Smeekbede van een motorrijder: 'Let nou eens op in het verkeer, automobilisten!'

Smeekbede van een motorrijder: 'Let nou eens op in het verkeer, automobilisten!'

Ik voel mij onzichtbaar. Niet omdat ik in de afgelopen maanden mijn collega’s nauwelijks heb gezien, maar omdat ik sinds oktober mijn motorrijbewijs heb. En op de motor – een knalgele BMW F800 S, in mijn geval – moet je rondrijden alsof geen van je medeweggebruikers je kan zien. Daarom blijf ik weg uit dode hoeken, haal ik vrachtwagens in één snelle ruk in, en probeer ik constant te voorspellen wat automobilisten zouden kunnen gaan doen.

Wanneer ik op de linkerrijstrook van de snelweg een rechts rijdende auto nader, kijk ik naar het gezicht van de bestuurder in de linkerbuitenspiegel. Heeft-ie mij opgemerkt? Is-ie ergens anders mee bezig? Zijn er subtiele aanwijzingen dat-ie onverwacht, zonder te kijken zijn voorganger gaat inhalen? Motorrijden is ongelofelijk leuk, maar niet altijd ontspannend. Je moet – meer nog dan in de auto – je hoofd er continu bij houden. Omdat andere mensen dat niet doen.

Automobilisten die met een lege blik in de verte staren

Want nu ik op de snelweg bij iedere automobilist naar binnen tuur, vallen mij twee dingen op. Ten eerste zijn er verbazingwekkend veel dames en heren die achter het stuur met een lege blik in de verte staren. Alsof ze diep in gedachten door de wereld heen kijken, naar een onzichtbare hypnotiseur en een slingerende pendule. Handen op tien voor twee, rug recht, hoofd tegen de leuning. Alleen op de eigen rijstrook kan iets gebeuren, denken ze kennelijk.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Ogen die heen en weer schieten tussen smartphone en snelweg

Ten tweede zie ik veel te veel gebogen kopjes op de bestuurdersstoel, met ogen die schichtig heen en weer schieten tussen smartphone en snelweg. Elke keer moet ik de neiging onderdrukken om te gaan toeteren. Ik wil roepen, schreeuwen, dwars door mijn integraalhelm heen. “Leg [vloek naar keuze] die mobiele telefoon neer!” Misschien moet ik het maar doen, de volgende keer. Niet dat ik de illusie koester dat de overtreders hun gedrag gaan veranderen, maar toch …

Opletten in het verkeer, ook voor de veiligheid van niet-motorrijders

Is mij bovenstaande niet eerder opgevallen dan? Jawel, maar in de auto komen dat soort observaties toch minder hard aan. Letterlijk. Want als een van die smartphonejunks in een Whatsapp-waas mijn motor over het hoofd ziet, dan heb ik geen zachte airbag om op te landen. Je kunt tegenwerpen dat ik daar zelf voor heb gekozen, dat ik mij kwetsbaar opstel. Maar dat is geen argument. Je moet gewoon opletten in het verkeer. Ook voor de veiligheid van niet-motorrijders. Punt!

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties