Nieuws

Komst waterstof in een stroomversnelling

Komst waterstof in een stroomversnelling

De komst van waterstof als brandstof zal in een stroomversnelling komen. De Europese Unie en tal van Europese bedrijven hebben gezamenlijk ruim 1 miljard euro bij elkaar gelegd om de komst van waterstof te vervroegen. Men hoopt dat we voor 2020 massaal gebruik kunnen gaan maken van deze nieuwe brandstof.

 Door de vele hybrides en elektrische auto´s lijkt dé brandstof van de toekomst een beetje in de vergetelheid geraakt. Maar waterstof is wel degelijk nog volop in ontwikkeling. Sterker nog; hybrides en elektro-auto´s zijn feitelijk slechts tussenstappen. Om de komst van waterstof te bespoedigen is er een groep van zestig bedrijven, diverse universiteiten en de Europese Commissie samengesteld die samen een miljard euro inbrengen.

Autofabrikanten zijn volop in ontwikkeling
Op dit moment is waterstof al te realiseren. Zo heeft BMW een 7-serie Hydrogen klaar staan die zo in productie kan worden genomen. Ook Mercedes, Renault, Volkswagen, Mazda en Honda zijn al volop bezig aan de ontwikkeling van auto´s met een brandstofcel aan boord.

Opfrisser over waterstof
Om nog even op te frissen; een auto op waterstof is niet meer of minder dan een auto aangedreven door een elektromotor. Het grootste verschil is dat er geen stroom hoeft te worden ‘getankt’ zoals bij een elektro-auto, maar waterstof. Deze waterstof komt in de brandstofcel in contact met zuurstof en produceert zodoende water en elektriciteit. Het water wordt via de uitlaat afgevoerd en de elektriciteit wordt doorgegeven aan de elektromotor om zodoende de aandrijving te verzorgen. Feitelijk beschikt een auto met een brandstofcel over een eigen elektriciteitscentrale. En het grootste voordeel is dat de uitstoot volledig emissievrij is.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Komst waterstof in een stroomversnelling
Komst waterstof in een stroomversnelling
Redactie
Door Redactie

Zoeken