Nieuws

In detail: de vernieuwde Volvo XC90

In detail: de vernieuwde Volvo XC90

De eerste foto´s en informatie lekten al uit, maar nu maakt Volvo de vernieuwde XC90 officieel bekend. Volvo heeft de SUV XC90 verder verbeterd en gemoderniseerd. Nieuwe kleuren van in- en exterieur, een nieuwe 3.2 liter zescilinder en wat nieuwe comfort- en veiligheidsverhogende voorzieningen omvatten de facelift.

In de steeds drukker wordende SUV-markt presenteerde Volvo drie jaar geleden de XC90. Dat Volvo daarmee een schot in de roos had bewezen de verkoopresultaten. Zijn aanvankelijke productieaantal van 50.000 auto’s werd verhoogd en in 2005 bedroeg het aantal XC90’s dat in de Zweedse Torslanda-fabriek werd geproduceerd bijna 90.000, bijna het dubbele aantal derhalve. De Verenigde Staten zullen met een aandeel van 50 procent van het totale volume nog altijd de grootste afzetmarkt zijn, gevolgd door Groot-Brittannië, Duitsland, Canada en Spanje.

Subtiel gewijzigd exterieur
Nog steeds is de XC90 een groot succes. Mede ook door de introductie van nieuwe motoren waaronder een V8. Bij deze facelift ging Volvo dan ook subtiel te werk. De insteek was om de XC90 verder te verfijnen. Iets andere lijnen, hoogwaardigere materialen en betere rijeigenschappen werden doorgevoerd. Bij de aanpassing van het ontwerp van de vernieuwde Volvo XC90 was een van de uitgangspunten dat de auto een iets modernere en wat stijlvollere uitstraling moest krijgen. Hiervoor is een nieuwe grille met meer chroom ontworpen en zijn ook de bumpers licht aangepast. De achterlichten zijn vernieuwd en de kofferklep is nu voorzien van een horizontale chroomstrip. Alle uitvoeringen van de XC90 hebben nu standaard de in kleur gespoten sierlijsten in de portieren, deurgrepen en buitenspiegels. De spiegels zijn nu tevens voorzien van geïntegreerde richtingaanwijzers. Verder krijgen de Momentum en Summum varianten wielkasten in exterieurkleur mee, waarbij het exclusieve karakter van Summum nog verder wordt versterkt door zilverkleurige roofrails.

Nieuwe kleurencombinaties en bekledingstypen
Ook vanbinnen zijn er verschillende aanpassingen gedaan om de XC90 een meer exclusieve uitstraling te geven. Er zijn voor het interieur nieuwe kleurencombinaties beschikbaar en er worden nieuwe bekledingstypen geïntroduceerd. Het meest exclusieve is de zacht lederen Sovereign Hide-uitvoering met zijn contrasterende stiksels en panelen van geperforeerd leer. De middenconsole is voorzien van een nieuwe display en afgewerkt met zilverkleurige details. Nieuwe paneelafwerkingen, zoals Sapeli Wood, geven de klant een grotere keuze en het interieur een elegant tintje.

Premium Sound System
Ook het RTI (Route Traffic Information) navigatiesysteem is verder ontwikkeld. Het nieuwe systeem maakt gebruik van een harddisk en is daardoor sneller en eenvoudiger te bedienen. Bovendien is er meer informatie beschikbaar. Het meest geavanceerde audiosysteem, Premium Sound, omvat een digitale klasse D-versterker van Alpine® met ICE Power-technologie van Bang & Olufsen Powerhouse®, Dolby Pro Logic II® Surround en speakers van Dynaudio® , een van de meest vooraanstaande merken op dit gebied. In het High Performance- en Premium Sound-systeem kunnen nu ook cd’s met MP3- en WMA- (Windows Media Audio) formaat worden afgespeeld. Alle audiosystemen zijn voorzien van een extra ingang voor het aansluiten van externe geluidsdragers zoals MP3-spelers en iPod’s.

Innovatieve veiligheidsvoorzieningen
Om een zo goed mogelijk zicht in het donker te garanderen, komt Volvo Cars voor de XC90 met Adaptieve Bi-Xenon verlichting; koplampen met een lichtstraal die de bochten in de weg volgt. De Volvo XC90 is ook leverbaar met BLIS (Blind Spot Information System). Zodra een ander voertuig in de dode hoek van de automobilist komt, registreren camera’s in de buitenspiegels dat en verschijnt er een lichtje in de betreffende spiegel dat de bestuurder hierop attendeert. Om eventuele personen die zich achter de auto bevinden te beschermen en het parkeren te vergemakkelijken, introduceert Volvo Cars Park Assist Camera. Dit systeem geeft de bestuurder niet alleen een ‘extra oog’, het laat ook het te volgen spoor zien bij het achteruitrijden. Een groothoeklens toont het gebied achter de auto op het RTI-scherm boven het instrumentenpaneel.

Motorenaanbod
In het afgelopen jaar is het aanbod aan aandrijflijnen geleidelijk vergroot en zijn er drie geheel nieuwe motoren bij gekomen. De compacte en relatief zuinige V8 (315 pk, 440 Nm) en de verbeterde vijfcilinder D5 turbodiesel met roetfilter (185 pk, 400 Nm) worden nu aangevuld met de onlangs in eigen huis ontwikkelde 3,2-liter zescilinder lijnmotor, die voor het eerst in de nieuwe Volvo S80 werd toegepast. De grotendeels uit aluminium opgetrokken zes-in-lijn heeft een vermogen van 238 pk en een koppel van 320 Nm. Alle voor de XC90 leverbare motoren, met uitzondering van de vijfcilinder motoren, zijn standaard voorzien van een zestraps Geartronic-automaat. Het verbeterde AWD-systeem met Instant Traction is standaard op alle uitvoeringen.Een geavanceerd kleppenmechanisme draagt in samenwerking met het Variable Intake System (VIS) zowel bij aan het hoge prestatieniveau als de zuinigheid van de krachtbron.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
In detail: de vernieuwde Volvo XC90
In detail: de vernieuwde Volvo XC90
In detail: de vernieuwde Volvo XC90
In detail: de vernieuwde Volvo XC90
In detail: de vernieuwde Volvo XC90
In detail: de vernieuwde Volvo XC90
In detail: de vernieuwde Volvo XC90
In detail: de vernieuwde Volvo XC90
In detail: de vernieuwde Volvo XC90
In detail: de vernieuwde Volvo XC90
Redactie
Door Redactie

Zoeken