Nieuws

Snelste XK ooit: Jaguar XKR-S Coupé

Snelste XK ooit: Jaguar XKR-S Coupé

De Jaguar XKR-S Coupé is de snelste in serie gebouwde XK ooit. Jaguar onthulde de gelimiteerde XKR-S in Genève en zal slechts 200 exemplaren van de auto bouwen. Onder de motorkap ligt de Supercharged V8 die voor de XKR-S nog krachtiger is.

Hij wordt aangedreven door de befaamde 4.2 V8 compressormotor en werd ontwikkeld voor de echte Jaguar-liefhebber. De volledig aluminium 4.2 liter V8 compressormotor met vier nokkenassen levert in de XKR-S een vermogen van 416 pk en een koppel van 560 Nm. Daarmee is het mogelijk om in slechts 5,2 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten en een topsnelheid van 280 km/h te behalen. De XKR-S is daarmee niet alleen de snelste XK ooit, maar bovendien ook de snelste Jaguar sinds de XJ220.

Aangepast onderstel
Het high-performance remsysteem voor de XKR-S werd ontwikkeld door het ‘Special Vehicles Team’ van Jaguar, in samenwerking met de Britse competitieremspecialist Alcon, die enkele van de snelste auto’s ter wereld van remvermogen voorziet, en dat zowel op de weg als op het circuit. Elk remblok is afgewerkt in een opvallende rode kleur en draagt het R logo. De XKR-S kreeg nieuwe veren, nieuwe stabilisatorstangen en unieke dempers. De grote ophangingsparameters werden opnieuw gekalibreerd en de XKR-S gebruikt de beproefde CATS-technologie (Computer Active Technology Suspension) van Jaguar met een unieke afstelling. Hij doet ook een beroep op een stuurinrichting met een kleinere verhouding voor directere reacties en een optimale feedback.

Unieke kenmerken
De beperkte reeks in ‘Ultimate Black’ wordt geïdentificeerd door het unieke XKR-S logo op de achterzijde van de wagen. Het koetswerk werd subtiel aangepast om de XKR-S van de andere modellen te onderscheiden. Ook opvallend bij de herwerkte ophanging is dat het koetswerk van de XKR-S met 10 mm werd verlaagd in vergelijking met dat van de XKR. De XKR-S staat bovendien op unieke, erg lichte 20” Vortex-velgen van gesmeed lichtmetaal met specifieke ZR20 Pirelli banden. Daardoor oogt de XKR-S uiteraard lager en sportiever maar er zijn nog een aantal andere details die dat in de hand werken. Zo kreeg hij een nieuwe aerodynamische splitter vooraan, speciale zijskirts, een hertekende achterspoiler en een bumperspoiler achteraan, met contrasterende accenten zoals het honingraatrooster vooraan, de zijdelingse verluchtingsmonden en de drempels.

Sportief en luxe interieur
Het zacht aanvoelende leder in het interieur is afgewerkt in de kleur Warm Charcoal, met dubbele contrasterende stiksnaden in Ivory en leder op de stoelen, het instrumentenpaneel, de middenconsole, de binnenste deurpanelen en de achterste zijpanelen. Dat alles wordt nog aangevuld met de pianozwarte houtinleg, de luxueuze hemelbekleding in Alston Charcoal en een hertekend instrumentenpaneel met XKR-S logo om de hogere topsnelheid in de verf te zetten. Het lederen stuurwiel met contrasterende stiknaden, de versnellingspook in leder en lichtmetaal met lichtmetalen schakelrooster, de aluminium pedalen en de hoofdsteunen, drempelplaatjes en tapijten met XKR-S logo zetten de toon voor dit heel bijzondere interieur. Bowers & Wilkins, de befaamde Britse fabrikant van hoogstaande luidsprekers, nam het hoogwaardige, 525 watt sterke audiosysteem met Pro Logic II surround-sound van Jaguar als vertrekpunt en ontwikkelde een specifiek luidsprekersysteem voor het interieur van de XKR-S.

Slechts 200 exemplaren
De XKR-S zal in de zomer van 2008 beschikbaar zijn in een beperkte oplage van slechts 200 auto’s voor de Europese markt. Hij is nog meer op de bestuurder gericht dan de alom geprezen XKR sportwagen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Snelste XK ooit: Jaguar XKR-S Coupé
Snelste XK ooit: Jaguar XKR-S Coupé
Snelste XK ooit: Jaguar XKR-S Coupé
Snelste XK ooit: Jaguar XKR-S Coupé
Redactie
Door Redactie

Zoeken