Nieuws

Introductie Peugeot 407: de opvolger van de 406!

Introductie Peugeot 407: de opvolger van de 406!

Peugeot introduceert eindelijk de opvolger van de 406, de nieuwe Peugeot 407. Deze nieuwe Peugeot 407 volgt een bijzondere nieuwe lijn van Peugeot.

In een wereld die volop in beweging is en waar de verwachtingen van de consument sterk aan veranderingen onderhevig zijn, introduceert Peugeot de 407, een nieuwe sedan in de hogere middenklasse.
De 407 Sedan, die snel gevolgd zal worden door een SW, is de eerste versie van de nieuwe 407-familie, waarmee het merk haar traditionele waarden als betrouwbaarheid, dynamiek en esthetiek, een sterk innovatief karakter geeft.

Voor grote autofabrikanten is dit marktsegment toonaangevend en van strategisch belang. Het raakt het hart van de historie van Peugeot met vele legendarische modellen uit de bekende 4-serie in de afgelopen decennia. Met de opvolging van de 406 door de 407 wordt een nieuw hoofdstuk in deze geschiedenis geschreven.

De klanten in dit M2-segment zijn overtuigd van de traditionele waarden van een sedan. Ze kiezen geen grote auto uit het H-segment die ze vaak te statig vinden, maar ze willen wel kunnen genieten van dezelfde prestaties en dezelfde technologie. Ze houden ook van het sportieve karakter van de succesvolle kleinere modellen van Peugeot.
Deze klanten, die onvoorwaardelijk voor een sedan kiezen, verwachten een moderne auto met ijzersterke kenmerken.

Al deze wensen heeft Peugeot met durf vertaald in een nieuwe sedan die traditionele normen verlegt en vol zit met de modernste technologie. En daarmee heeft Peugeot een zeer verleidelijke auto met een sterk eigen karakter gecreëerd.

4,676 m durf – vormgeving "die je raakt"
De nieuwe 407 wekt de indruk van een roofdier, sterk en slank met evenwichtige en elegante vormen.
Het opvallende front toont duidelijk een verwantschap met de leeuw van het merk. De imposante luchtinlaat en het grote embleem  laten zien welke richting de styling van Peugeot opgaat.
Ook en profil lijkt de auto een kat die klaar is om de aanval in te zetten; stevig op zijn poten door de grote wielen, slank en snel door de lange, aluminium motorkap en de grote, ver naar voren doorgetrokken voorruit en gespierd door zijn korte, brede achterkant.
Het geheel belooft veel kracht, vermogen en veiligheid.

Enkele basiselementen
De basis van de 407 is het platform dat PSA Peugeot Citroën ontwikkelde voor het midden- en topsegment. Het is speciaal aangepast aan de bijzondere eisen op het gebied van wegligging en rijplezier die gelden voor een dergelijk soort auto. Met de onderstaande maten (in m) staat de 407 duidelijk midden in dit segment:
Lengte : 4,676
Breedte : 1,811
Wielbasis : 2,725
Hoogte : 1,445

Benzine of diesel; volop keuze
De 407 wordt leverbaar met verschillende benzine- en dieselmotoren en is voorzien van de modernste technologie met alle daarbij behorende belangrijke voordelen voor de klant (handgeschakelde versnellingsbakken met 5 of 6 versnellingen, een 4- of 6-traps automaat, motoren die voldoen aan de strenge Euro4-norm en met diesels die standaard voorzien zijn van een roetfilter).

De benzinemotoren:
- Het aanbod begint met een 1,8 l (EW7J4) met 16 kleppen en een elektrisch bediende gasklep die een vermogen van 85 kW (ongeveer 117 pk) levert en een koppel van 163 Nm. Deze motor is gekoppeld aan een handgeschakelde 5-versnellingbak.
- Centraal in het programma staat een 2,0 l (EW10J4), ook met 16 kleppen en een elektrisch bediende gasklep die een vermogen van 100 kW (circa 136 pk) levert en een koppel 190 Nm. Deze motor kan gekoppeld worden aan een handgeschakelde 5-versnellingsbak of aan de autoadaptieve AL4, een 4-traps automaat met sequentiële bediening.

Op het hoogste niveau is er een dubbel aanbod:
- een 2.2 l motor (EW12J4) met een maximum vermogen van 116 kW (ongeveer 160 pk) en een koppel van 217 Nm, gekoppeld aan een 6-versnellingsbak of een 4-traps automaat met sequentiële bediening.
- de 3 liter V6 (ES9JA) levert een vermogen van maar liefst 155 kW (+/-  211 pk) en een maximum koppel van 290 Nm. Deze motor heeft continu variabele timing (VVT) voor de inlaatkleppen voor een soepele acceleratie vanaf zeer lage toerentallen en een nieuw uitlaatsysteem dat zorgt voor meer vermogen bij hoge toerentallen en minder geluid.
Deze motor is gekoppeld aan een nieuwe, elektronisch geregelde automatische versnellingsbak met 6 versnellingen en sequentiële bediening, waardoor het sportieve karakter van deze aandrijfunit optimaal tot zijn recht kan komen.

De dieselmotoren
De 407 is er ook met twee krachtige, zuinige en schone HDi-dieselmotoren:
- de DV6TED4 met roetfilter en een inhoud van 1,6 l levert een vermogen van 80 kW (ongeveer 110 pk). Het maximum koppel is 240 Nm, maar dat kan door het zgn. "overboost"-effect, een tijdelijke verhoging van de laaddruk, oplopen tot 260 Nm. De motor voldoet aan de Euro4-normen en verwijdert alle roetdeeltjes door zijn roetfilter. Hij heeft een 16-kleps cilinderkop, een intercooler, een turbo met variabele geometrie en de nieuwste "common rail"-inspuiting met een maximum druk van 1600 bar. Deze motor is gekoppeld aan een handgeschakelde 5-versnellingbak.
- de DW10BTED4 heeft een inhoud van 2,0 l en levert een vermogen van 100 kW (circa 136 pk). Het maximum koppel is normaal 320 Nm maar, dankzij het "overboost"-effect kan dit oplopen tot 340 Nm. Ook deze motor voldoet aan de Euro4-norm en verwijdert alle roetdeeltjes. De DW10BTED4 is gekoppeld aan een handgeschakelde 6-versnellingbak.
Net als de 1.6 HDi, heeft ook deze motor een 16-kleps cilinderkop, een intercooler, een turbo met variabele geometrie en de nieuwste "common rail"-inspuiting met een maximum druk van 1600 bar.

Later zal het aanbod van dieselmotoren nog worden uitgebreid met onder andere een V6 HDi (DT17) met een inhoud van 2,7 l die door PSA Peugeot Citroën wordt ontwikkeld in samenwerking met Ford. Tegelijkertijd zal dan het aanbod aan automatische versnellingsbakken verder worden uitgebreid.

Rijplezier - een historische specialiteit van Peugeot
De hand van Peugeot is duidelijk voelbaar als het gaat om de rijeigenschappen, het comfort, de sportiviteit en de veiligheid van deze nieuwe sedan. De 407 is de opvolger van de 406 die op zijn beurt al geroemd werd om zijn voorbeeldige weggedrag.

Dankzij haar enorme ervaring was Peugeot opnieuw in staat een onderstel te ontwerpen dat geldt als norm voor het contact tussen de auto en het wegdek. Dat is direct te merken tijdens het rijden en geeft een veilig en vertrouwd gevoel zonder afbreuk te doen aan het comfort.

Voor het onderstel is op uitgebreide schaal gebruik gemaakt van een aluminiumlegering, licht en sterk:
- een voortrein met dubbele triangels en een fusee die het excellente compromis biedt tussen wegligging, comfort en een prettige besturing
- een multilink achteras met liggende schokdempers zodat een brede bagageruimte mogelijk was.

De actieve veiligheid van de 407 staat op een hoog niveau. Dat geldt bijvoorbeeld voor de krachtige remsysteem (schijven met een diameter tot wel 330 mm) en ESP van de laatste generatie dat standaard is op alle modellen. Dit systeem omvat ook ASR, ABS en BAS en zorgt ervoor dat de auto onder alle omstandigheden optimaal bestuurbaar blijft.
Bij een noodstop worden de alarmknipperlichten automatisch ingeschakeld om het achteropkomende verkeer te waarschuwen.
 
Exclusiviteit voor de V6
De vering en de stuurinrichting zijn bij de V6 aangepast aan het karakter en de prestaties van deze bijzondere motor. Dit model beschikt over variabele schokdemping, een systeem met 4 elektronisch geregelde schokdempers dat 9 verschillende schokdempingskarakteristieken biedt en over variabele stuurbekrachtiging.

De styling van de carrosserie belooft wat voor het interieur …De vloeiende en elegante lijnen van het exterieur geven een gevoel van rust en veiligheid. Ook het interieur van de 407 ademt een sfeer van robuustheid en kwaliteit op topniveau.
Het interieur is opgebouwd rondom een dashboard in twee delen met in het midden een centrale console en is zodanig ontworpen dat iedereen zich prettig voelt en met veel plezier gezamenlijk reist. Het interieur heeft een sportieve uitstraling en is dankzij de kwaliteit van de gekozen materialen bijzonder comfortabel.

Vrij spel voor het licht …
De lichtinval in het interieur is groot dankzij de enorme voorruit met een oppervlak van 1,5 m² en de ver naar achteren doorlopende zijruiten. Daardoor hebben ook de achterpassagiers een riant zicht en zullen ze zich prettig voelen in de auto.

Comfortabele stoelen met veel steun
De voorstoelen zijn bijzonder comfortabel en beschikken over vele verstelmogelijkheden.
Door het ontbreken van een tunnel hebben de achterpassagiers alle ruimte. De comfortabele achterbank biedt veel steun. De achterbank is bovendien in ongelijke delen (2/3 - 1/3) neerklapbaar en de hoofdsteunen hoeven niet verwijderd te worden om de rugleuning neer te kunnen klappen.

Praktische opbergmogelijkheden
Er werd veel aandacht besteed aan zaken die zorgen voor comfort en gebruiksgemak. Zo zijn er tal van slimme opbergmogelijkheden voor alle inzittenden; een gekoeld dashboardkastje met ruimte voor een fles van 1,5 liter, grote bergvakken in de portieren, bekerhouders, maar ook diverse kleinere bergvakjes.
De brede middenarmsteun op de achterbank die op veel modellen aanwezig is, heeft ook een bergvak en bekerhouders. Achter de armsteun bevindt zich een skiluik.
De bagageruimte heeft een inhoud van 407 dm3 en dankzij de ideale vorm is deze ruimte maximaal te benutten. Aan de linker en rechter zijkant van de bagageruimte zijn er afgesloten bergvakken. Het reservewiel is onder de vloer in de bagageruimte opgeborgen.
Dankzij de multilink wielophanging en de liggend geplaatste schokdempers heeft de bagageruimte een breedte van maar liefst 1.100 mm en een hoogte van 500 mm.

Unieke stilte
Dankzij de uitstekende geluidsisolatie, een belangrijk onderdeel van het comfort, is de 407 muisstil en kunnen voor- en achterpassagiers in een ontspannen sfeer met elkaar communiceren. Als bovendien wordt gekozen voor de gelaagde zijruiten die optioneel leverbaar zijn, kan men in alle rust en privacy genieten van een ongekend comfort.

Comfort voor iedereen
De bestuurder neemt uiteraard een bijzondere plaats in, maar het interieur van de 407 biedt alle inzittenden de mogelijkheid om "mee te doen". Zo is het dashboard met een monochroom of kleurendisplay met informatie over airconditioning, radio, telefoon, navigatiesysteem enz. duidelijk zichtbaar voor alle inzittenden.

Een ander voorbeeld van comfort voor iedereen is de "follow me home"-functie. Na het afzetten van het contact blijft het dimlicht desgewenst nog even branden zodat u de weg naar de voordeur kunt vinden.

Een aangenaam klimaat.
Een aangenaam klimaat is belangrijk voor bestuurder en passagiers en draagt in niet geringe mate bij aan de veiligheid, daarom wordt airconditioning tegenwoordig bijna als vanzelfsprekend beschouwd. Toch worden er soms bezwaren geuit over koude luchtstromen die door de één als vervelend en door de ander juist als prettig worden ervaren of over een hoger brandstofverbruik.

De volledig automatische airconditioning in de nieuwe 407 is gebaseerd op de allernieuwste technologie op dit gebied en kent deze bezwaren niet:
- Een gelijkmatige, indirecte verspreiding van de lucht via een luchtrooster boven het centrale dashboardpaneel, de voorste ventilatieroosters en speciale roosters voor de achterpassagiers. - De luchtvochtigheidssensor meet de hoeveelheid vocht in het interieur op basis waarvan het systeem zonodig direct kan reageren.
- Een compressor met een externe aansturing zorgt voor een aanzienlijk lager verbruik.
- Een pollenfilter met een laagje actieve koolstof zorgt voor schone lucht in het interieur.

De 407 is leverbaar met twee verschillende aircosystemen, één met een centrale luchtverdeling en een systeem met gescheiden lucht- en temperatuurregeling links en rechts.
De informatie over de airconditioning wordt op het multifunctionele display op het dashboard weergegeven.

Naast een rolgordijn voor de achterruit kunnen er tevens in de achterportieren nog rolgordijnen aangebracht worden om al te felle zonnestralen tegen te kunnen houden.

De bestuurder – een belangrijke inzittende …
Er is vooral veel aandacht besteed aan de bestuurder en zijn werkomgeving, om ervoor te zorgen dat hij de auto gemakkelijk en veilig kan besturen en zich daarbij vooral ook prettig voelt.
De bestuurdersstoel, die een lange zitting heeft, is met aparte hendels op veel manieren te verstellen (240 mm in de lengte, 50 mm in hoogte, hellingshoek, lendesteun). Het stuur is in hoogte en diepte verstelbaar (40 mm in beide richtingen). Zo is er voor iedereen altijd een prettige zitpositie achter het stuur, ongeacht zijn of haar postuur.
Op sommige versies gaat dit zelfs nog verder en behoren een elektrische verstelling van stuurkolom, stoelen en buitenspiegels met geheugen en afstandsbediening tot de mogelijkheden.
Alle informatie over het rijden wordt direct in het zicht van de bestuurder weergegeven. Het instrumentenpaneel heeft vier of vijf klokken met metalen randen en een analoge of digitale display voor de belangrijkste controlefuncties en de kilometertellers.

Zaken die het rijden vergemakkelijken
Om het achteruitrijden te vergemakkelijken kunnen de buitenspiegels een extra geheugenstand krijgen die bij het inschakelen van de achteruit automatisch wordt ingenomen. Daarnaast is er de parkeerhulp, een systeem dat door middel van sensoren in de achterbumper aangeeft hoe groot de afstand tot eventuele obstakels achter de auto is.
Verder is er een cruise control die desgewenst gekoppeld kan worden aan een snelheidsbegrenzer.
Een bandenspanningcontrolesysteem behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Zien en gezien worden – een belangrijk onderdeel op het gebied van de veiligheid
De 407 heeft dubbele koplampen met halogeenlampen of xenonlampen voor het dimlicht. Auto´s met xenonlampen zijn standaard voorzien van automatische koplamphoogteverstelling en koplampsproeiers. Alle uitvoeringen hebben in de voorbumper ingebouwde mistlampen.
De ruitenwissers spelen een belangrijke rol als het gaat om zicht. De 407 heeft ruitenwissers met een vlindervormig wispatroon en wisserarmen met elk een eigen ruitenwissermotor. Ze zijn bijzonder plat en sluiten perfect aan op de rondingen van de voorruit. De meeste modellen hebben automatische ruitenwissers met een regensensor die bij zware regenval tegelijkertijd ook de verlichting inschakelt.
Vanaf het tweede niveau kan de auto beschikken over een automatisch dimmende binnenspiegel en automatisch inschakelende verlichting, veilig voor alle inzittenden, maar ook voor andere weggebruikers.

Enorme passieve veiligheid – tot wel 9 airbags
Je voelt je prettig in de nieuwe 407, alle mogelijke middelen zijn ingezet om de veiligheid van de inzittenden (groot en klein) te garanderen.
Het verlengde aluminium subframe vangt de energie die bij een aanrijding vrijkomt op en verdeelt de krachten in twee richtingen over de structuur (omhoog en omlaag), de motor kan het interieur niet binnendringen en de stuurkolom kan over een afstand van 80 mm ingetrokken worden.

Er zijn uitstekende veiligheidsmiddelen op alle zitplaatsen. Voorin zijn er stoelen met "anti whiplash"-hoofdsteunen en zijairbags, dual stage frontairbags, alsmede veiligheidsgordels met gordelspanners en spankrachtbegrenzers en een waarschuwingslampje voor het vergeten van de veiligheidsgordel. Windowairbags beschermen de hoofden van de inzittenden voor- en achterin.
Verder is er voor de bestuurder een knieairbag onder de stuurkolom aangebracht.
Als optie zijn er zijairbags achterin verkrijgbaar in combinatie met veiligheidsgordels met gordelspanners achter. Binnenkort zal er tevens een waarschuwingssysteem komen om de achterpassagiers erop te wijzen dat ze de gordels moeten dragen
  De buitenste plaatsen op de achterbank zijn voorzien van ISOFIX-bevestigingspunten om deze speciale kinderzitjes veilig en gemakkelijk te kunnen vastzetten.

Een geruststellende gedachte: bij snelheden vanaf 10 km/u worden de portieren en de achterklep automatisch vergrendeld. Dit kan naar wens van de bestuurder in- of uitgeschakeld worden.
Als optie is verder een alarminstallatie met supervergrendeling leverbaar.
Iedereen in de 407 kan dus in alle rust en ontspanning genieten van de reis en de omgeving en tegelijkertijd contact houden met de buitenwereld.

Communicatie aan boord
De 407 is standaard of optioneel uitgerust met een 4 x 15 W radio/Cd-speler met 6 luidsprekers. De audio-installatie beschikt over een dubbele tuner en antenne en een "diversity system". De beide antennes zijn onzichtbaar in de achterruit weggewerkt.
De bediening op het stuur zorgt voor veiligheid en gebruiksgemak, verder beschikt de radio over tal van extra functies zoals twee analoge ingangen om bijvoorbeeld een MP3-speler op aan te sluiten.

Een innovatief datacommunicatiesysteem (RT3) is optioneel verkrijgbaar. In dit systeem zijn radio, GSM-telefoon en GPS-navigatiesysteem samengebracht.
Het systeem is geschikt voor Traffic Management Control, verkeersinformatie waar het navigatiesysteem rekening mee kan houden bij het bepalen van een route.
Verder is er een mogelijkheid om een beroep op nood- en hulpdiensten te doen (waarvoor een abonnement afgesloten moet worden) en als er een airbag afgaat, worden de coördinaten van de auto via het navigatiesysteem automatisch aan de hulpverleners doorgegeven. Het apparaat heeft twee aparte toetsen, de toets met de leeuw zorgt voor rechtstreeks contact met Peugeot, met behulp van de rode toets met het witte kruisje kan direct het alarmnummer 112 gebeld worden. Deze diensten worden binnenkort leverbaar.

Als extra kan er een hifi JBL-systeem aan de audio-installatie worden toegevoegd. Dit systeem heeft een uitgangsvermogen van 240 W, acht luidsprekers en een bass reflexbox aan de rechterzijde in de bagageruimte.

Verder is er een CD-wisselaar leverbaar die geschikt is voor CDR´s en CDRW´s. Ook deze wordt rechts in de bagageruimte gemonteerd.

Alle informatie van deze systemen wordt op het monochroom display op het dashboard aangegeven. De informatie van het navigatiesysteem wordt in pictogrammen aangegeven of op een wegenkaart als gekozen is voor een 7 inch kleurendisplay met 16 x 9 beeldformaat.

Interieur-uitvoeringen
Er zijn drie verschillende interieuren (Comfort, Sport, Executive) in een combinatie van kleurstelling, decorstrips en bekleding om aan de wensen van iedere individuele klant te kunnen voldoen:

- Comfort: als basis voor de 407, een modern en licht interieur met decorstrips in het "gris lion"
- Sport: een interieur met een duidelijk sportieve uitstraling. Hier zien we chromen decorstrips.
- Executive: warm en weelderig, dit interieur biedt elegantie en comfort. Bij dit interieur zien we walnotenhouten decorstrips.

Deze aankledingen zijn soms te combineren met zaken als 17" velgen of een instrumentenpaneel met heldere wijzerplaten, terwijl andere items gekoppeld zijn aan de interieurstijl, zoals een standaard sportstuur voor de Sport-uitvoeringen en elektrisch verstelbare stoelen standaard bij de Executive.

Overigens wordt de definitieve uitrusting alsmede de benamingen van de verschillende uitrustingsniveaus in een later stadium vastgesteld.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Introductie Peugeot 407: de opvolger van de 406!
Introductie Peugeot 407: de opvolger van de 406!
Introductie Peugeot 407: de opvolger van de 406!
Introductie Peugeot 407: de opvolger van de 406!
Redactie
Door Redactie

Zoeken