Nieuws

Lichtgewicht en zuinig: Toyota 1/Xth

Lichtgewicht en zuinig: Toyota 1/Xth

Toyota presenteert in Tokyo de conceptcar 1/Xth. De superzuinige hybrideauto maakt gebruik van de basis van de Prius, maar de carrosserie is superlicht. Daardoor is de auto zeer zuinig, maar nog wel ruim genoeg voor vier personen.

De Toyota 1/Xth (spreek uit als ´one-Xth´) is een conceptcar die laat zien dat auto´s nog lichter en daardoor nog zuiniger kunnen zijn, zonder concessies te doen aan de ruimte. Toyota gebruikt als basis de Prius. Dat betekent dan ook dat de 1/Xth gebruik maakt van de hybridetechniek van dat model. Maar om dat nog beter tot z´n recht te laten komen en dus het verbruik verder terug te dringen werd een aantal maatregelen genomen. Zo is de brandstofmotor zeer compact en meet deze slechts 500 cc inhoud.

Gewichtsafname
Een tweede belangrijke maatregel was de gewichtsafname. Zo is de carrosserie grotendeels opgetrokken uit carbon en plastic. De conceptcar weegt dan ook slechts 420 kg en dat is een derde van het gewicht van een Prius. Beide maatregelen hebben ertoe geleid dat de 1/Xth nog een keer zo zuinig is als de Prius. Vooral ook de mogelijkheid om langere tijd op de elektromotor te rijden heeft het verbruik aanzienlijk teruggedrongen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken