Nieuws

In detail: BMW 3-serie Coupé

In detail: BMW 3-serie Coupé

Krachtige zescilinder motoren, luxe uitrusting en sportieve eigenschappen kenmerken de nieuwe 3-serie Coupé. BMW heeft het model neergezet als een speciaal model binnen de 3-serie reeks en heeft een aantal beroemde voorvaderen.

Coupé-modellen kennen bij BMW inmiddels een lange historie. In 1929 presenteerden de Duitsers hun eerste coupé. De BMW 3/15 werd in juli 1929 op de markt gebracht. In 1937 kwam de eerste echte sportcoupé op de markt; de BMW 327 Coupé. Het model werd ontworpen volgens de laatste designtrend zoals die uit de Verenigde Staten was overgewaaid. De ontwerpers gingen voor ronde en vloeiende lijnen in plaats van hoekige en vierkante ontwerpen. Onder de motorkap lag een 2.0 liter motor met een vermogen van 55 pk. In de jaren daarna volgden klassiekers als de BMW 502, 3200 CS, 630 CS en 850i. In 1992 presenteerde de autofabrikant uit München voor het eerst een 3-serie Coupé. Dat model werd in 1999 opgevolgd door de tweede generatie. In 2006 is het de compleet nieuwe BMW 3-serie Coupé die het stokje over mag nemen van een aantal beroemde voorvaders.

Eigen gezicht
De compleet nieuwe 3-serie Coupé is duidelijk een lid van de 3-familie, maar heeft een geheel eigen gezicht gekregen. Het front en vooral de achterzijde zijn ontworpen speciaal voor de Coupé. Dat geeft de auto een eigen (sportieve) stijl. Dat is ook zichtbaar in het interieur. BMW heeft het dashboard van de 3-serie Sedan en Touring als basis gebruikt, maar voorzien van vele sportieve details. Aluminium en donkerkleurige chromen accenten bevestigen de sportieve inborst van de Coupé. Het instrumentarium is deels naar de bestuurder toegedraaid en de sportief gevormde stoelen moeten veel steun bieden.

Interieur: vier zitplaatsen
Het interieur van de 3-serie Coupé biedt plaats aan vier personen. De voorstoelen zijn via een easy-entry systeem gemakkelijk naar voren te klappen om de instap naar achteren te vergemakkelijken. Achterin vinden we 2 aparte zitplaatsen. Deze zijn - net als voorin - gescheiden door een opbergconsole. Een probleem bij coupés is het aanpakken van de gordel op de bestuurders- en passagiersstoel. BMW heeft dan ook een gordelaangever gemonteerd.

Motorengamma
Slechts een druk op de startknop is nodig om de motor tot leven te wekken. Standaard wordt elke 3-serie Coupé geleverd met een zescilinder motor die de achterwielen aandrijft. BMW biedt de keuze voor 3 benzinemotoren en 2 diesels. Absolute topper is de nagelnieuwe 3.0 liter voorzien van een dubbele turbo. Dit model gaat als 335i door het leven en brengt een vermogen van 306 pk over op de achterwielen. Het maximum koppel van 400 Nm is al bij 1.300 tpm beschikbaar. Dit zijn waarden waar zelfs een gemiddelde dieselmotor jaloers op is. De krachtige en soepele 3.0 liter sleurt de 335i Coupé in een tijd van slechts 5,5 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid ligt op 250 km/h en het verbruik is gemiddeld 9,5 liter per 100 km. Zeker niet slecht voor een auto met dit soort prestaties. Als tweede benzinemotor vinden we de 3.0 liter zescilinder met een vermogen van 272 pk en een koppel van 315 Nm. Deze 330i Coupé sprint in 6,1 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h en behaalt een topsnelheid van 250 km/h. De 325i Coupé wordt aangedreven door een 2.5 liter zescilinder en brengt 218 pk en 250 Nm over op de achterwielen. De twee dieselmotoren zijn eveneens zescilinders. De 335d is met een vermogen van 286 pk en een koppel van 580 Nm absoluut een strepentrekker. Al bij 1.750 tpm is het gehele koppel van 580 Nm beschikbaar. Voor de sprint vanuit stilstand naar de honderd zijn slechts 6,1 seconden nodig en een topsnelheid van 250 km/h staat genoteerd. Wie gaat voor sportieve prestaties in combinatie met een gunstig verbruik kan kiezen voor de 330d Coupé. Deze 231 pk en 500 Nm sterke dieselmotor sleurt de 3-serie Coupé in 6,6 seconden naar 100 km/h maar neemt genoegen met 6,5 liter diesel per 100 km. Alle motoren (op de 335d na) zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Een automaat is als optie leverbaar en standaard op de 335d Coupé. De automaat kan naar wens met peddels achter het stuurwiel worden bediend.

xDrive vierwielaandrijving
Sportiviteit is een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van een Coupé. BMW heeft in het verleden bewezen sportiviteit te kunnen combineren met exclusiviteit. Het gaat misschien wat ver om de 3-serie Coupé als een GT neer te zetten, maar BMW heeft ongetwijfeld veel aandacht besteed aan de combinatie tussen sportiviteit en comfort. De besturing is direct en in combinatie met Active Steering (optioneel) snelheids- en situatie afhankelijk. Standaard is de 3-serie Coupé voorzien van 17 inch lichtmetalen wielen waarachter extra grote remschijven schuil gaan. Om zoveel mogelijk gewicht te besparen heeft BMW diverse lichte materialen toegepast. Zo zijn bijvoorbeeld de zijschermen 50% lichter dan bij de ´gewone´ 3-serie. Zo kon ook de gewichtsverdeling op de voor- en achteras worden geoptimaliseerd. Voor het eerst in de geschiedenis levert BMW optioneel xDrive vierwielaandrijving op de 3-serie Coupé. De elektronisch geregelde vierwielaandrijving verdeelt de aandrijfkrachten naar wens over de voor- en achteras. Het systeem zorgt voor een zeer stabiele wegligging, maximale grip en meer veiligheid bij slecht weer.

Veiligheidsvoorzieningen
Veiligheidsvoorzieningen zijn bij BMW altijd in grote getale aanwezig. Zo ook op de 3-serie Coupé. Het remsysteem wordt geassisteerd door DSC (Dynamic Stability Control) dat in geval van dreigend gevaar assistentie kan verlenen. Verder zien we ABS, tractiecontrole en CBC (Cornering Brake Control).

Uitvoeringen
De 3-serie Coupé wordt geleverd in drie uitvoeringen. De naamloze basisversie is standaard voorzien van onder andere cruise control, Xenon verlichting en airco. De Executive doet hier een stapje bovenop met onder andere automatische airco, regen- en lichtsensor, metallic lak en elektrisch verstelbare voorstoelen. De High Executive heeft daar bovenop nog eens adaptieve bochtenverlichting en sportstoelen. De prijzen in Nederland beginnen bij € 47.700,- voor de 325i Coupé.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
In detail: BMW 3-serie Coupé
In detail: BMW 3-serie Coupé
In detail: BMW 3-serie Coupé
In detail: BMW 3-serie Coupé
In detail: BMW 3-serie Coupé
In detail: BMW 3-serie Coupé
In detail: BMW 3-serie Coupé
Redactie
Door Redactie

Zoeken