Nieuws

Definitief: Chevrolet Captiva

Definitief: Chevrolet Captiva

Dit is de Chevrolet Captiva, die in deze definitieve vorm op de Autosalon van Genève debuteert. Het zal de eerste compacte SUV van Chevrolet zijn die leverbaar is met een dieselmotor.

Chevrolet verrast ons niet meer met deze foto’s. Nadat de conceptcar S3X op vele autobeurzen te zien was, we diverse malen spyshots hebben getoond en Chevrolet ons enkele weken geleden al een eerste foto liet zien is vooral de eerste informatie belangrijk.

Europese auto
Met de compleet nieuwe Captiva, de eerste dieselaangedreven compacte SUV, brengt Chevrolet haar Europese productoffensief naar een nieuw niveau. De auto, die is afgestemd op Europese rijomstandigheden en de behoeften van Europese kopers, wordt leverbaar met een 150 pk sterke direct ingespoten tweeliter common-rail diesel. Daarnaast zijn er twee benzineversies (2.4 liter viercilinder en 3.2 liter V6).

5- of 7-persoons
De Captiva heeft een ruim, comfortabel interieur waarin volgens Chevrolet hoogkwalitatieve stoffen en materialen zijn verwerkt. De nieuwe, compacte SUV meet 4.639 x 1.849 x 1.726 mm (lxbxh) en heeft een wielbasis van 2.707 mm. Hij wordt leverbaar met zeven of vijf stoelen.

Voor- en vierwielaandrijving
Kopers kunnen kiezen uit voorwiel- en vierwielaangedreven uitvoeringen. Laatstgenoemde versies zijn voorzien van een ‘active-on-demand’ vierwielaandrijving-systeem. Wanneer de rijomstandigheden daarom vragen wordt de aandrijving van de achteras onmiddellijk ingeschakeld via een elektronisch bediende elektromagnetische koppeling om maximale tractie te garanderen. Het systeem werkt samen met het ESP en ABS, waardoor de voertuigcontrole en veiligheidsmarges voor de bestuurder aanzienlijk worden vergroot. Het ESP-systeem is bovendien uitgerust met aanvullende functies als HBA (Hydraulic Brake Assist), HDC (Hill Descent Control) en ARP (Anti-Rollover Protection).

Diesel en twee benzinemotoren
In eerste instantie zijn er drie dwarsgeplaatste motoren leverbaar voor de Captiva. Daartoe behoort de compleet nieuwe, common-rail diesel die gezamenlijk door GM Daewoo Auto & Technology Company, GM Powertrain en VM Motori is ontwikkeld. In zijn eerste toepassing levert de zestienkleps krachtbron 110 kW (150 pk) bij 4.000 tpm en een maximum koppel van 310 Nm bij 2.000 tpm. Volgens de ECE-cyclus bedraagt het brandstofverbruik 8,1 liter per 100 kilometer. Het is de eerste toepassing van een nieuwe familie dieselkrachtbronnen die vanaf 2006 ook in andere Chevrolet-producten leverbaar wordt. De basismotor is een 2.4 liter DOHC viercilinder lijnmotor die 142 pk levert bij 5.200 tpm en een maximum koppel van 220 Nm bij 4.000 tpm. Het gemiddelde brandstofverbruik van de Captiva 2.4 bedraagt 10,8 liter op 100 kilometer. De topversie, de 3.2 liter V6, is goed voor 225 pk bij 6.000 tpm, waarbij het maximum koppel van 302 Nm bij 3.500 omwentelingen wordt bereikt.

Onderstel
De wielophanging bestaat uit een McPherson veerpootconstructie aan de voorkant en een onafhankelijke vierpunts ontwerp achter. Geventileerde schijfremmen rondom zijn standaard. Viercilinderuitvoeringen zijn standaard uitgerust met 215/70 R16 banden en 6.5J x 16 inch wielen, terwijl de V6 op 235/60 R17 banden en 7.0 x 17 inch wielen staat.

Juni bij de dealers
De Captiva beleeft zijn debuut op de Autosalon van Genève (2-12 maart 2006) en staat vanaf juni in de Europese showrooms. Prijzen en uitvoeringen zijn nog niet bekend. De Captiva zal de concurrentie aan moeten gaan met onder andere de Kia Sorento.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Definitief: Chevrolet Captiva
Definitief: Chevrolet Captiva
Redactie
Door Redactie

Zoeken