Nieuws

In detail: Lexus GS 450h

In detail: Lexus GS 450h

De Lexus GS 450h is de eerste achterwielaangedreven auto met volledige hybride. De V6 in het vooronder van de GS 450h levert de prestaties van een V8 maar houdt het verbruik beperkt tot 7,9 liter per 100 km. Lexus brengt hiermee de tweede hybride-auto op de markt.

Het begon natuurlijk allemaal bij Toyota. De Japanse autofabrikant en moederbedrijf van Lexus presenteerde met veel lawaai de tweede generatie van de Prius. Het concept bleek zo goed aan te slaan dat er reden genoeg was om dit door te vertalen. Bij Toyota namen ze de gevaarlijke stap om de Lexus RX 400h - een SUV nota bene - uit te brengen als hybride. Ook deze stap leek niet verkeerd en al snel kwam Lexus met een concept-hybride op basis van de GS. Die GS staat nu bij de dealers en is de eerste auto ter wereld die achterwielaandrijving met volledige hybride combineert.

Prestaties van een sportauto
Lexus heeft er alles aan gedaan om het brandstofverbruik van de benzinemotor terug te dringen. Dat kan enerzijds dankzij het hybride-systeem doordat de motor dan ontlast wordt. Anderzijds zal ook de motor zelf moeten worden aangepast. Lexus heeft De V6 dan ook voorzien van het nieuwe D-4S injectiesysteem. Dit is het eerste systeem ter wereld dat gebruik maakt van twee injectoren per cilinder. In combinatie met variabele kleptiming is hierdoor een optimale verbranding te realiseren. De 3.5 liter V6 is goed voor een vermogen van 296 pk en een koppel van 368 Nm. Dankzij de combinatie met de 200 pk en 275 Nm sterke elektromotor wordt er een gecombineerd vermogen van circa 340 pk op de achterwielen overgebracht. De prestaties liegen er dan ook niet om. De GS 450h heeft slechts 5,9 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid van 250 km/h verloopt in een lineaire acceleratie omdat de CVT geen kenmerkende onderbrekingen van het opschakelen kent. Die CVT is overigens ook in zes voorgeprogrammeerde stappen sequentieel te schakelen. Zetten we deze prestaties af tegen een gemiddeld verbruik van 7,9 liter per 100 km dan kan worden geconcludeerd dat de hybride-aandrijving van Lexus tot veel in staat is.

Lexus Hybrid Drive
Behalve uit de benzinemotor en de elektromotor bestaat het Lexus Hybrid Drive systeem van de nieuwe GS 450h uit nog een generator, een nikkel-metaal hydride accu van 288 volt, een vermogensverdeler dat het aandrijfvermogen van benzinemotor, elektromotor en generator via planetaire tandwielen verdeelt, al naar gelang de omstandigheden en een nieuwe, compactere Power Control Unit die niet groter is dan een accu van 12 volt. Deze Power Control Unit, die maar liefst 63% kleiner is dan die in de RX 400h, zet de elektrische stroom om teneinde de koppeling mogelijk te maken tussen de gelijkstroomaccu van 288 volt, de wisselstroomgenerator en de elektromotor van 650 volt.

Elektrische stuurbekrachtiging
We kennen Lexus vooral om het sublieme comfort. Maar dat betekent niet dat de modellen van Lexus geen sportieve aspiraties hebben. De gewichtsverdeling van
50:50 geeft al aan dat Lexus sportiviteit hoog op het vaandeel had staan. Bovendien worden de schokdempers automatisch aangepast aan de omstandigheden om zo het overhellen in de bochten tot een minimum te beperken. De elektrische stuurbekrachtiging zorgt voor lichte besturing bij lage snelheden en een directe besturing op snelheid.

Veiligheidssystemen
Op het gebied van geavanceerde veiligheidssystemen heeft Lexus alles goed voor elkaar. Het Pre-Crash Safety systeem ´ziet´ een ongeluk aankomen en spant de veiligheidsgordels aan en brengt het remsysteem in gereedheid. Het Vehicle Dynamics Integrated Managament (VDIM) combineert de veiligheidssystemen ABS, EBD, tractiecontrole, VSC (ESP) en de variabele stuurbekrachtiging om zo optimale werking te garanderen. Mocht het onverhoopt echt fout gaan dan zijn er twee frontairbags, twee knieairbags(!), gordijnairbags (voor en achter) en vier zijairbags om de klap op te vangen.

Comfort en luxe
Bestuurder en passagiers van de Lexus GS 450h hebben aan uitrusting en comfort niets te klagen. Het ontgrendelen van de deuren geschiedt met de Smart Key die niet uit de jaszak hoeft te worden gehaald. De motor start met een druk op de knop en de airco werkt volautomatisch in twee zones. Het Lexus Multimedia & Navigatiesysteem kan DVD´s afspelen in 5.1 Dolby Surround. Het systeem van Mark Levinson heeft een prachtige geluidskwaliteit. In het systeem vinden we de bediening van het navigatiesysteem, de DVD-speler, radio, telefoon en diverse voertuiginstellingen. De Lexus Parking Assist ondersteunt met behulp van een camera de bestuurder bij het achteruitrijden.

Prijzen vanaf € 71.400,-
De prijzen van de Lexus GS 450h beginnen in Nederland bij € 71.400,- voor de GS 450h Business. De luxere Executive kost € 77.500,- en de meest luxueuze President staat voor € 87.950,- in de prijslijsten. De standaarduitrusting bestaat uit onder meer climate control, zelfdimmende binnen- en buitenspiegel(s), LED-instapverlichting, Smart Entry Key, elektrisch verstelbaar stuurwiel, elektrisch bedienbaar zonnescherm voor de achterruit, elektrisch verstelbare voorstoelen, 18 inch lichtmetalen wielen, actieve bochtenverlichting, parkeersensoren vóór en achter en Xenon koplampen. Ook een Lexus audiosysteem, Bluetooth carkit en 7 inch informatiedisplay met touchscreen zijn in elke GS 450h aanwezig. Daarmee is de standaarduitrusting van de GS 450h indrukwekkend te noemen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
In detail: Lexus GS 450h
In detail: Lexus GS 450h
In detail: Lexus GS 450h
In detail: Lexus GS 450h
Redactie
Door Redactie

Zoeken