Nieuws

Prinsjesdag: autorijden fors duurder

Prinsjesdag: autorijden fors duurder

Het kabinet heeft vandaag zeer impopulaire plannen gepresenteerd. En dat alles onder het motto dat milieuvervuilend gedrag zwaarder moet worden belast. Het rijden in schone auto’s wordt gestimuleerd, maar daar tegenover staat dat ‘vuile’ auto’s verder worden belast.

Bij de aanschaf van een energiezuinige auto wordt de koper gecompenseerd met een vergoeding van € 1.400,-. Dit was € 1.000,-. De belasting op een dieselauto gaat van € 540,- naar € 1.640,-. Daarboven op wordt voor zeer onzuinige auto’s een CO2-toeslag ingevoerd. De belasting bij de aanschaf van een dieselauto gaat mede bovendien afhangen van de uitstoot van fijnstof. Een dieselauto die geen fijnstof uitstoot krijgt een korting van € 1000,-, maar voor auto´s die veel uitstoten geldt een toeslag die kan oplopen tot € 4.000,-.

Eenmaal een schone auto in bezit, dan wordt de motorrijtuigenbelasting vanaf 1 februari verlaagd.

Bijtelling
De bijtelling voor de auto van de zaak gaat omlaag naar 14 procent bij zeer zuinige auto´s. Het gaat hierbij om auto’s die minder dan 110 gram CO2 per kilometer uitstoten (benzinemotor) en 95 gram per kilometer voor een dieselmotor. Voor elke andere lease auto gaat de bijtelling omhoog van 22 naar 25 procent. De grondslag voor bijtelling blijft ongewijzigd.

BPM-tarief
Per 1 januari 2008 zal het BPM-tarief worden verlaagd (is nu 45,2%). Voor benzineauto’s geldt een tarief van 42,3% van de catalogusprijs, verminderd met € 1.442,-. Voor dieselauto’s wordt dit tarief vermeerderd met € 307,-. De BPM op dieselauto’s die niet voorzien zijn van een roetfilter gaat volgend jaar omhoog en voor een dieselmotor die voorzien is van een roetfilter gaat de BPM omlaag. Dit zal worden verrekend via het bonus-malus systeem.

Hybride auto´s
De BPM-korting op hybride auto’s met energielabel A gaat volgend jaar eveneens omlaag met € 1.000,-. Voor hybride auto’s met energielabel B zal dit € 500,- bedragen.

Brandstof
De accijns op diesel gaat per 1 juli met 3 cent per liter omhoog en per 1 januari 2009 met 3 cent. De accijns op LPG stijgt met 1,5 cent per 1 juli en nog eens een cent per 1 januari 2009.

CO2-heffing
Om het verhaal helemaal compleet te maken komt er bovendien een extra heffing op onzuinige auto’s. Aan de basis hiervan ligt de uitstoot van CO2. De norm voor een benzineauto (of LPG-auto) bedraagt 240 gram per kilometer, die voor een dieselauto op 200 gram per kilometer. Voor iedere gram extra uitstoot boven de norm, wordt extra € 110,- BPM geheven. Vooral de grotere auto´s zullen hierdoor aanzienlijk veel duurder worden.

Samengevat:
- Compensatie voor milieuvriendelijke auto´s
- Toeslag voor milieuonvriendelijke auto´s
- Verlaging bijtelling voor zuinige auto´s (van 22% naar 14%)
- Verhoging bijtelling (van 22% naar 25%)
- Verlaging BPM-tarief (van 45,2% naar 42,3%)
- Verlaging BPM-korting hybride-auto´s
- Accijns-verhoging op diesel en LPG
- CO2-heffing onzuinige auto´s

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken