Nieuws

Citroën wint rally van Zweden

Citroën wint rally van Zweden

Sébastien Loeb begint het seizoen uitermate goed. Na de overwinning in Monte Carlo wint hij ook de Rally van Zweden, die gekenmerkt werd door heel veel sneeuw.

De concurrentie vreest Loeb zijn kwaliteiten op asfalt, maar in de Uddeholm Swedish Rally bleek hij ook op sneeuw en ijs niet te houden. Hij wint weer en scoort na twee wedstrijden honderd procent.
 
Veelal genoemd ‘een getalenteerde jonge Fransman’ wanneer men het heeft over de Elzasser in zijn Citroën Xsara WRC, dit jaar zijn die woorden niet langer op hun plaats. Sébastien Loeb is met zijn vice-wereldkampioenschap toegetreden tot de eregalerij van rallycracks. Het zijn sterke schouders die de weelde kunnen dragen, en ‘Seb’ gaat niet gebukt onder de last van zijn roem. In Zweden laat hij zien dat hij zich ook op glad terrein thuis voelt en de hooggespannen verwachtingen inlost.
 
Eerste Fransman, eerste niet Scandinaviër  
Sébastien Loeb is de eerste Fransman die de Uddeholm Swedish Rally op zijn naam wist te schrijven. Sterker nog, nooit eerder won een rijder die niet uit Scandinavië komt deze rally. Bovendien scoort Loeb met deze overwinning honderd procent, want na de ‘Monte Carlo’ haalt hij ook in Zweden de volle winst en schrijft de maximale tien wedstrijdpunten bij zijn totaal in de strijd om de rijderstitel. In de ruim dertig jaar historie van het WRC is Loeb pas de derde rijder die kans zag om na de seizoensopening in Monte Carlo ook de tweede rally in Zweden op zijn naam te schrijven.
 
Onverstoorbaar
Op vrijdag maakt de Est Markko Märtin met zijn Ford Focus RS WRC3 indruk. Hij lijkt zich prima thuis te voelen op de besneeuwde trajecten. Loeb zegt nog de omstandigheden te vrezen: “Als je als eerste moet starten, dan fungeer je als een soort sneeuwschuiver.” Märtin leidt in zijn Ford op vrijdagavond met bijna een halve minuut voorsprong op Loeb. Halverwege de zaterdag gaat de Est zo ongenadig hard van de weg dat hij een wiel kwijtraakt en daarmee veel kostbare minuten verliest. Loeb pakt vanaf dat moment de kop om die niet meer af te staan. Sterker nog, ondanks hevig aandringen van erkende ‘sneeuwkanonnen’ bouwt hij zijn marge gestaag uit met bekeken tijdwinst in beslissende proeven. De rest van het veld stelt zich tevreden met de onderlinge strijd om punten voor het klassement. Carlos Sainz houdt van de Zweedse rally en rijdt gebruikmakend van zijn routine naar een keurige vijfde stek. Daarmee neemt het team van Citroën Sport ook weer de hoogste positie in het klassement van constructeurs.
 
UITSLAG RIJDERS
1. Sébastien Loeb (F)   CITROËN Xsara WRC
2. Marcus Grönholm (FIN) PEUGEOT 307 WRC
3. Petter Solberg (N)   SUBARU Impreza WRC
4. Janne Tuohino (FIN) FORD Focus RS WRC 3
5. Carlos Sainz (E)  CITROËN Xsara WRC
6. Henning Solberg (N)  PEUGEOT 206 WRC
7. Markko Märtin (EE)  FORD Focus RS WRC 3
8. Daniel Carlsson (S)  PEUGEOT 206 WRC
9. Mikko Hirvonen (FIN) SUBARU Impreza WRC
10. Andeas Eriksson (S) FORD Focus WRC

STAND RIJDERS

1. Sébastien Loeb (F)    20
2. Marcus Grönholm (FIN)  13 
3. Markko Märtin (EE)   10 
4. Petter Solberg (N)    8 
5. Francois Duval (B)     6 
6. Janne Tuochino (FIN)   5 
7. Freddy Loix (B)    4 
8. Carlos Sainz (E)    4 
9. Gilles Panizzi (F)    3 
10. Henning Solberg (N)     3

STAND TEAMS

1. Citroën   24
2. Ford  22
3. Peugeot   17 
4. Subaru   10
5. Mitsubishi  3

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Citroën wint rally van Zweden
Citroën wint rally van Zweden
Citroën wint rally van Zweden
Citroën wint rally van Zweden
Citroën wint rally van Zweden
Citroën wint rally van Zweden
Redactie
Door Redactie

Zoeken