Nieuws

Ondanks lockdown

In coronajaar 2020 veel ongelukken met fietsers en voetgangers

Door de coronacrisis werd in 2020 een stuk minder gereden dan in het jaar daarvoor. En dat had zijn uitwerking op het aantal verkeersongevallen. In het afgelopen jaar lag dat op 80.000, een afname van 20 procent. Maar gek genoeg waren er vrij veel ongelukken waarbij fietsers, voetgangers en bromfietsers gewond raakten.

In coronajaar 2020 veel ongelukken met fietsers en voetgangers

Het aantal geregistreerde verkeersongevallen lag vorig jaar op 80.000, terwijl dat er in 2019 nog 100.000 waren. Dat blijkt uit cijfers van de politie, verzekeraars en het verkeerskundig ICT-bureau VIA. Het aantal gewonden daalde minder hard: met 10 procent naar 19.000. Volgens de politie zijn er vorig jaar zo'n 500 mensen om het leven gekomen op de weg.

Veel ongelukken met fietsers en voetgangers

Uit de cijfers blijkt dat er relatief veel fietsers, voetgangers en bromfietsers gewond raakten, met name binnen de bebouwde kom. Waarschijnlijk komt dat door de lockdowns en het vele thuiswerken. Daardoor waren er minder auto's op de weg, maar juist meer fietsers en wandelaars, ook op andere tijdstippen dan normaal. 

Door lockdown veel ongevallen buiten de spits

In 2020 vonden verkeersongevallen vooral buiten de spits plaats, op doordeweekse dagen en binnen de bebouwde kom. Bijna twee derde van alle slachtoffers zijn fietsers, bromfietsers en voetgangers; de kwetsbare weggebruikers. Ongeveer een kwart van alle slachtoffers is tussen de 12 en 24 jaar. 

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers