Nieuws

700 kg & 220 pk: KTM X-Bow

700 kg & 220 pk: KTM X-Bow

Na wat computertekeningen komt KTM nu met de eerste foto´s en gegevens van de X-Bow. De Oostenrijkse fabrikant van kymotorfietsen presenteert met de X-Bow de allereerste auto in KTM´s geschiedenis. De 700 kg lichte X-Bow wordt aangedreven door een 220 pk sterke viercilinder. Spektakel verzekert!

KTM werd tot op heden nimmer met auto´s geassocieerd. De Oostenrijkse fabrikant van motorfietsen bestaat inmiddels vijftig jaar, maar had zich enkel op tweewielers gericht. Vooral de offroad-modellen hebben KTM groot gemaakt. Sinds het begin van deze eeuw is KTM echter ook motorfietsen voor de straat gaan ontwikkelen. Met deze uitbreiding was voor KTM de stap naar een automobiel al snel gemaakt. Vandaar ook dat de Oostenrijkers met de X-Bow het de supersportauto´s bijzonder moeilijk gaan maken.

Lichtgewicht
De filosofie van de X-Bow komt sterk overeen met die van de motorfietsentak van KTM. Een zo laag mogelijk gewicht in combinatie met een krachtige motor moet garant staan voor spectaculaire rijeigenschappen en dito prestaties. Het monocoque chassis van de X-Bow is gemaakt van carbon. Dit lichte, maar zeer sterke materiaal biedt een goede basis. Net als bij een F1-auto zijn de wielen buiten het chassis gemonteerd. Om het gewicht zo laag mogelijk te houden ontbreken niet alleen een dak, maar ook de portieren en luxe voorzieningen zijn geschrapt. Dankzij de lage zijlijn zijn de portieren immers overbodig. En doordat de voorruit maar laag is zijn ventilatieroosters eveneens niet noodzakelijk.

220 pk 2.0 TFSI
Al deze gewichtsbesparende maatregelen hebben ertoe geleid dat de X-Bow ongeveer 700 kg weegt. Voor de motor is Audi aangetrokken als leverancier. De 2,0 liter TFSI-motor levert in de X-Bow een vermogen van 220 pk. Gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en optioneel leverbaar met een DSG-automaat wordt het vermogen overgebracht op de achterwielen. Daarmee moet het volgens KTM mogelijk zijn om in maximaal 4 seconden naar 100 km/h te accelereren. Bovendien gaat KTM de X-Bow ook leveren met een 300 pk sterke versie van deze viercilinder.

Partners
Voor de ontwikkeling van de X-Bow heeft KTM diverse partners aangetrokken. Zo staat Audi garant voor de motor, levert Brembo de remmen en produceert Dallara het monocoque chassis. Maar ook de accessoirelijn is door een partner ontwikkeld. Het Italiaanse Dainese levert onder meer speciale overalls voor de inzittenden. Deze zijn speciaal ontworpen voor de X-Bow en voorzien van communicatie- en entertainmentapparatuur. Bovendien levert KTM helmen bij de X-Bow. In veel landen zijn deze wettelijk niet verplicht, maar uiteraard adviseert KTM het gebruik ervan wel. Er is dan ook rekening gehouden met opbergruimte voor twee helmen.

500 exemplaren per jaar
De officiële introductie beleeft de X-Bow op de Autosalon van Genève. Dit jaar zullen er 100 exemplaren van de X-Bow worden vervaardigt. Mocht het concept een succes worden dan gaat KTM jaarlijks 500 exemplaren produceren. De prijs (ex BPM) zal rond de 40.000 euro liggen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
700 kg & 220 pk: KTM X-Bow
700 kg & 220 pk: KTM X-Bow
700 kg & 220 pk: KTM X-Bow
Redactie
Door Redactie

Zoeken