Nieuws

Help, storm Dudley of Eunice blaast een boom op je auto. Wie gaat dat betalen?

Help, storm Dudley of Eunice blaast een boom op je auto. wie gaat dat betalen?

Februaristorm Dudley raast over het land. Wie betaalt de schade als er een tak of boom op je auto valt? Dat is afhankelijk van je verzekering. Check je polisvoorwaarden nu maar even, want morgen komt storm Eunice, en die wordt nog heviger!

Wat te doen als er een boom, zware tak of dakpan op je auto valt met flinke schade tot gevolg? Maak eerst een paar duidelijke foto's van de schade en de situatie. Bel zo nodig de brandweer of andere hulpdiensten om de boom op te ruimen. En stel dat je auto flink is vernield, kun je de schade dan claimen bij de verzekering?

Alleen WA verzekerd?

Als je auto alleen WA verzekerd is, luidt het antwoord in vrijwel alle gevallen: 'nee'. Bij een WA-verzekering is schade aan de eigen auto in principe nooit gedekt, ook al kun je er zelf niets aan doen. Deze verplichte verzekering vergoedt immers alleen schade die jij aan derden berokkent met je auto. Als de desbetreffende boom aantoonbaar slecht onderhouden, ziek en/of instabiel was, en al preventief had moeten worden gesnoeid of geruimd, zou je een beroep kunnen doen op je rechtsbijstandsverzekering. Als je die hebt. Die zou de eigenaar of beheerder van de boom aansprakelijk kunnen stellen. Dit lukt echter alleen in uitzonderingsgevallen. Neem bij twijfel contact op met je verzekeraar.

Help, storm Dudley of Eunice blaast een boom op je auto. wie gaat dat betalen?

Stormschade en WA plus

Als je auto verzekerd is volgens WA beperkt casco, ook vaak 'WA plus' genoemd, wordt vrijwel alle stormschade vergoed. Verminderd met het eigen risico, uiteraard. Moet je auto worden weggesleept? Bel dan de alarmcentrale van je verzekeraar. Die regelt meestal ook dat de boom geruimd wordt.

Help, storm Dudley of Eunice blaast een boom op je auto. wie gaat dat betalen?

Zelf schade betalen kán verstandig zijn

Is je auto all risk, oftewel volledig casco verzekerd? Dan is er ook weinig aan de hand; de verzekering vergoedt de schade, maar wederom: met aftrek van het eigen risico. Mocht de schade meevallen, of heb je een heel hoog eigen risico, dan kan het verstandig zijn om de schade voor eigen rekening te nemen. Als je de schade door de verzekering laat vergoeden, kan dat immers gevolgen hebben voor je plek op de bonus-/malusladder en/of je no-claimkorting. Dat wordt een kwestie van rekenen. Je verzekeraar kan je hierover adviseren.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s.
Lees meer »

Zoeken