Nieuws

Saab hybride op 100% ethanol

Saab hybride op 100% ethanol

Saab presenteert een hybride-voertuig dat in plaats van op benzine of diesel op ethanol loopt. De Saab BioPower Hybrid Concept is een zeer innovatieve conceptcar. Het gehele concept zit verpakt in een Saab 9-3 Convertible.

Als het om ethanol gaat moet je in Zweden zijn. De Zweedse overheid is groot voorstander van ethanol. Om die reden is Saab al jaren bezig met de ontwikkeling van voertuigen die in plaats van brandstof of diesel kunnen rijden op ethanol. Recent presenteerde Saab de 9-5 Aero Biopower. De auto is geschikt om op een mengsel van ethanol (85%) en benzine (15%) te rijden. Maar nu gaat Saab nog een stap verder. De Zweedse autofabrikant presenteert de 9-3 Biopwer Hybrid Concept. De motor van deze Saab is geschikt om op 100% ethanol te rijden. Bovendien wordt het brandstofverbruik binnen de perken gehouden dankzij de hybride-aandrijving.

Ethanol turbomotor
In het vooronder van de conceptcar ligt een 260 pk sterke 2.0 liter turbomotor. Het vermogen van de brandstofmotor en de twee elektromotoren wordt overgebracht op alle vier de wielen. Tezamen met twee elektromotoren (gezamenlijk 53 kw) is de conceptcar in staat om in 6,9 seconden naar 100 km/h te sprinten. Het grote voordeel van dit concept is dat uitstoot van schadelijke stoffen tot een minimum is beperkt. De uitstoot van koolstofdioxide is namelijk slechts 15 - 20 gram per gereden kilometer. Vergelijken we dat met bijvoorbeeld de Toyota Prius, die stoot per kilometer zo’n 104 gram milieuonvriendelijke gassen uit. Ethanol wordt gewonnen uit graan en is daarom CO2-neutraal. Tijdens het groeien neemt het graan namelijk al CO2 uit de lucht weg, en zet dat om in zuurstof. Vandaar de relatief zeer schone uitstoot.

Hybride
Dankzij de combinatie van de ethanolmotor en elektromotoren is het mogelijk om ook het verbruik laag te houden. Normaal gesproken is een motor op ethanol minder zuinig dan een motor op benzine of diesel. Echter door de hybride-aandrijving is het verbruik toch gunstig gehouden. Dat heeft onder andere te maken met het start- & stop-systeem. Dit systeem schakelt de motor automatisch uit wanneer je stil staat. Bovendien kan de Saab eveneens puur op de elektromotoren rijden. Eigenlijk zijn alle voordelen van de hybride-auto gecombineerd met de voordelen van een ethanolmotor.

Productie niet ondenkbaar
Saab presenteert de auto als conceptcar op de Motorshow in Stockholm. Het is zeker niet ondenkbaar dat de auto zijn weg naar het productiestadium zal vinden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Saab hybride op 100% ethanol
Saab hybride op 100% ethanol
Saab hybride op 100% ethanol
Saab hybride op 100% ethanol
Redactie
Door Redactie

Zoeken