Nieuws

Aspid toont zijn daadwerkelijke gedaante

Aspid toont zijn daadwerkelijke gedaante

Aspid toont zijn daadwerkelijke gedaante IFR Automotive presenteerde op de British International Motor Show de Aspid. Een zeer compacte tweezitter met een laag gewicht van 700 kg en 400 pk. Van 0 naar 100 km/h doet íe in 2,8 seconden.

In Londen - tijdens de British International Motor Show - heeft het Spaanse IFR Automotive het doek van de tweezitter Aspid getrokken. Eerder konden wij al via computerschetsen kennismaken met dit geheel nieuwe automerk. Met de Aspid denken de Spanjaarden een geheel nieuwe kijk op het gebied van sportwagens te hebben gecreëerd. De auto belooft de rijeigenschappen van een supersportwagen in combinatie met de luxe van een auto uit het D-segment.

Ruim genoeg
Volgens IFR Automotive moet de Aspid ondanks zijn compactheid en kleine wielbasis voldoende ruimte bieden aan twee lange volwassenen. Dit is mogelijk gemaakt door de beperkte ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Er is zelfs ruimte overgebleven om de auto van allerlei luxe te voorzien, waarbij de afwerking op hoog niveau staat. Efficiëntie ten top zullen we maar zeggen.

Extreem lichtvoetig
Tijdens de ontwikkeling van de tweezitter was alles erop gericht om zo veel mogelijk gewicht te besparen. Daarom weegt de Aspid - dankzij het gebruik van veel aluminium - slechts 700 kilogram. Het enorm stijve aluminium chassis weegt zelfs maar 75 kg. En ook de remtechniek zoals de remschijven, remzuigers en ophanging zijn van dit materiaal gemaakt. Bijkomend voordeel van deze compactheid en lichtgewichtheid is het lagere brandstofverbruik en CO2-uitstoot.

570 pk per ton
Een simpele rekensom leert ons dat de Aspid extreem snel is. Met zijn 700 kilogram en 400 pk uit het 2.0 liter motorblok, bedraagt de pk/gewichtsverhouding 570 pk per ton. Het is dus niet verrassend dat de Aspid zichzelf in 2,8 seconden naar de 100 km/h katapulteert. De 160 km/h wordt maar liefst binnen zes seconden aangetikt. Men zal verwachten dat IFR de auto voor circuitdoeleinden heeft gebouwd, maar niets is minder waar. De roadster is met zijn luxe in eerste instantie bedoeld voor dagelijks gebruik. Een circuitdag meepakken met zo’n snelheidpotentieel is natuurlijk heel goed mogelijk. Grote kans dat je menig Ferrari en/of Lamborghini het nakijken geeft.

Instrumentarium
Het meest bijzondere aan de Aspid is toch we het instrumentarium. Deze bevindt zich namelijk voor een groot deel in het stuurwiel. Het biedt de bestuurder de mogelijkheid om de meest uiteenlopende instellingen van de auto te wijzigen; van toerentallimiet tot aan het maximum geluid dat de auto mag produceren. Alle gegevens kunnen middels een computer worden in- of uitgelezen. Het kleine schermpje in het stuur beeldt ook de aanwijzigingen van het navigatiesysteem af, evenals de contactpersonen in je GSM. Verder is het bijvoorbeeld mogelijk de auto exact naar jouw wensen af te stemmen voor optimaal rijplezier. Als klap op de vuurpijl doorloopt de Aspid - nadat je de instellingen hebt aangepast - een aantal tests, zodat het juiste motorvermogen wordt gekozen.

Conceptfase
Het is niet duidelijk of IFR Automotive de Aspid in productie neemt. Op dit moment verkeerd de auto nog in een conceptfase. Maar als de reacties lovend zijn, dan zal het bedrijf hier vast serieus over na gaan denken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Aspid toont zijn daadwerkelijke gedaante
Aspid toont zijn daadwerkelijke gedaante
Aspid toont zijn daadwerkelijke gedaante
Redactie
Door Redactie

Zoeken