Nieuws

400 pk sterke Volkswagen Golf R GT

400 pk sterke Volkswagen Golf R GT

Volkswagen North America kijkt alvast in de toekomst met de Volkswagen Golf R GTI. De 400 pk sterke Golf GTI is een vingeroefening van Volkswagen´s Design Center in California. De auto is opgebouwd uit lichtgewicht carbon en voorzien van liefst 400 pk vermogen.

Inmiddels alweer dertig jaar geleden presenteerde Volkswagen de Golf GTI. Deze hot hatchback is uitgegroeid tot een icoon. Om nog eens terug te kijken op dertig jaar GTI, maar vooral om in de toekomst te kijken, heeft Volkswagen North America deze Golf R GTI ontwikkeld. De auto is ontwikkeld door het Volkswagen Design Center California in Santa Monica. Juist, daar komen ook de vorig jaar gepresenteerde Passat R GT en Touareg R GT vandaan. Volkswagen laat echter weten dat het puur om een vingeroefening gaat. De Golf R GT zal niet in productie gaan, maar gunt ons wel een blik op de toekomst van de GTI.

Lichtgewicht dankzij carbon
Met de Golf R GT is gewerkt volgens het autosportprincipe ´speed through lightness´ ofwel ´snelheid door lichtgewicht´. Het gewicht van de Golf is dan ook zoveel mogelijk beperkt door het gebruik van carbon. Zo zijn de voorschermen, de motorkap en de deuren uit carbon vervaardigd. De striping op de zijkant heeft niets met gewichtsbesparing te maken, maar geeft de Golf R GT wel een extra sportief aanzien. Behalve de striping is het sportieve aanzicht voornamelijk gerealiseerd door carbon accessoires. De voorspoiler, grille-omlijsting, het dak en de spoiler zijn van carbon. Maar ook de buitenspiegels zijn speciaal voor de Golf R GT ontworpen. Het geheel wordt afgerond met de zwarte koplampbehuizing en de donker getinte achterlichten afkomstig uit de Golf R32. Van die laatste is ook het uitlaatsysteem geleend.

400 pk sterke 2.0 TFSI!
Samen met de meest populaire Amerikaanse Volkswagen-tuner APR is de motor van dubbel vermogen voorzien. Als basis diende de 200 pk sterke 2.0 TFSI-motor uit de Golf GTI. APR heeft de motor voorzien van een grotere Garret-turbo, een extra grote intercooler en een hergeprogrammeerd motormanagement. Het resultaat is een vermogen van 375 pk wanneer wordt gereden op gewone brandstof. Wanneer brandstof met 100 octaan wordt getankt brengt de motor een vermogen van 400 pk over op de wielen. Om met deze enorme vermogensstijging om te kunnen gaan werd de versnellingsbak aangepast. Tevens werd een limited slip differentieel gemonteerd. In een indrukwekkende 4,8 seconden sprint de Golf R GT vanuit stilstand naar 100 km/h. Om het remmende vermogen in balans te brengen met de acceleratie werden flinke remmen van Brembo gemonteerd. De remklauwen zijn in de Duitse nationale driekleur gespoten.

Carbon sportstoelen
De indrukwekkende visuele impact die het exterieur achterlaat is ook in het interieur merkbaar. Het zwarte leer is afgewerkt met een rood stiksel. De Recaro sportstoelen houden de bestuurder en passagier klemvast op hun plek. In lijn met de gewichtsverlaging werd de achterbank verwijderd. Daarvoor in de plaats zijn twee kuipstoelen van carbon gekomen. Deze zijn speciaal voor de Golf R GT geheel op maat gemaakt. Het R GTI-logo is op diverse plekken terug te vinden en ook carbon zien we in overvloed terug in het interieur.

Het beloofd een mooie toekomst te worden
Volkswagen presenteerde de Golf R GT op de SEMA autoshow in Las Vegas. Zoals gezegd zijn er geen productieplannen voor het model. Wel is het een leuk vooruitzicht.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
400 pk sterke Volkswagen Golf R GT
400 pk sterke Volkswagen Golf R GT
400 pk sterke Volkswagen Golf R GT
400 pk sterke Volkswagen Golf R GT
Redactie
Door Redactie

Zoeken