Nieuws

Revolutie op komst: T.25

Revolutie op komst: T.25

Gordon Murray Design bestaat één jaar en doet een boekje open over hun project. De kleine T.25 stadsauto moet een kleine revolutie worden op het gebied van auto-ontwikkeling en milieuvriendelijkheid.

Vorig jaar op 4 juli startte Gordon Murray in Engeland het bedrijf Gordon Murray Design. Het doel van de Murray - die onder bekend is geworden om het ontwerp van de McLaren F1 - was om voor een revolutie op het gebied van mobiliteit te zorgen. Met het T.25 project moet dit volgens Murray lukken. “Wij geloven dat de T.25 de grootste stap voorwaarts wordt sinds de komst van de T-Ford honderd jaar geleden”, aldus Gordon Murray.

Compacte maten en laag gewicht
Het voordeel van de T.25 zal hem vooral zitten in zijn compacte buitenmaten en de nieuwe manier van het opzetten van de productielijn. Met name met de compacte buitenmaten is de oprichter erg content, zij het erg optimistisch. Zo meldt Murray dat er maar liefst twee T.25´s op één weghelft kunnen rijden en dat je met drie T.25 in één parkeervak past. Het file- en parkeerprobleem is daarmee in één keer opgelost.

Geen concessies
De compacte maten van de auto hebben ook veel voordelen op het gebied van emissies. Tijdens de presentatie van het project werd duidelijk dat de wagen tijdens zijn totale levensduur maar liefst 40% minder milieu-impact heeft dan een gemiddelde auto. Deze besparing komt naast het lage leeggewicht van de auto door het schrappen van onderdelen. Toch doet de T.25 geen concessies aan de veiligheid. De auto moet minimaal vier sterren halen in de EuroNCAP botsproeven. Beter voor het milieu moet niet ten koste gaan van het rijplezier, dat is de insteek van de mensen van Gordon Murray Design. Ze vermelden dan ook trots dat de auto een betere pk-/gewichtverhouding zal hebben dan een gemiddelde auto met een 2.0 liter motor.

Team van dertig man bouwt aan de toekomst
De T.25 wordt Gordon Murray’s 25ste auto, wat ook gelijk de inspiratie van de naam aangeeft. De auto is als idee al 15 jaar oud, maar is sinds een jaar in ontwikkeling. Samen met dertig werknemers werkt Murray aan een betere toekomst voor de autowereld. Volgend jaar op 4 juli zal hij vermoedelijk meer informatie vrijgeven over de voortgang van zijn project.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Revolutie op komst: T.25
Revolutie op komst: T.25
Revolutie op komst: T.25
Redactie
Door Redactie

Zoeken