Nieuws

Overtreffende trap: Ford Focus RS

Overtreffende trap: Ford Focus RS

We hebben er lang op moeten wachten, maar Ford heeft eindelijk weer een Focus RS in het gamma. De Hot-Hatch mag gelijk de borst nat maken in de strijd tegen de sterke concurrentie. Maar daar zal de nieuwe Ford Focus RS met zijn 300 pk en agressieve uiterlijk geen problemen mee hebben.

Sinds de vorige Ford Focus RS - die in 2003 uit productie is gegaan - was het lange tijd stil. Geruchten over een nieuwe RS gingen af en aan, tot het eind 2007 eindelijk werd bevestigd met een eerste teaser. Een maand geleden verspreidde Ford bovendien zelf een aantal spyshots. Nu is hij dan eindelijk officieel en kunnen we u de eerste foto’s en informatie tonen. Het is direct duidelijk dat Ford geen half werk heeft gemaakt van deze speciale en supersnelle Focus.

Agressief uiterlijk
Mocht je ooit een Focus RS tegenkomen, dan moet het direct duidelijk worden dat je met de snelste Focus ooit te maken hebt. Dat is Ford goed gelukt, want dankzij de dikke voorbumper met grote luchtinlaten oogt de RS agressiever dan ooit. Het model heeft zelfs een volledig gewijzigde body gekregen. Opvallend aan de achterzijde is de enorme diffusor die rechtstreeks van een circuitauto kan zijn geleend. Datzelfde geldt voor de forse spoiler op de achterklep. Extra opvallend zijn ze door het feit dat ze in Piano zwart gespoten zijn. Zo onderscheiden ze zich extra van de lakkleur, welke de auto al zeer opvallend maakt. De wagen is namelijk gespoten in een speciale gifgroene kleur, welke een moderne interpretatie is van het Le Mans Green van de Escort RS1600 in 1970.

Diverse highlight’s in het interieur
Ook in het interieur komen de sportieve aspiraties van de Focus RS nadrukkelijk naar voren. De inzittenden worden stevig ingeklemd door de Recaro stoelen welke speciaal voor de auto ontwikkeld zijn. Verder zijn er sportieve accenten te vinden in aluminium of in de kleur van het exterieur. De middenconsole is uitgevoerd met een carbon-look afwerking. Om nog maar eens bevestigd te krijgen in welke Focus je je bevindt is het interieur voorzien van tal van RS-logo´s.

Zweedse vijfcilinder
Onder de kap vinden we een doorontwikkeling van de bekende vijfcilinder motor. Deze motor, die ook al in de Focus ST ligt, komt oorspronkelijk bij Volvo weg. De 2.5 liter turbomotor levert in de RS een vermogen van 300 pk, wat 64 pk meer is dan de 226 pk sterke ST. Het koppel van de vijfcilinder blijft steken op 410 Nm. De RS schiet dankzij deze motor binnen de 6 seconden vanuit stilstand naar de honderd kilometer per uur. Dat maakt deze RS tot de snelste Focus ooit.

RevoKnuckle
Het is vrij ongewoon om 300 pk op de voorwielen los te laten. Ford heeft dan ook overwogen om vierwielaandrijving toe te passen, maar het extra gewicht wat dit met zich meebrengt heeft de ingenieurs doen zoeken naar een andere oplossing. Zo krijgt de Focus RS de beschikking over de innovatieve ‘RevoKnuckle’ voorwielophanging. Deze ophanging is ontworpen om ‘torque steering’, een effect wat optreed wanneer je te veel vermogen op een voorwiel aangedreven auto los laat, te verminderen. Samen met het Quaife Automatic Torque Biasing limited-slip differentieel moeten de 300 paarden zonder problemen verwerkt kunnen worden. Ford claimt dan ook dat ze de best presterende en best sturende auto in hun klasse hebben ontwikkeld. 

Speciaal ESP systeem
De nieuwe Focus RS staat op 19 inch wielen met 235/35 banden. Door de wielen heen zijn de schijfremmen te zien, welke voor 336 mm groot zijn. Achter doet de RS het met 300 mm grote schijven. Voor de veiligheid van de inzittenden is de RS uitgerust met een speciaal ontwikkeld ESP systeem. Het systeem laat sportiever gedrag toe dan normale systemen en is ook volledig uitschakelbaar.

Volgend jaar in productie
De Focus RS is nog steeds in ontwikkeling om de prestaties te verbeteren. Op 22 juli zal de wagen geïntroduceerd worden aan het publiek op de London International Motor Show. Begin volgend jaar zal de RS in productie gaan en zullen de orderboekjes geopend worden. De prijzen zijn op dit moment dan ook nog niet bekend.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Overtreffende trap: Ford Focus RS
Overtreffende trap: Ford Focus RS
Overtreffende trap: Ford Focus RS
Overtreffende trap: Ford Focus RS
Overtreffende trap: Ford Focus RS
Overtreffende trap: Ford Focus RS
Overtreffende trap: Ford Focus RS
Overtreffende trap: Ford Focus RS
Redactie
Door Redactie

Zoeken