Nieuws

Dodge Journey: crossover MPV/SUV

Dodge Journey: crossover MPV/SUV

Dodge presenteert de Journey, een combinatie van een SUV en een MPV. De nieuwe crossover van Dodge combineert veel interieurruimte met een stoer uiterlijk. We herkennen elementen van een SUV en een MPV in de Journey. Vanaf begin 2008 zal de Dodge Journey bij de dealers staan. Dodge levert twee benzinemotoren en een diesel.

Het Europese modellenoffensief van Dodge wordt verder voortgezet met de Journey. De naam zegt het al dat deze auto vooral geschikt is om mee te reizen. En dan wel met veel ruimte en comfort. Maar dat alles gecombineerd met typische Dodge-elementen. Zo heeft de Journey een typische Dodge-uitstraling met de hoekige grille, de scherpe gesneden koplampen en de uitgeklopte wielkasten.

Vijf- en zeven zitplaatsen
Het interieur moet volgens de fabrikant opvallend veel ruimte bieden. De Journey heeft exterieurafmetingen van 4,89 m lengte, 1,83 m breedte en 1,70 m breedte en een wielbasis van 2,89 m. Daarmee is het een forse auto die inderdaad voldoende ruimte en comfort aan zijn inzittenden moeten kunnen bieden. Standaard is de Journey geschikt voor vijf personen. Allerlei slimmigheden maken het reizen aangenaam en flexibel. Zo is de Journey leverbaar met Flip ’n Stow: de zittingen van de voorstoelen zijn naar voren te klappen en geven dan toegang tot een ruim bagagevak voor bijvoorbeeld een paraplu. De Journey maakt het ook mogelijk om kinderen letterlijk onder handbereik te houden: de zitting van het breedste gedeelte van de tweede zitrij kan daartoe vijf centimeter naar voren worden geschoven. Door de leuning van de passagierstoel ook neer te klappen, zit de kroost nog geen armlengte ver weg. Bovendien is de complete tweede zitrij over een lengte van 12 centimeter verschuifbaar. Optioneel zijn geïntegreerde kinderzitjes voor de tweede zitrij beschikbaar. Deze zijn geschikt voor kinderen met een lengte tot 1,45 m en/of een gewicht van 22-39 kilo. Deze zitjes verhogen de zitpositie met ruim 10 centimeter waardoor de kinderen probleemloos de standaard veiligheidsgordel kunnen gebruiken en naar buiten kunnen kijken.

Tip ´n Slide
In de zevenpersoons opstelling is er een derde zitrij gemonteerd. Dankzij Tip ´n Slide is er gemakkelijk toegang tot de derde zitrij. Door de hendel van de zitplaatsen op de tweede rij naar voren te bewegen, vouwt de zitting op en schuift een gedeelte (2/3 – 1/3) van die zitrij automatisch naar voren.

Opbergvakken
Opbergruimte kent de Journey in allerlei soorten en maten. Naast de grote kofferruimte en de eerder genoemde bagagevakken kent de auto ook een ´geheime´ bergruimte achter de tweede zitrij. Deze is zodanig in te delen dat bijvoorbeeld een volle boodschappentas er stevig in opgeborgen kan worden. De zevenzits Journey heeft achter de derde zitrij een extra bergvak. Voor de dorstige momenten is er achter de beide voorstoelen een waterdicht vak voor 12 blikjes frisdrank die eventueel met ijs gekoeld kunnen worden.

Drie motoren
Motorisch zal Dodge de Journey gaan leveren met een drietal krachtbronnen. De eerste is een 2.4 liter viercilinder benzinemotor met een vermogen van 173 pk en een koppel van 225 Nm. Daarnaast is er de 2.7 V6 met een vermogen van 186 pk en een koppel van 259 Nm. Deze zescilinder is standaard gekoppeld aan een zestraps automaat en bovendien ook geschikt voor het gebruik van E85 bio-ethanol. Dieselen kan met de 2.0 CRD die een vermogen van 140 pk en een koppel van 310 Nm op de wielen overbrengt. De dieselmotor is standaard voorzien van een roetfilter en neemt genoegen met 7,0 l/100 km. Wie dat wenst kan de dieselmotor koppelen aan een compleet nieuwe automaat met dubbele koppeling. Het systeem is bekend van Volkswagen (DSG) en als een bepaalde versnelling is ingeschakeld, zet de tweede koppeling de volgende versnelling vast stand-by. Dat zorgt voor supersnelle schakelmomenten en een brandstofbesparing van circa 6% ten opzichte van een conventionele automaat.

Veilgheid
Op veilgheidsgebied is de Dodge Journey standaard uitgerust met ABS, ESP, Electronic Roll Mitigation en zes airbags (multistage front airbags, zijairbags en gordijnairbags). Een achteruitrijcamera voor een goed overzicht en makkelijk (in)parkeren is als optie verkrijgbaar.

Tweede helft 2008 bij de dealers
Vanaf de tweede helft van 2008 zal de Journey bij de Europese Dodge-dealers staan. De prijzen en uitrustingsniveaus zijn op dit moment nog niet bekend. Reken erop dat de prijsstelling - net als alle andere Dodges - zeer competitief zal zijn.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Dodge Journey: crossover MPV/SUV
Redactie
Door Redactie

Zoeken