Nieuws

In detail: Audi TT Roadster

In detail: Audi TT Roadster

Vanaf het voorjaar van 2007 levert Audi de nieuwe TT Roadster. De open tweezitter is duidelijk een opvolger van zijn succesvolle voorganger, maar voorzien van de moderne techniek die we van Audi kennen. Audi levert de TT Roadster met twee motoren en de prijzen beginnen bij € 48.628,-.

Zoals we ook al bij de Coupé zagen is de TT Roadster eveneens duidelijk geïnspireerd door zijn voorganger. Audi spreekt over de ´genetische code van de vormgeving´ die behouden is gebleven. Maar toch is de nieuwe TT Roadster duidelijk een ander model. Door zijn gegroeide buitenmaten lijkt de auto stoerder, breder en daardoor sportiever. Ook de scherper vormgegeven koplampen, de nog dikker uitgeklopte wielkasten en de ronde lijnen maken de TT Roadster tot een sportieve verschijning. Net als bij de Coupé is ook de Roadster voorzien van een achterspoiler die bij 120 km/h (of met een druk op de knop) elektrisch naar boven wordt gebracht en daarmee voor extra neerwaartse druk zorgt.

Stoffen dak
In tegenstelling tot veel concurrenten heeft Audi geheel volgens traditie gekozen voor een stoffen kap. Het dak is leverbaar in zwart en grijs. Op de 3.2 quattro is het dak standaard voorzien van een elektro-hydraulische bediening. Met een druk op de knop opent of sluit het dak in slechts 12 seconden. Bovendien kan het dak tot een snelheid van 50 km/h worden geopend en gesloten. Vreemd genoeg is de 2.0 TFSI voorzien van een handbediend dak, de elektro-hydraulische bediening is op dit model een optie. Om het geluid van buitenaf en ook de weersinvloeden zoveel mogelijk buiten te houden werd de stoffen kap voorzien van een akoestische mat die onder de binnenbekleding is aangebracht. En wie met het dak open rijdt maar geen ´last´ wil hebben van de wind kan kiezen voor een windschot. Dit optionele windschot is elektrisch bedienbaar en behoeft daardoor geen manuele handeling meer. Een groot voordeel want iedere cabrio-rijder kent het probleem van de montage en demontage van een conventioneel windschot.

Toegenomen afmetingen
Vergelijken we de nieuwe TT Roadster met zijn voorganger dan zien we dat de buitenmaten in alle opzichten zijn gegroeid. De open tweezitter meet nu in de lengte 4.178 millimeter (+ 137 mm), de breedte bedraagt nu 1.842 mm (+ 78 mm). De hoogte is echter met slechts 8 mm toegenomen tot 1.358 mm. De wielbasis groeide tot 2.468 mm (+ 46 mm). Ook de binnenruimte van de TT Roadster is sterk verbeterd en biedt nu meer hoofdruimte en bewegingsvrijheid. De schouderbreedte is met 29 mm toegenomen tot 1.362 mm. De inhoud van de bagageruimte is toegenomen van 220 naar 250 liter.

Veilgheid
Om de veiligheid van de inzittenden te kunnen garanderen moesten een aantal maatregelen worden genomen. Door het ontbreken van een vast dak heeft Audi het voorruitframe verstevigd en bovendien de dorpels voorzien van een extra aluminium balk. Verder werden twee hoofd/thorax-zijairbags gemonteerd. Ook de tweetrapsairbags in het stuurwiel en het dashboard moeten de veiligheid van de inzittenden garanderen.

Motorengamma
Audi levert de TT Roadster met twee dwarsgeplaatste benzinemotoren. De viercilinder motor meet 2,0 liter inhoud en drijft de voorwielen aan. De motor ontwikkelt een vermogen van 200 pk en een koppel van 280 Nm. Daarmee weet de TT Roadster 2.0 TFSI in 6,5 seconden naar 100 km/h te sprinten en een topsnelheid te bereiken van 237 km/h. Deze prestaties wordt gecombineerd met een gemiddeld verbruik van 7,8 liter per 100 km. Het voorlopige topmodel is de 3,2 liter V6 welke zijn vermogen middels quattro-vierwielaandrijving op de weg overbrengt. De zescilinder is goed voor een vermogen van 250 pk en een koppel van 320 Nm. In slechts 5,9 seconden sprint de 3.2 V6 quattro S-Tronic naar 100 km/h en de topsnelheid bedraagt 250 km/h. De zescilinder neemt genoegen met 9,5 liter per 100 gereden kilometers. Beide motoren zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en optioneel leverbaar met een S-Tronic (DSG) automaat.

Prijzen
De nieuwe Audi TT Roadster is leverbaar vanaf maart 2007. Ondanks alle vernieuwingen is het prijsniveau praktisch gelijk aan dat van zijn voorganger: de 2.0 TFSI kost € 48.625,-, de 3.2 quattro gaat € 59.930,- kosten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
In detail: Audi TT Roadster
In detail: Audi TT Roadster
In detail: Audi TT Roadster
In detail: Audi TT Roadster
In detail: Audi TT Roadster
In detail: Audi TT Roadster
In detail: Audi TT Roadster
In detail: Audi TT Roadster
In detail: Audi TT Roadster
Redactie
Door Redactie

Zoeken