Nieuws

Audi A4 2.0 TDI e Concept: Zuinige TDI

Audi A4 2.0 TDI e Concept: Zuinige TDI

Met de Audi A4 2.0 TDI e Concept presenteert Audi een zuinige en schone diesel. Het model is speciaal ontwikkeld om de uitstoot te verminderen en het verbruik van de auto te beperken. Met de A4 2.0 TDI e Concept heeft Audi een concurrent voor de Passat BlueMotion van Volkswagen.

De 2.0 TDI e Concept is uitgerust met de 2.0 liter TDI dieselmotor zoals die ook in de ´gewone´ nieuwe A4 ligt. Deze motor is 143 pk sterk en heeft een koppel van 320 Nm. De TDI is geen pompverstuiver meer, maar eentje van de laatste generatie common-rail dieselmotoren.

Nieuwe transmissie
De e Concept is met een nieuwe zestraps versnellingsbak uitgerust. Deze versnellingsbak is ontwikkeld met het oog op het verminderen van interne wrijvingen. Ook heeft hij langere versnellingen om zo het toerental lager te houden. Het ‘groene’ studiemodel van de nieuwe A4 helpt de bestuurder ook met het kiezen van de juiste versnelling. Een indicator geeft namelijk precies aan wanneer je het beste kan schakelen. Dit zorgt ervoor om de motor altijd zo efficiënt mogelijk te laten lopen. Ook weet Audi de interne wrijving in de stuurbekrachtiging te verlagen. Door gebruik te maken van een hydraulisch systeem nam dit met 50% af.

Hybride
Het hybridesysteem van de wagen zorgt ervoor dat energie die normaal verspilt wordt - wanneer de auto bijvoorbeeld uitrijdt of remt - opgeslagen wordt. Als de auto stilstaat wordt de motor ook uitgeschakeld om zodoende eveneens diesel te besparen. De motor slaat - als dat nodig is - in slechts 2 tienden van een seconde weer aan.

Naast ‘groen’ ook ‘snel´
Naast de groene aspecten meldt Audi dat de auto nog steeds goede prestaties heeft. Zo accelereert de A4 2.0 TDI e in 9,3 seconden vanuit stilstand naar de honderd kilometer per uur. De topsnelheid ligt op 215 km/u. Het verbruik van de conceptcar is 4,9 liter per honderd kilometer en de uitstoot bedraagt 129 gram per kilometer. Daarmee heeft Audi een concurrent voor de Volkswagen Passat BlueMotion in huis.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken