Nieuws

Kleine modellen aanzienlijk waardevaster

Kleine modellen aanzienlijk waardevaster

Het is bekend dat grote auto’s minder waardevast zijn in vergelijking met kleintjes. Om het daadwerkelijke afschrijvingspercentage in kaart te brengen, heeft Autotelex - in opdracht van Automotive - een onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt inderdaad dat het aanschaffen van een kleine auto de beste investering is.

In het onderzoek heeft Autotelex een overzicht van auto’s samengesteld, die de komende 42 maanden of bij een kilomterstand van honderdduizend het meest of minst waardevast zijn. Het betreft dus een verwacht dalingspercentage. Als Autotelex in euro’s zou rekenen, zou de lijst er heel anders uit komen te zien.

Top 10 minst waardevast auto’s
In de top 10 van auto’s die het meeste in waarde dalen zijn uitsluitend grote modellen te vinden. Indien een koper heden een Peugeot 607 aanschaft, wordt verwacht dat die 71,9% van het aanschafbedrag moet inleveren bij de verkoop van de grote sedan na 42 maanden. De Peugeot staat hiermee op de eerste plaats van de top 10 sterkste waardedalers, gevolgd door auto’s als de Lancia Thesis met eveneens 71,9% en de Renault Vel Satis (72%). De Ssangyong Rodius staat met een waardeverlies van 72,7% bij een kilometerstand van 100.000 km een plek boven de Volkswagen Pheaton (73%). Om eens te kijken hoeveel je als eerste Pheaton-eigenaar bij inruil moet inleveren, pakken we er een gemiddelde uitvoering bij met een nieuwwaarde van circa € 160.000,-. Laten we daar na 42 maanden een afschrijvingspercentage van 73% op los, dan praat je over een waardeverlies van 116.800 keiharde euro’s. Leg dat je vrouw maar eens uit! De middenmoot van top 10 minst waardevaste auto’s wordt gevormd door de Jaguar X-type (73,2%) en de Cadillac CTS (73,7%). Op een gedeelde en laatste plek staan wederom een Jaguar (XJ) en een Cadillac (STS) met 74,4%. De Hyundai Grandeur is hekkensluiter van meest afschrijvende modellen in Nederland. Na 42 maanden houdt de eerste bezitter slechts 25,5% van zijn uitgegeven geld over.

Top 10 meest waardevast auto’s
Zoals gezegd is het aanschaffen van een kleine auto de beste investering. Opvallend is dat de top 10 allemaal populaire modellen betreft zowel wat betreft nieuwverkoop als in de occasionhandel. Vraag en aanbod bepalen dus wel degelijk een groot deel van de restwaarde. Bovenaan de lijst staan de Volkswagen Golf BlueMotion (58,4%), de Nissan Qasqai (57,3%) en de Toyota Yaris (57,2%). Toyota is met drie modellen goed vertegenwoordigd in de top 10 minst afschrijvende automerken. De Yaris wordt nauw gevolgd door zijn grote broer, de Verso (56,7%). Daarna volgen twee MINI’s. De Cooper en de Clubman schrijven respectievelijk 55,2% en 54,9% af bij een leeftijd van 42 maanden. De top drie wordt grotendeels gevormd door het samenwerkingsverband tussen Peugeot, Citroën en Toyota. De eerste twee (C1 en 107) delen de derde plek met 54,2%. Fiat mag met de 500 (54,1%) de zilveren plak mee naar huis nemen, terwijl de Aygo het erepodium mag beklimmen. De Toyota steekt naar de kroon van minst afschrijvende auto in drie-en-een-half jaar. De kleine Japanner schrijft dan slechts 54% af van zijn nieuwwaarde.

Autotelex
Autotelex houdt zich sinds 1964 bezig met het in kaart brengen van de Nederlandse markt voor motorvoertuigen, van auto’s en motorfietsen tot bedrijfswagens. Deze autogegevens worden onder meer toegepast bij het importeren van auto’s, het berekenen van rest-BPM en het bepalen van een marktconforme restwaarde door uiteenlopende partijen als autohandelaren, autoveilingen, verzekeringsmaatschappijen, leasemaatschappijen, banken en overheidsinstellingen. Voor het verzamelen van de autogegevens maakt Autotelex zorgvuldig gebruik van een uitgebreid netwerk.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kleine modellen aanzienlijk waardevaster
Kleine modellen aanzienlijk waardevaster
Kleine modellen aanzienlijk waardevaster
Redactie
Door Redactie

Zoeken