Nieuws

Eerste SUV met hybride aandrijving: Lexus RX400h

Eerste SUV met hybride aandrijving: Lexus RX400h

Lexus brengt de RX400h op de markt. De Lexus RX400h is de eerste SUV met hybride aandrijving en heeft de prestaties van een sportauto dankzij een 3.3 V6 benzinemotor en twee elektromotoren.

De Lexus RX400h is voorzien van een compleet nieuw ontwikkeld hybride systeem gebaseerd op het Hybrid Synergy Drive concept was ook te vinden is op de Toyota Prius. Aan boord levert een 3,3 liter V6 benzinemotor een vermogen van 208 pk. Daarnaast zijn er twee elektromotoren. Op de vooras levert deze maar liefst 165 pk en op de achteras 67 pk. Een continu variabele transmissie brengt de aandrijfkrachten naadloos over naar de wielen. Er is bovendien sprake van een ‘intelligente’ elektrische vierwielaandrijving.
De drie krachtbronnen kunnen samen een vermogen van circa 270 pk leveren. Bij wegrijden wordt meer aanspraak gemaakt op de elektromotoren dan op benzinemotor. Dit is gunstig want de elektromotoren hebben dan direct het maximum koppel beschikbaar. Tijdens het op snelheid houden van de auto werkt de benzinemotor méér dan de elektromotoren. Voordeel is dan dat de benzinemotor bij deze hogere toerentallen een beter rendement levert en ook schoner is.

Lage uitstoot & veel kracht
Het Hybrid Synergy Drive concept geeft de RX400h een topsnelheid van 200 km/h, wat vergelijkbaar is met de bestaande Lexus RX300. De prestaties zijn superieur dankzij een indrukwekkende acceleratie van 0-100 km/h in minder dan 8 seconden. Verder heeft de RX400h een brandstofverbruik dat meer te vergelijken is met een gezinsauto dan met een luxe SUV, waarbij de laagste CO2 uitstoot van het totale SUV-segment kan worden genoteerd.
De handelbaarheid en de stabiliteit is verder verbeterd door een meer verfijnde afstemming van het onderstel. Ook is er Electronic Power Steering (EPS) en Vehicle Dynamic Management beschikbaar.

Conclusie
De Lexus RX400h is zuinig, snel en heeft hetzelfde comfort en dezelfde luxe als de gewone RX300. Grootste voordeel is dat de auto erg zuinig is. Als de overheid net als bij de Toyota Prius ook de Lexus RX400h vrij zal stellen van BPM en de wegenbelasting een paar treden lager zet dan kan de RX400h wel eens een klapper gaan worden. Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

Begin 2005 komt de Lexus RX400h op de markt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eerste SUV met hybride aandrijving: Lexus RX400h
Eerste SUV met hybride aandrijving: Lexus RX400h
Eerste SUV met hybride aandrijving: Lexus RX400h
Redactie
Door Redactie

Zoeken