Nieuws

Ook Peugeot in bio-ethanol: 307 SW BioFlex

Ook Peugeot in bio-ethanol: 307 SW BioFlex

Peugeot presenteert de 307 SW BioFlex, een 307 SW die geschikt is voor bio-ethanol (E85). Peugeot volgt hiermee onder meer Volvo, Saab en Ford die met hun bio-ethanol modellen redelijk populair zijn. In Frankrijk is bovendien Renault ook actief met een bio-ethanol model op basis van de Mégane.

Zweden kan worden gezien als pionier op het gebied van bio-ethanol. In het hoge noorden is men al jaren zeer actief met het opzetten van een uitgebreid netwerk aan tankstations. Maar ook in Frankrijk wordt langzaam maar zeker aan een distributienetwerk gebouwd. Het is dan ook niet vreemd dat de Franse autofabrikanten hierop inhaken en modellen presenteren die geschikt zijn voor het gebruik van bio-ethanol. Na Renault volgt nu Peugeot en ook Citroën zal niet lang meer op zich laten wachten.

1.6 (110 pk)
De Peugeot 307 SW BioFlex is technisch nagenoeg identiek aan de 307 SW 1.6 (110 pk). Het grootste verschil vinden we onder de motorkap. Onder meer de brandstofleidingen, de brandstofinspuiting en het motormanagement werden aangepast om de motor geschikt te maken voor deze biobrandstof. Zodoende is het mogelijk dat de 307 SW BioFlex kan rijden op E85 (15 procent benzine en 85 procent ethanol) en elk mengsel daarvan. Dus er kan ook een volle tank benzine worden getankt op het moment dat er nog wat E85 in de tank zit. Zo kun je nooit zonder brandstof komen te staan omdat er ergens geen E85 te tanken is.

CO2-reductie
Het grootste voordeel van het gebruik van ethanol is dat de CO2-uitstoot lager is dan bij gewone benzinemotoren. Niet zozeer tijdens het rijden, want de 307 BioFlex komt uit op 169 g CO2/km in plaats van 178 g voor de gewone 307 SW. Maar de winst is te behalen bij de productie van ethanol. De productie van bio-ethanol levert een CO2-besparing op die overeenkomt met de CO2 die de planten tijdens hun groei (tijdens de fotosynthese) opgenomen hebben. Bij de productie van benzine komt juist heel veel CO2 vrij.

Hoger verbruik
Het verschil tussen de 307 SW BioFlex en de 307 SW 1.6 is qua prestaties minimaal. Het vermogen en koppel liggen respectievelijk 4 en 2,5% hoger in het voordeel van de BioFlex. Wel ligt het verbruik van de BioFlex fors hoger. Op benzine wordt gemiddeld 7,7 l/100 km verbruikt en op E85 gemiddeld 10,4 l/100 km. Zolang de bio-ethanol dan ook nog duurder is dan gewone benzine is er (helaas) nog weinig reden om het te tanken. In Frankrijk wordt ethanol wel voor een scherpe prijs aangeboden, maar bij ons is deze brandstof nog zeer kostbaar. Echter, om alvast klaar te zijn voor de (nabije) toekomst is het wel aantrekkelijk om een BioFlex aan te schaffen in plaats van een gewone 307 SW op benzine. Vermoedelijk wordt het prijsverschil verwaarloosbaar en kan er toch bio-ethanol getankt worden als dat in de toekomst aantrekkelijk wordt.

Eind dit jaar leverbaar
De 307 SW BioFlex zal vanaf september te bestellen zijn. Tegen het einde van het jaar zullen de eerste exemplaren in Nederland worden afgeleverd. Behalve bij ons zal de 307 SW BioFlex ook in Zweden en Frankrijk leverbaar worden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ook Peugeot in bio-ethanol: 307 SW BioFlex
Redactie
Door Redactie

Zoeken