onderstelregelsystemen voor optimale dynamiek
Rijden met de nieuwe 6-serie Cabrio is een sportief genoegen. Dit is vooral te danken aan de zeer grote stijfheid van de carrosserie. Deze heeft dankzij de speciale dragerstructuur een trillingsgedrag dat overeenkomt met de uitstekende waarde van de tweezits roadster Z4; een waarde die uniek is in de klasse van de vierzits cabriolets. Toch kon dankzij een consequent toegepaste, intelligente lichtbouw het ledig gewicht van de 645Ci worden beperkt tot zo’n 1.800 kg, waarbij ook de voor BMW zo karakteristieke gewichtsverdeling voor/achter van circa 50:50 kan worden gerealiseerd. Samen met de bij deze aslastverdeling ideale achterwielaandrijving, die de besturing vrijhoudt van ongewenste aandrijfinvloeden, biedt het volledig aluminium onderstel uitstekende voorwaarden voor de in deze klasse superieure rijeigenschappen. Dit geldt vooral voor het extreem precieze reactiegedrag.

De 645Ci is uitgerust met talloze onderstelregelsystemen die het reeds goede onderstel van de 6-serie Cabrio nog verder verbeteren. Voorbeelden zijn de veelomvattende Dynamische Stabiliteits Controle (DSC) en Dynamic Drive.

Dynamic Drive
Dynamic Drive is een actief onderstelsysteem dat het overhellen van de carrosserie bij het rijden in bochten tot een minimum beperkt. Dynamic Drive maakt bij elke snelheid een uitzonderlijke wendbaarheid mogelijk, alsmede een optimaal zelfstuurgedrag en evenwichtige reacties op wisselingen in het aandrijfkoppel (gasgeven/gas loslaten). Daarmee ligt de Cabrio bijzonder stabiel en rustig op de weg. De bestuurder profiteert hiervan door een zeer wendbaar, direct en sportief rijgedrag.

Active Front Steering (AFS)
Afs zorgt voor een nog betere handelbaarheid. De BMW innovatie – Active Front Steering – vergroot het veilige en comfortabele rijplezier dat de 6-serie Cabrio reeds standaard biedt. Met deze als optie verkrijgbare, actieve besturing reageert de auto bij lage en gemiddelde snelheden alert en wendbaar, en is de benodigde stuurkracht gering. Bij toenemende snelheid reduceert AFS de stuurhoek en zorgt het voor een indirecte stuuroverbrenging. Bij hoge snelheden neemt de stuurkracht voor de bestuurder juist toe. Samen met het goedmoedige instuurgedrag vergroot dit de koersstabiliteit.

Door de koppeling met DSC kan Active Front Steering gemakkelijk correcties van de draaihoek van de auto inleiden, door de stuurhoek van de voorwielen aan te passen. AFS reduceert hierdoor de remingrepen van DSC aanmerkelijk, waardoor de 6-serie met authentieke besturingsfeedback nog dynamischer rijdt dan voorheen. Pas wanneer de auto door middel van de Active Front Steering niet meer kan worden gestabiliseerd grijpt DSC in.

High performance-remmen met vaste, aluminium remklauwen
Aan alle vier de wielen zorgen grote 16-inch schijfremmen met vaste remklauwen en geventileerde remschijven voor grote vertragingswaarden en extreme standvastigheid. De aluminium remklauwen reduceren het onafgeveerde gewicht aanzienlijk en dragen daarmee bij aan de optimalisering van de handelbaarheid, het rijcomfort en de actieve veiligheid. Ten opzichte van conventionele remschijven bestaat bij de lichtbouw-remschijf alleen de frictieschijf uit gietijzer met een hoog koolstofgehalte, de naaf bestaat daarentegen uit aluminium. Het onafgeveerde gewicht wordt lager en levert vervolgens ook voor het remsysteem een bijdrage aan de optimalisering van de wendbare handelbaarheid, het rijcomfort en de actieve veiligheid.

Run-flat-banden voor autorijden zonder bandenpech
De standaard ‘run-flat’-banden bieden een belangrijke stap naar nog meer veiligheid. Door versterkte zijwanden met extra hiel en een bijzonder temperatuurbestendige rubbercompound maakt de ‘zelfdragende band’ zelfs in volledig drukloze toestand een probleemloos doorrijden van een volledig beladen auto, met een maximum snelheid van 80 km/h, over een afstand van minstens 150 km mogelijk.
Bij gedeeltelijke belading of niet volledig lege band is zelfs een langere afstand mogelijk. ABS, ASC en DSC blijven ook bij volledig drukverlies volledig actief. Vanwege de speciaal gevormde, dubbele verhoging in het velgbed (Extended Hump 2/EH2) kan de run-flat-band ook bij plotseling luchtverlies niet van de velg springen. Dat betekent aanzienlijk meer veiligheid bij hoge snelheid en op bochtige trajecten.
Dit velgsysteem heeft het grote voordeel dat in noodgevallen ook traditionele banden kunnen worden gemonteerd.

De bandenspanningswaarschuwing waarschuwt bijtijds
Drukverlies in de band wordt aangegeven via de standaard aanwezige, indirect metende bandenspanningswaarschuwing (RPA). Dit systeem is ook een voorwaarde voor de toepassing van banden met noodloopeigenschappen. Het rijgedrag en het uiterlijk veranderen bij drukverlies zo onopvallend, dat de bestuurder niet in alle gevallen bandenpech zal opmerken. RPA waarschuwt de bestuurder echter bijtijds.

Het principe: bij drukverlies vermindert de omtrek van de band en daarmee ook zijn diameter – de rotatiesnelheid van het wiel wordt daardoor groter. De RPA meet de wieltoerentallen via de sensoren van het anti-blokkeersysteem, vergelijkt diagonaal de wielen en stelt de gemiddelde snelheid vast, en herkent aan de hand daarvan drukverlies. Gering drukverlies wordt gemeld door een controlelampje in de cockpit. Bij sterke vermindering klinkt tevens een waarschuwingssignaal.

Adaptieve bochtverlichting voor nog meer veiligheid
Een andere baanbrekende BMW innovatie is de adaptieve bochtverlichting. Dit verbetert daadwerkelijk de reeds zeer goede, standaard Bi-Xenon-koplampen van de nieuwe 6-serie Cabrio. Hierbij richt de adaptieve bochtverlichting de beide Xenon-koplampen (met dim- en grootlichtfunctie) mee met het wegverloop – aangepast aan de actuele situatie. De rijbaan wordt zo tot wel 90 % beter verlicht. De koplampen kunnen maximaal 15 graden draaien, om de weg optimaal te verlichten. Het licht wordt gestuurd door in ‘real-time’ beschikbare gegevens over de actuele stuurhoek, de draaicoëfficiënt rond de verticale as van de auto, en de snelheid. Dit geschiedt afhankelijk van de situatie, de snelheid en de stuurbevelen van de bestuurder. En in tegenstelling tot andere systemen werkt de adaptieve bochtverlichting van BMW bij elke snelheid en voor zowel dim- als grootlicht. Van de adaptieve bochtverlichting profiteren echter ook de andere verkeersdeelnemers: het systeem richt het licht van de koplampen meer op de wegrand – weg van tegenliggers – en reduceert daarmee de verblinding van tegemoetkomend verkeer.

Cabriokap met perfecte geluids- en thermische isolatie
Bij het ontwerp van de nieuwe 6-serie Cabrio is grote aandacht besteed aan praktische eigenschappen, zoals bijvoorbeeld bij de nieuw ontwikkelde kap. De geluids- en temperatuur-isolerende PUR-laag tussen de verrubberde buitenlaag en de binnenhemel dempt het exterieurgeluid al even effectief als het weer en wind buiten houdt. Daardoor biedt de ‘soft top’ van de 6-serie Cabrio een zeer goede akoestische demping, zodat zelfs bij hoge snelheden nog een ontspannen conversatie mogelijk is. De loodrecht geplaatste achterruit tussen de vinnen van de kap is gemaakt van glas, is verwarmbaar en kan ook bij gesloten dak geheel in het schot tussen interieur en bagageruimte verzinken. Daarmee is een tochtvrije ventilatie mogelijk, zoals bijvoorbeeld bij een sedan met geopend schuif-/kanteldak. Ook de zijruiten kunnen geheel worden geopend.

Het volledig elektrisch bedienbare dak verdwijnt binnen enkele seconden geheel in de zich onder een vaste afdekking bevindende kapcassette in de bagageruimte. Als de kap gesloten is, kan de variabele kapcassette in een handomdraai worden ingeklapt, waardoor er nog meer bagageruimte beschikbaar komt. De kap kan ook met de afstandsbediening worden geopend en omvat tevens de automatische ontgrendeling aan het voorruitframe. De comfortopening maakt het mogelijk om vanuit de cockpit met een druk op de schakelaar of met de contactsleutel, de kap volledig te openen of te sluiten. Dit kan ook tijdens het wegrijden of bij start-stop-verkeer, tot een snelheid van 30 km/h, en omvat tevens het openen/sluiten van alle ruiten, alsmede het ont- en vergrendelen van de kap. Een windschot maakt de 6-serie Cabrio bij open rijden tot een nagenoeg tochtvrije tweezitter. Indien alle vier de zitplaatsen worden benut, dan past het ingeklapt in de bagageruimte.

Rijcomfort voor vier volwassenen
Als volwaardige 2+2-cabriolet biedt de 645Ci Cabrio alle inzittenden een ruim zitcomfort, luxueuze uitrusting en elegante ambiance. De standaard elektrisch verstelbare stoelen voor voorpassagier en bestuurder (met memory-functie voor drie posities) zijn ergonomisch gevormd en bekleed met hoogwaardig Dakota-leder. De als optie verkrijgbare en eveneens elektrisch verstelbare sportstoelen zijn straffer gepolsterd en hebben een verstelbare bovenbeensteun, en bieden vooral bij een dynamische rijstijl een nog betere ondersteuning van het lichaam.

Naar cabrio-maatstaven zitten ook de achterpassagiers in de 6-serie comfortabel. Hoewel de daklijn coupé-achtig vlak is uitgevoerd, hebben ook volwassenen achterin de 6-serie Cabrio voldoende ruimte. In de beide geprononceerd gevormde, lederen zitplaatsen – die door een verhoogd kussen van elkaar zijn gescheiden – heeft men een goede zijdelingse steun. Beide zitplaatsen achterin zijn dankzij de comfortabele instaphulp op de bestuurders- en voorpassagiersstoel gemakkelijk bereikbaar. Een voordeel is dat de veiligheidsgordels voorin in de voorstoelen zijn geïntegreerd, waardoor het instapen aanzienlijk comfortabeler verloopt.
 
Een andere, praktische kant van de 645Ci Cabrio is de bagageruimte van 300 liter bij geopende en 350 liter bij gesloten kap. Een grote en een kleine kunststof koffer of een middelgrote koffer en twee 46-inch golftassen passen erin. Voor wintersporters maakt een skifoudraal in het midden van de achterbankleuning het meenemen van twee paar ski’s mogelijk.

Dynamische harmonie in het interieur
Het interieur van de 6-serie Cabrio is duidelijk herkenbaar uit de 6-serie Coupé.
Ook hier is – dynamische harmonie – de aan het interieur ten grondslag liggende basisgedachte. Dynamiek geeft de spanningen en bewegingen van de vlakken en lijnen weer. Harmonie staat voor de manier waarop de vlakken en lijnen elkaar wederzijds ondersteunen en in relatie tot elkaar staan. Het interieur correspondeert op deze manier perfect met het aantrekkelijke carrosserie-ontwerp van de 6-serie Cabrio.

Edele en perfect verwerkte materialen als leder, hout en metaal, alsmede een smaakvolle selectie van op elkaar afgestemde, decente tinten creëren een luxueuze ambiance in het interieur, zonder daarbij de functionaliteit tekort te doen. Alle voor de bestuurder belangrijke functies zijn ergonomisch juist op of rond het stuurwiel geplaatst. Bijna alle zowel voor de bestuurder als ook voor de voorpassagier relevante functies bevinden zich, eveneens bondig samengevat in de middenconsole. Toch oogt het interieur met de weinig zichtbare schakelaars en bedieningselementen rustig. Dit is vooral te danken aan de Controller, waarmee als centraal bedieningselement via het Control Display nagenoeg alle comfortfuncties van de 6-serie Cabrio kunnen worden geactiveerd en geregeld.

Met Head-Up Display houdt de bestuurder alles in het oog
De technische innovatie Head-Up Display projecteert belangrijke informatie, zoals snelheid en navigatie-aanwijzingen op de voorruit, direct in het gezichtsveld van de bestuurder. Het Head-Up Display vergroot het comfort van de bestuurder en met name de actieve veiligheid, aangezien de bestuurder zijn ogen op de weg en het verkeer kan houden. De helderheid van het display wordt automatisch aan de omgevingsomstandigheden aangepast. Head-Up Display is als optie leverbaar op de BMW 6-serie Cabrio.

Audiosysteem in HiFi-kwaliteit
Het standaard HiFi-systeem met acht luidsprekers biedt de inzittenden van de nieuwe BMW 6-serie Cabrio een hoogwaardig luisterplezier. De optie Top-HiFi met maar liefst 13 luidsprekers maakt de nieuwe BMW 6-serie Cabrio helemaal tot een concertzaal. Hier zorgen de in het dashboard geïntegreerde ‘center-speaker’ voor.
De subwoofers in de achterste zijwanden, alsmede het vijfkanaals LOGIC7 equalizing-concept voor een bijzonder authentiek en ruimtelijk werkend klankbeeld in studiokwaliteit, onafhankelijk van de muziekbron.

Passieve veiligheid van topniveau, ook bij open rijden
Vanzelfsprekend voldoet de 6-serie Cabrio aan de zwaarste veiligheidseisen. Bijvoorbeeld dankzij het automatische rolbeugelsysteem, dat zowel bij open als gesloten kap werkt. De Cabrio heeft de modernste gordel- en airbagsystemen, zoals in de rugleuningen van de voorstoelen geïntegreerde veiligheidsgordels met gordelspanners en intelligent gestuurde hoofd- en zij-airbags In samenwerking met de zeer stijve carrosserie beschikt de 6-serie Cabrio over een uitstekende botsveiligheid, op het toonaangevende niveau van de 6-serie Coupé.

De ‘vinnenkap’: fascinerende styling en belangrijke voordelen
Met de nieuwe 6-serie Cabrio met ‘soft top’ biedt BMW een ‘klassieke’ cabrio. Voor veel cabrio-liefhebbers hoort een open auto nu eenmaal uitgevoerd te zijn met een stoffen kap, net zoals een sportwagen ronde instrumenten dient te hebben. BMW biedt daarmee ook alle voordelen van een linnen kap ten opzichte van een klapdak. Deze voordelen betreffen het ontwerp, de afmetingen, de benodigde ruimte en het gewicht. Dankzij innovatieve ideeën kunnen tegelijkertijd de principiële nadelen van een ‘soft top’ – vooral op het gebied van isolatie (geluid en temperatuur) – worden gereduceerd tot een verwaarloosbaar minimum.

Ontwerp: vinnen-optiek bij gesloten en open dak
Met de voor het eerst in de auto-industrie toegepaste ‘vinnenkap’ heeft de nieuwe BMW 6-serie Cabrio dezelfde dynamische contouren als de 6-serie Coupé. Om het karakteristieke, subtiele verloop van de lijnen van dak naar achterpartij te imiteren zijn de C-stijlen overeenkomstig breed uitgevoerd – het idee van de ‘vinnen’ was geboren. Deze oplossing resulteert ook in een absoluut gewenst neveneffect: voor het eerst wordt daarmee bij een BMW cabriolet de ‘Hofmeisterknik’, de tegenkromming van de achterste dakstijl, gerealiseerd. Dit is een karakteristiek ontwerpelement bij BMW.
De liefde voor detail blijkt hier ook uit de samenhang met de onderste raamlijst van de achterzijruit. Deze is in tweeën gedeeld, zodat aan het eind van de tegenkromming de kapkleur in een deel van de raamlijst exact kan worden voortgezet.

Door de stilistische herhaling van de vinnen als kunststof elementen op de deksel van de kapruimte, blijft bovendien de karakteristieke indruk van de nieuwe 6-serie Cabrio ook bij geopend dak behouden. Passend bij de interieurkleuren is deze afdekking uitgevoerd in Basaltgrau of Schwarz. Door vorm en kleur, alsmede door de hoogwaardige uitstraling is het de perfecte afronding van het fraaie interieur en het harmonieus-dynamische ontwerp.

Compacte constructie ten gunste van de bagageruimte
Het stalen buizenstelsel van de cabriokap draagt bij gesloten dak bij aan het uitstekende veiligheidsniveau bij een onverhoopt over-de-kop-slaan. Een ander belangrijk aspect is het voordeel bij de benodigde ruimte. Hoewel het dak van de voorruit tot aan het kofferdeksel bijna twee meter interieur overspant, kan het zo compact worden neergeklapt, dat een naar cabrio-maatstaven uitgesproken grote bagageruimte resteert. Een stalen klapdak gaat daarentegen ten koste van aanzienlijk meer bagageruimte. Hierbij speelt ook een rol dat de kunststof elementen op de kapdeksel niet alleen een optische functie hebben, maar ook functioneel zijn.
Het LFI-vormdeel (Long Fibre Injection = met glasvezel versterkte PUR-kunststof) is hol en vormt daarmee direct de bovenzijde van de kapdeksel.

Achterruit: loodrecht geplaatst en tussen de vinnen
Een conventionele achterruit zou een enorme wissel hebben getrokken op de bagageruimte. Een dergelijke, glazen achterruit zou vanwege de zeer schuine daklijn zeer groot zijn geweest – met alle negatieve gevolgen van dien voor het volume van de bagageruimte bij open rijden. Daarnaast zou het zicht naar achteren dan toch aanzienlijk beperkt zijn geweest, vanwege het formaat van de doorlopende spanbeugel van een conventionele cabriokap. Met de vinnen-constructie vervalt deze spanbeugel. En in plaats van de enorme, vlakke achterruit wordt nu een loodrecht geplaatste ruit toegepast, die nauwelijks bergruimte kost. Bovendien biedt hij, ondanks zijn veel kleinere afmetingen, de bestuurder een aanzienlijk beter zicht naar achteren.

Perfect interieurklimaat dankzij unieke ventilatiefunctie
Bij gesloten kap biedt de tussen de vinnen staande achterruit een wereldwijd unieke comfortfunctie: de ruit kan elektrisch compleet tussen bagageruimte en interieur-achterschot verzinken, waardoor het interieur effectief en absoluut tochtvrij kan worden geventileerd. De werking is vergelijkbaar met die van een schuif-/kanteldak bij een ‘normale’ auto, maar dan aanzienlijk stiller.

Door de zijruiten en de achterruit te openen kunnen de inzittenden van de nieuwe BMW 6-serie Cabrio op een mooie zonnige dag toch genieten van de frisse wind om hen heen. Bij cabrio rijden met vier personen aan boord kan de achterruit ook omhoog blijven en daarmee voor kleinere achterpassagiers als windschot werken. Verder biedt de achterruit ook ’s winters nog voordelen: de verwarmbare ruit ontdooit snel, aangezien sneeuw en ijs zich door de loodrechte positie nauwelijks kunnen vasthechten.

Laag gewicht zorgt voor goede rijdynamiek
Tenslotte heeft een stoffen dak een aanzienlijk lager gewicht dan een klapdakconstructie – een niet onbelangrijk aspect voor een zo dynamische auto als de BMW 6-serie. Daarbij geldt dat elk extra gewicht niet alleen de prestaties nadelig beïnvloedt, maar ook dat een neergeklapt dak direct boven de achteras wordt opgeborgen. Bij een ‘soft top’ is dit gewicht zo gering, dat de ideale gewichtsverdeling voor/achter van 50:50 nagenoeg ongewijzigd blijft. De 6-serie Cabrio is dus zowel open als gesloten even dynamisch.

Extra comfort dankzij modernste technologie
Het stoffen dak is qua akoestische en thermische eigenschappen vergelijkbaar met een hoogwaardig klapdak of een dichte carrosserie. De verrubberde buitenlaag van de kap is absoluut wind- en waterdicht en is aan de binnenzijde voorzien van een laag PUR-schuim. Deze innovatieve isolatie met polyurethaanschuim isoleert het dak aanzienlijk effectiever dan de gebruikelijke laag vlies-weefsel. Windgeruis wordt bijvoorbeeld met 3 dB(A) gereduceerd.

De volautomatische kap wordt bediend via de afstandsbediening of via de toets op het dashboard. Zes hydraulische cilinders zorgen voor de totale kap- en kapdekselbeweging. Bij geopend dak sluit de kapdeksel van SMC-kunststof waterdicht en beschermt daarmee de in de kapcassette liggende ‘soft top’ tegen water en vuil. Het openen of sluiten van de kap kost nog geen 25 seconden. Deze korte tijdspanne is inclusief de bijbehorende bediening van de achterruit en alle zijruiten, alsmede de elektrische vergrendeling van de kap aan het voorruitframe, respectievelijk de elektrische vergrendeling van de kapdeksel.

Kapbediening, ook bij rijdende auto
Hoe vaak komt het niet voor dat een cabrio-rijder de korte pauze bij een rood verkeerslicht wil benutten om de kap te openen of te sluiten. En al even vaak is die beschikbare tijd niet voldoende. In de nieuwe BMW 6-serie Coupé heeft de bestuurder ook na het wegrijden nog de mogelijkheid om het open- of sluitproces af te ronden, tot een snelheid van 30 km/h. Bij overschrijden van deze limiet wordt de bestuurder met een geluidssignaal gewaarschuwd dat de kapbediening nog niet is afgerond.

Voor open rijden met zijn tweeën is er als accessoires een speciaal voor de 6-serie Cabrio ontwikkeld windschot verkrijgbaar. Dit in de windtunnel geoptimaliseerde onderdeel biedt de bestuurder en voorpassagier extra rijcomfort omdat hinderlijke tocht wordt verhinderd. Hierbij zijn de zitplaatsen achterin niet bruikbaar. Het windschot kan dubbel worden samengeklapt en ruimtebesparend, in een speciaal foudraal, in de bagageruimte worden opgeborgen. Het windschot zelf bestaat uit een fijnmazig net in een aluminium frame. Dit frame is voorzien van een poederlakcoating, waarbij alle scharnieren en hoekverbindingen zijn gemaakt van met glasvezel versterkte kunststof.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Cabriolet op basis van de 6-serie coupé
Cabriolet op basis van de 6-serie coupé
Cabriolet op basis van de 6-serie coupé
Redactie
Door Redactie

Zoeken