Nieuws

In detail: de nieuwe Peugeot 308

In detail: de nieuwe Peugeot 308

Met de drie- en vijfdeurs 308 start Peugeot met de opvolger van de enorm succesvolle 307. De Peugeot 308 geeft een vervolg aan het concept zoals dat met de 307 is ingeslagen. Met een breed aanbod aan modellen, uitvoeringen en motoren moet de 308 het succes van zijn voorganger voortzetten.

De Peugeot 307 kwam in 2001 op de markt. Met zijn halfhoge vormgeving was de 307 een redelijk opvallende verschijning. Voor die tijd was de auto ongewoon hoog en dat zorgde in het begin voor een vreemd ogende proportie. Dat Peugeot goed wist waar men mee bezig was bleek wel uit het enorme succes dat de 307 oogstte. De auto werd in 2002 uitgeroepen tot Auto van het Jaar en inmiddels heeft Peugeot ruim 3 miljoen 307´s verkocht. Daarbij is de doelgroep zeer divers. Van gezinnen met kinderen, ouderen en zakenmensen tot jonge vrouwen. Vooral het enorm brede productaanbod met de 3- en 5-deurs, de SW en de CC maakt de 307 succesvol. Maar ook het ruime interieur, de goede rij-eigenschappen en de scherpe prijsstelling hebben het succes van de 307 mede bepaald.

Design
Voor Peugeot was er weinig reden om van dit concept af te stappen. De 308 is dan ook meer een evolutie van zijn voorganger dan een nieuw concept. De ontwikkeling van de nieuwe serie begon al vroeg en in 2003 waren de eerste maquettes klaar. Zonder dat wij het wisten gaf Peugeot ons al een klein voorproefje met de lancering van de 907 op de Autosalon van Parijs in 2004. Diverse designdetails waaronder de leeuw op de neus en delen van het lijnenspel komen overeen met de 308. Zo zien we maar dat een conceptcar niet zomaar een vingeroefening van de designafdeling is.

Twee fronten
Peugeot heeft er bij de 308 - net als bij de 207 - voor gekozen om de auto in twee afwijkende uitvoeringen te leveren. Afhankelijk van de gekozen uitvoering is het front te herkennen aan een sportief dan wel elegant vormgegeven neus. Zowel de 3- als 5-deurs zijn als dusdanig leverbaar. In het interieur is volgens de Franse fabrikant veel aandacht besteed aan de kwaliteit en de kwaliteitsindruk. Op dit gebied laat Peugeot regelmatig steekjes vallen en wij hopen dan ook van harte dat het chique interieur van de 308 ook in de praktijk inderdaad zo goed afgewerkt is. Kenmerkend zijn de vloeiende lijnen, de ronde ventilatieroosters en de aluminium afwerking. Peugeot claimt dat veel van de gebruikte materialen zacht aanvoelen en het is zelfs mogelijk om het dashboard grotendeels met leer te laten bekleden.

Interieurruimte
Ruimte is een belangrijk verkoopargument voor de 308. De halfhoge vormgeving moet ervoor zorgen dat alle inzittenden geen gebrek hebben aan hoofd- en beenruimte. Met zijn lengte van 4.28 m (+ 74 mm), breedte van 1.82 m (+ 85 mm) en hoogte van 1.50 m (-12 mm) moet de 308 het ruimteniveau van zijn voorganger overtreffen. Veel glas zorgt in ieder geval voor een ruimtelijke indruk. Vooral wie kiest voor het optionele glazen dak kan profiteren van een licht interieur. Wie dat echter niet altijd wenst kan het licht verminderen door het dak af te schermen met behulp van een elektrisch bedienbaar, tweedelig blinderingspaneel. Bij sommige uitvoeringen zijn zelfs zonnegordijnen geplaatst in de panelen van de achterportieren; deze rollen langs de ruiten en beschutten aldus de passagiers tegen felle zon. De kofferruimte meet een inhoud van 430 liter (onder de hoedenplank) en is tot 1.398 liter te vergroten door de achterbank in twee ongelijke delen neer te klappen. Dankzij instelbare lussen en een bagagenet blijft de inhoud van de kofferruimte netjes op zijn plek. Om plaats te bieden aan allerlei losse spullen is in het interieur maar liefst 42 liter aan opbergvakjes beschikbaar. Opvallend groot is het dashboardkastje dat plaats biedt aan een 1,5 liter fles en desgewenst gekoeld kan worden. Op sommige uitvoeringen is de klassieke opklapbare hoedenplank vervangen door een hoedenplank met een bergvak van bijna 9 liter, afgesloten met een klep, waarin voorwerpen zoals een paraplu of een racket kunnen worden opgeborgen.

Naar een hoger plan
Peugeot heeft duidelijk voor ogen gehad dat de 308 een stapje hoger moet worden gepositioneerd. Dankzij onder meer sfeerverlichting bij de benen, LED-leesverlichting, een parfumeur, follow-me-home verlichting en uitgebreide entertainmentmogelijkheden is de 308 een moderne auto die opties kenmerkt uit het hogere segment. Neem bijvoorbeeld de gelaagde zijruiten die optioneel leverbaar zijn en zodoende een nog stiller interieur realiseren. En dat is prettig als je wenst te luisteren naar één van de vele audiosystemen die Peugeot levert. Het basissysteem is voorzien van een radio/CD-/MP3-speler, vervolgens kun je kiezen voor een Bluetooth-carkit en het topmodel is het RT4-systeem. Dat systeem is voorzien van een navigatiesysteem, harde schijf voor opslag van muziek, ingebouwde telefoon, een 7 inch kleurenscherm en de mogelijkheid om externe geluidsbronnen zoals een iPod aan te sluiten. Een JBL-audiosysteem zorgt voor een goede geluidkwaliteit dankzij de negen speakers, de versterker en de subwoofer.

Motorenaanbod
Het motorenaanbod van de 308 bestaat uit drie benzine- en drie dieselmotoren. Het gamma start met de 1.4 VTi (95 pk / 136 Nm) gevolgd door de 1.6 VTi (120 pk / 160 Nm) en het topmodel is voorlopig de 1.6 THP (150 pk / 240 Nm). Met de 1.6 THP onder de motorkap weet de 308 in 8,8 seconden naar de honderd de accelereren en dat te combineren met een verbruik van 7,1 l/100 km. Het dieselaanbod bestaat uit twee versies van de 1.6 HDi (110 pk / 240 Nm en 90 pk / 215 Nm) en de 2.0 HDi (136 pk / 320 Nm). De 1.6 HDi (90 pk) weet een verbruik van slechts 4,5 l/100 km te realiseren. Bovendien zijn alle dieselmotoren standaard gekoppeld aan een roetfilter. Overigens zijn de 1.4 VTi en de 1.6 HDi met 90 pk pas vanaf het tweede kwartaal van 2008 leverbaar.

Veiligheidsvoorzieningen
De veiligheidsvoorzieningen zijn in de 308 van een hoog niveau. Op het gebied van actieve veiligheid zien we standaard dan wel optioneel onder meer ABS met EBD, ESP, meedraaiende bi-xenon koplampen en het Lane Departure Warning Systeem dat waarschuwt als je zonder richting aan te geven van rijbaan verandert. Een regen- en lichtsensor en een zelfdimmende binnenspiegel dragen eveneens bij aan de veiligheid. Mocht het onverhoopt toch mis gaan dan zijn er zijn maximaal negen airbags ter bescherming van de inzittenden: twee adaptieve frontairbags; een knieairbag in de stuurkolom; twee zijairbags die de passagiers voorin beschermen; twee windowbags om de hoofden voorin en achterin te beschermen en tenslotte nog twee (optionele) zijairbags die de passagiers achterin extra beschermen. Deze bevinden zich in de portierpanelen van de 5-deurs uitvoering. Peugeot hoopt met alle veiligheidsinspanningen de maximale score van vijf sterren in de EuroNCAP te behalen.

Serie nog niet compleet
Eind september staan de 3- en 5-deurs Peugeot 308 bij de dealers. Daarmee is de serie echter nog niet compleet. Uiteraard komen er ook nog een 308 SW en een 308 CC. Bovendien heeft Peugeot nog meer plannen. Zo zal de auto in 2008 ook leverbaar worden als BioFlex waarbij kan worden gereden op maximaal 85% ethanol (E85). Bovendien zou de 308 zomaar eens de eerste auto kunnen zijn waarop Peugeot de Hybride HDi-techniek toepast.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
In detail: de nieuwe Peugeot 308
In detail: de nieuwe Peugeot 308
In detail: de nieuwe Peugeot 308
In detail: de nieuwe Peugeot 308
In detail: de nieuwe Peugeot 308
In detail: de nieuwe Peugeot 308
In detail: de nieuwe Peugeot 308
In detail: de nieuwe Peugeot 308
In detail: de nieuwe Peugeot 308
In detail: de nieuwe Peugeot 308
In detail: de nieuwe Peugeot 308
Redactie
Door Redactie

Zoeken