Nieuws

In detail: Chevrolet Cruze

In detail: Chevrolet Cruze

De nieuwe Chevrolet Cruze wordt wereldwijd verkocht, maar Europa is het eerste continent dat af mag trappen. De sedan legt naar eigen zeggen de lat zeer hoog voor auto’s met een fraai ontwerp en hoogstaande kwaliteit, gecombineerd met een aangename aanschafprijs.

De kwaliteit van de Cruze moeten we nog beoordelen wanneer we de auto in levende lijve zien. Over het uiterlijk kunnen we kort zijn: Chevrolet is overtuigd van zichzelf, en dat straalt de Cruze ook wel een beetje uit. De Cruze bevat stylingelementen die we in de toekomst op meerdere Chevrolet modellen tegen zullen komen. De eigenzinnige dubbele grille, ronde schouderlijnen en de ´twin cockpit´ interieur  zijn zoal een aantal voorboden van de nieuwe ontwerptaal voor toekomstige Chevrolet producten in Europa. Vooral de gebogen daklijn is een belangrijk onderdeel van die vormgeving. Chevrolet heeft met de Cruze eerder een vierdeurs coupé neer willen zetten dan een sedan. De bedoelingen zullen ongetwijfeld juist bedoeld zijn, maar de Cruze oogt nog steeds wel als een gemiddelde sedan. Dat de nieuweling aanzienlijk aantrekkelijker om te aanschouwen is dan zijn voorganger - de Nubira - staat buiten kijf. In dat opzicht zal de Cruze waarschijnlijk meer klanten naar de showrooms trekken.

Interieur
Het interieur wordt gekenmerkt door een stijlkenmerk van Chevrolet, de ´twin cockpit´. Het onderste deel van het dashboard heeft dezelfde kleurstelling als de zit- en rugvlakken van de stoelen. De korrelige oppervlakken van de interieurpanelen worden afgewisseld met materialen die van betere kwaliteit zijn als die van de Nubira. Dat Chevrolet ook met de tijd meegaat is te merken aan de infotainmentinstallatie welke geherbergd is in de middenconsole. Tot dit infotainmentsysteem behoort een DVD-navigatiesysteem, voorzien van spraakherkenning en een 7 inch beeldscherm. Het audiosysteem met vier of zes speakers heeft aansluitmogelijkheden voor een MP3-speler, een iPod of een USB-stick. Er is ook een systeem met harde schijf beschikbaar voor het opslaan van muziekbestanden. Blauw en witte LED-verlichting geven het interieur van de Cruze een sfeervolle tintje en maken het geheel af.

Drie motoren beschikbaar
Onder de motorkap biedt de Cruze een reeks aandrijflijnen, welke gekoppeld kunnen worden aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een compleet nieuwe automatische transmissie. Het basismodel beschikt over een 112 pk sterke 1.6 liter, gevolgd door de 1.8 liter met 140 pk. Met deze motoren bedraagt de acceleratie van 0 tot 100 km/u respectievelijk 12,4 en 9,8 seconden. Bij normaal gebruik is een gemiddeld brandstofverbruik van 6,7 l/100 km (1.6) en 6,8 l/100 km (1.8) haalbaar. Dieselen kan met de nieuwe common-rail 2.0 liter turbodiesel, die 150 pk en een koppel van 320 Nm levert. De acceleratie van 0 tot 100 km/u is voltooid in 9.4 seconden, terwijl het verbruik 5,8 liter per 100 kilometer bedraagt. Op termijn komt er nog een dieselmotor bij. Deze beschikt over 125 pk en 300 Nm aan draaimoment. Vanaf maart 2009 staat de nieuwe Chevrolet Cruze bij de dealer.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
In detail: Chevrolet Cruze
In detail: Chevrolet Cruze
In detail: Chevrolet Cruze
In detail: Chevrolet Cruze
Redactie
Door Redactie

Zoeken