Nieuws

Fiat Panda Aria Concept

Fiat Panda Aria Concept

Fiat komt met een ‘groene’ Panda naar Frankfurt. Net als veel andere fabrikanten komt de focus van het merk meer en meer op een beter milieu te staan. Deze Fiat Panda Aria Concept bewijst dat nog meer eens.

Aan de buitenkant is al goed te zien dat deze auto iets bijzonders is. Het groene uiterlijk zit er natuurlijk deels voor de show, maar het heeft ook een doel. Het merendeel van de auto is namelijk gemaakt van gerecycled materiaal. Verder zijn veel van de materialen die gebruikt zijn te recyclen. Zo is er in het interieur bijvoorbeeld veel katoen en linnen gebruikt.

Tweecilinder
Onder de kap ligt een gloednieuwe 0.9 liter tweecilinder turbomotor. De motor heeft een speciaal brandstofsysteem, Multiair® genaamd, dat ervoor zorgt dat hij op gewone benzine en op een mix van methaan/waterstof kan rijden. De motor is ook voorzien van het Stop&Start systeem zodat de motor als je stilstaat gelijk uit gaat en wanneer je weer wilt gaan rijden weer aanslaat. Het vermogen van 80 pk wordt op de weg gebracht door ‘ultra green’ banden van Pirelli. Dit merk heeft speciale banden ontwikkeld voor Fiat met het oog op de rolweerstand. Mede hierdoor is de CO2-uitstoot van de Panda Aria Concept is slechts 69 g/km.

Downsizing
Steeds opvallender wordt de trend ‘downsizing’ die Fiat bij deze auto ook heeft uitgehaald. ‘Downsizing’ betekent niets meer dan ´kleiner maken´ en slaat op de cilinderinhoud van de motoren. Steeds meer fabrikanten komen met kleinere motoren in hun gamma. De redenen van Fiat hierover zijn duidelijk. Een normale motor met een gelijk vermogen zou namelijk 20% zwaarder wegen en 25% meer ruimte innemen onder de kap als deze tweecilinder. En minder gewicht betekent natuurlijk dat de auto weer zuiniger wordt.

In de Fiat 500
Het maximale vermogen wat de nieuwe tweecilinder motor kan leveren is 105 pk. Deze motor zal naar verwachting binnenkort in andere modellen van Fiat verschijnen, onder andere in de nieuwe 500. Ook komen er minder krachtige versies van de tweecilinder op de markt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Fiat Panda Aria Concept
Redactie
Door Redactie

Zoeken