Nieuws

Mini John Cooper Works Challenge: circuit-Mini

Mini John Cooper Works Challenge: circuit-Mini

De Mini John Cooper Works Challenge is speciaal ontwikkeld voor het circuit. De auto is gebaseerd op de Mini Cooper S en is door John Cooper Works geschikt gemaakt voor circuitgebruik. De auto zal niet worden goedgekeurd voor de openbare weg, maar is uitermate geschikt voor circuitdagen en uiteraard voor de Mini Challenge.

Sinds 2004 rijdt Mini met een eigen kampioenschap in onder meer Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland. Deze zogenaamde Mini Challenge wordt verreden met speciaal voor het circuit geprepareerde Mini´s die door John Cooper Works worden ontwikkeld. Met de komst van de nieuwe Mini - vorig jaar - werd het nu tijd om voor het nieuwe raceseizoen ook de raceversie te vernieuwen.

Toegenomen vermogen
De auto is op tal van punten aangepast om geschikt te maken voor het circuit. John Cooper Works heeft onder meer de motor getuned van 175 naar 210 pk en van 240 naar 260 Nm. Om dit te bewerkstelligen werd de twin-scroll turbo op de 1.6 liter viercilinder aangepast, werd het motormanagementsysteem opnieuw geprogrammeerd en is het uitlaatsysteem vernieuwd. De auto heeft daardoor slechts 6,1 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten en de topsnelheid ligt op 240 km/h. Daarmee is de auto sneller dan de standaard Cooper S (7,1 sec / 225 km/h).

Circuitprestaties
Voor betere prestaties op het circuit werden onderhuids vele aanpassingen gedaan. Zo is het onderstel voorzien van instelbare veren en dempers. Een speciaal geprepareerde zesversnellingsbak brengt het vermogen over op de 17 inch voorwielen die zijn voorzien van Dunlop banden. De buitenzijde oogt niet alleen sportiever, maar heeft ook daadwerkelijk een sportieve functie. Zo zijn de voor- en achterspoiler verstelbaar en zorgen die voor meer neerwaartse druk op de wielen. De high-performance remmen maken het mogelijk om in iets meer dan 3 seconden vanaf 100 km/h naar stilstand af te remmen. Tot slot is het interieur voorzien van Recaro-sportstoelen met zespuntsgordels en het HANS-systeem. Dat laatste is bekend uit de Formule 1 en zorgt voor een goede veiligheid van het hoofd en de nek (Head and Neck Support).

Geen goedkeuring voor de openbare weg
De Mini John Cooper Works Challenge zal vanaf volgend jaar leverbaar zijn. Zoals gezegd krijgt de auto geen goedkeurig voor de openbare weg. Deze is dan ook enkel te gebruiken voor op het circuit. De auto zal vooral te zien zijn in de Mini Challenge.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mini John Cooper Works Challenge: circuit-Mini
Redactie
Door Redactie

Zoeken