Nieuws

Mercedes F 700: Innovatieve reislimousine

Mercedes F 700: Innovatieve reislimousine

De conceptcar Mercedes F 700 gunt ons een blik in de toekomst. Mercedes laat met de F 700 zien hoe een reislimousine er in de toekomst uit kan zien. De 5,18 m lange limousine is zeer ruim, voorzien van innovatieve systemen en wordt gekenmerkt door veel comfort. Opvallend is zijn 1.8 liter motor die slechts 5,3 l/100 km verbruikt.

Het lage verbruik is te danken aan een bijzonder innovatief aandrijfconcept dat is gebaseerd op de DIESOTTO-technologie, waarmee Mercedes-Benz de verbrandingsmotor op innovatieve wijze doorontwikkeld heeft. Met de nieuwe ruimte-ontstekingsverbranding, directe inspuiting en turbocompressie combineert deze technologie de goede prestaties van een benzinemotor met het grote koppel en het lage verbruik van een diesel. Daarbij bereikt de viercilindermotor van de F 700 met compressie in twee fases de prestaties van de huidige S-Klasse met een 3,5 liter V6-benzinemotor of de drieliter V6-turbodiesel. De F 700 heeft namelijks slechts 7,5 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten en behaalt een topsnelheid van 200 km/h (elektronisch begrensd).

PRE-SCAN
Naast de nieuwe motor is de F 700 ook nog uitgerust met een andere innovatieve techniek, namelijk het PRE-SCAN-chassis. PRE-SCAN maakt gebruik van twee lasersensors in de koplampunits, die als “ogen” fungeren. Deze leveren een nauwkeurig beeld van de toestand van de rijbaan. Op basis van het beeld van de lasersensoren en de gegevens over de rijtoestand berekent een computer de strategie, die door het hydraulische hogedruksysteem wordt vertaald naar nauwkeurig bepaalde oliestromen en drukwaarden voor elk afzonderlijk wiel. Zo zorgt Mercedes ervoor dat de elektro-hydraulisch gestuurde actieve wielophanging de vastgestelde hindernissen compenseert. Het comfort voert dus hoogtij in deze wagen.

SERVO-HMI
Net zo innovatief is het bedieningsconcept SERVO-HMI, waarbij de afkorting staat voor “Human-Machine-Interface”, de verbinding tussen mens en machine. De bediening van navigatie, communicatie en telefoon alsmede audio en entertainment kan via de COMAND-druk- en draaiknop gebeuren, maar kan ook via spraakherkenning. Hiervoor is een nieuw systeem ontwikkeld dat werkt met een ‘avatar’. Deze avatars zijn als grafische weergave van bestaande personen bekend van het internet of van computerspellen. Bij de F 700 is de avatar uitgevoerd als een jonge vrouw. Zij treedt door een gesproken dialoog in contact met de bestuurder, vraagt bijvoorbeeld in het menu van de navigatie naar de gewenste bestemming en bevestigt de gesproken invoer.

Opvallend design
Het carrosserieontwerp van de F 700 laat zien dat er bij dit concept bijzonder veel ruimte voor de inzittenden is gecreëerd. Dat blijkt bijvoorbeeld al uit de lange wielbasis die een stuk langer is dan die van de huidige S-klasse. Het ontwerp is vormgegeven naar de ontwerptaal die de ontwerpers ‘Aqua Dynamic’ noemen. Dit betekent dat ze de stromingsdynamiek van vissen hebben vertaald naar het ontwerp de auto. Opvallend aan de wagen is de het rechter achterportier van de F 700 naar achteren scharniert. Deze “omgedraaide” opening maakt het instappen gemakkelijker.

REVERSE-stoel
Achterin vinden we nog een opvallend nieuwtje. De F 700 is namelijk uitgerust met REVERSE-stoel. Dit nieuwe zitconcept omvat een geheel nieuwe constructie voor de stoel rechts achterin. Hiermee wordt de vaste indeling van de stoelen in een auto opgeheven, want deze stoel maakt een geheel individuele keuze mogelijk: met de rijrichting mee of juist ertegenin.

Toekomstvisie
De F 700 geeft aan in welke richting het merk wil in de toekomst. Wellicht qua design, maar sowieso qua techniek. Het Duitse merk laat weer zien dat ze voorop wil lopen en is achter de schermen druk bezig om deze nieuwe technieken klaar te stomen voor een productiemodel.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes F 700: Innovatieve reislimousine
Mercedes F 700: Innovatieve reislimousine
Mercedes F 700: Innovatieve reislimousine
Redactie
Door Redactie

Zoeken