Nieuws

Wat is aquaplaning? En wat kun je er tegen doen?

Wat is aquaplaning? En wat kun je er tegen doen?

We zitten nu vol in de herfst en dat betekent regen, regen en nog eens regen. Het gevaar bestaat dan dat jouw auto op de weg last krijgt van aquaplaning. Wie het heeft meegemaakt, kan je vertellen hoe eng dat is. Gelukkig kun je aquaplaning gemakkelijk voorkomen. En als je er toch in verzeild raakt, kun je er ook iets tegen doen.

Wat is aquaplaning?

Als het regent ontstaan er op de weg plassen. Je kunt dat bijvoorbeeld zien op de snelweg, waar de uitgesleten sporen snel vollopen met water. Op het moment dat je daarin terechtkomt, kan het zo zijn dat de banden van jouw auto de hoeveelheid water niet aankunnen. Het aanwezige water kan niet weg en vormt een laagje tussen de banden en het asfalt, waardoor je min of meer over het water glijdt. De banden hebben dan geen grip meer op het asfalt. Remmen en sturen kun je niet.

Hoe kun je aquaplaning voorkomen?

  • Ten eerste door te zorgen voor goede banden. De wettelijke minimumprofieldiepte voor banden is 1,6 millimeter, maar het is beter om banden al te vervangen als het profiel minder dan 2 of 3 millimeter diep is. Zorg er ook voor dat de bandenspanning op orde is.  
  • Ten tweede: pas je rijgedrag aan de weersomstandigheden aan. Verminder je snelheid (zo 'verslikken' de banden zich minder snel) en vergroot de afstand tot je voorganger. Bij ernstige natheid is het onverstandig om met ingeschakelde cruisecontrol te rijden.
  • Ten derde door plassen te vermijden. Ga op de snelweg dus naast de sporen rijden.

Dekt jouw autoverzekering de schade door aquaplaning?

Aquaplaning kan voor ongelukken zorgen. Als je gaat glijden, kun je niet remmen en zit je zomaar op je voorganger of tegen de vangrail. Schade aan jouw eigen auto door aquaplaning is alleen gedekt als je een all-risk-verzekering hebt. Je autoverzekering vergelijken - voor de dekking én de prijs - is altijd een goed idee.

Wat moet je NIET doen bij aquaplaning?

  • Hard remmen: want als je dat gaat doen, kun je in een slip raken. 
  • Te veel sturen: want ook daarvan kan de auto in een slip raken.

Wat moet je WEL doen bij aquaplaning?

  • Gas loslaten: als je dat doet, remt de auto rustig af en vinden de banden vanzelf hun grip terug.
  • Stuur vasthouden: blijf gewoon rechtuit sturen terwijl je het gaspedaal loslaat. Zodra de auto zijn grip weer terug heeft, kun je ook weer sturen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken