Nieuws

Diatto GT Ottovu: gelimiteerde productie

Diatto GT Ottovu: gelimiteerde productie

Het Italiaanse merk Diatto is definitief terug. In een gelimiteerde oplage van 99 exemplaren zal de in Genève gepresenteerde Diatto GT Ottovu in productie worden genomen. Carrosseriebouwer Zagato stond niet alleen garant voor het ontwerp en het concept, maar zal tevens de productie voor haar rekening nemen.

Het merk Diatto werd in 1835 opgericht door Guglielmo Diatto. In Turijn bouwde het bedrijf jarenlang allerlei paardenrijtuigen. Na het overlijden van de oprichter ging het bedrijf over naar de familie en werd de productie voortgezet. In 1905 richten de nabestaanden van Guglielmo een bedrijf op dat zich ging richten op de productie van auto’s. In de Eerste Wereldoorlog kwam Diatto in ernstige financiële problemen terecht. Het bedrijf ging failliet, maar werd kort daarna opnieuw opgericht. De productie werd voortgezet en Diatto bouwde onder meer auto’s voor Bugatti. Inmiddels was ook Alfieri Maserati bij Diatto in dienst getreden. Niet veel later verliet hij het bedrijf om met succes het merk Maserati op te richten. In juni 1929 hield Diatto het hoofd niet meer boven water en beëindigde het bedrijf de productie van auto’s. Tot de jaren ’50 werden nog diverse onderdelen geproduceerd, maar in de tweede helft van de vorige eeuw is Diatto een stille dood gestorven.

In opdracht van twee klanten
Trots als de Italianen zijn op hun historie nam Zagato het initiatief om samen met twee klanten het merk Diatto nieuw leven in te blazen. Op de Autosalon van Genève stond de Diatto Ottovu Zagato. Dat het model zeer enthousiast ontvangen werd blijkt wel uit het feit dat de productie van 2 naar 99 exemplaren is opgeschroefd. De GT Ottovu is daarmee minder exclusief dan aanvankelijk verwacht, maar nog steeds een collectors item.

530 - 650 pk
De auto is grotendeels opgetrokken uit aluminium. Daardoor bleef het gewicht beperkt tot slechts 1.450 kg. Onder de motorkap ligt een 4.6 liter V8 met een vermogen van 530 pk. Naar wens kan het vermogen worden opgeschroefd tot 650 pk. Met deze krachtige achtcilinder onder de kap weet de GT Ottovu in minder dan 4 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid ligt naar schatting rond de 300 km/h.

Gelimiteerde productie
Volgens zijn scheppers is de GT Ottovu een sportauto met het comfort van een luxe sedan. De auto combineert dan ook de sportieve prestaties met een comfortabel onderstel. Een echte GT dus. Eind dit jaar zal de productie van de GT Ottovu worden opgestart. Het productieaantal is strikt gelimiteerd op 99 exemplaren. Alleen zo blijft Diatto een zeer exclusief merk.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Diatto GT Ottovu: gelimiteerde productie
Diatto GT Ottovu: gelimiteerde productie
Diatto GT Ottovu: gelimiteerde productie
Diatto GT Ottovu: gelimiteerde productie
Redactie
Door Redactie

Zoeken