Brandbrief aan politieke partijen: 'Investeer nou eens structureel in mobiliteit!'

Brandbrief aan politieke partijen: 'Investeer nou eens structureel in mobiliteit!'

Op het gebied van mobiliteit en infrastructuur dicht de Nederlandse overheid het ene gat met het andere, vindt de Mobiliteitsalliantie. In een brandbrief aan de partijen die nu formatiegesprekken voeren, schrijft de organisatie: "Dit kan zo niet langer. Het infrastructuurbudget is het afgelopen decennium afgeknepen [...]. Structurele en levensechte problemen vragen om een structurele bijdrage."

Mobiliteit ligt uitdrukkelijk op de formatietafel, maar het scenario dreigt dat de onderhandelaars aan de formatietafel alleen met eenmalige potjes komen in plaats van structurele investeringen, vreest de Mobiliteitsalliantie. In het samenwerkingsverband zijn vijfentwintig mobiliteitspartijen verenigd, zoals de Rai Vereniging, de ANWB en de Bovag. Volgens de alliantie is het budget voor mobiliteit en bereikbaarheid als percentage van het BBP de afgelopen jaren fors gekelderd. En dat terwijl er binnen nu en 2030 zo'n 1 miljoen woningen bijkomen en tot 2040 meer dan 1,5 miljoen Nederlanders. 

Overheid komt miljarden te kort voor in stand houden infrastructuur

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt jaarlijks 1 miljard euro te kort om de bestaande infrastructuur in stand te houden. Daarbij vragen investeringen in de infrastructuur van de toekomst ook nog eens 3 miljard euro per jaar tot 2040, aldus de Mobiliteitsalliantie. "Steeds waren we bezig om het ene gat met het andere te dichten", schrijft voorzitter Steven van Eijck. "Het gaat niet lang duren voordat dit ons opbreekt. We ervaren iedere dag al wat de afsluiting van de Haringvlietbrug voor effect heeft op de maatschappij. Als we nu niets doen, gaan dit soort taferelen zich vaker voordoen. Op de weg, op het spoort, in het OV en op het fietspad."

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Mobiliteitsbehoefte neemt, ondanks meer thuiswerken, nog steeds toe

De alliantie verwijst naar de recente Integrale Mobiliteitsanalyse van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die aantoont aan dat de mobiliteitsbehoefte en het aantal verplaatsingen, ondanks meer thuiswerken, de komende decennia met tientallen procenten toenemen. “Naast de beheer- en onderhoudsopgaven moeten dus ook de infraknelpunten worden opgelost om deze groei het hoofd te kunnen bieden", zegt Van Eijck. "En om betere en snellere verbindingen te realiseren: naar het buitenland, tussen de landsdelen, van en naar de Randstad én binnen stedelijk gebied.”

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties