Nieuws

Oh nee! Er zijn niet genoeg publieke laadpalen in Nederland

Oh nee! Er zijn niet genoeg publieke laadpalen in Nederland

Het aantal volledig elektrische auto's in Nederland neemt gestaag toe. En dat begint zich te wreken. Want volgens Enpuls - dat onderdeel is van de Enexis Groep - neemt het tekort aan laadpalen in ons land toe. 

Van de 13.208 buurten in Nederland zijn er zo'n 5000 voorzien van publieke laadpalen. Het zijn de 5000 buurten waar zo'n 70 procent van de Nederlandse bevolking woont, aldus Enpuls, en waar inmiddels 36 procent van de elektrische rijders regelmatig naast een plek bij een laadpaal grijpt. 

Scheefgroei tussen verkochte auto's en laadpalen

Volgens de Nationale Laaddrukanalyse van Enpuls komt dat door de scheefgroei die ontstaat tussen het aantal verkochte elektrische auto's en het geplaatste publieke laadpalen. De scheefgroei neemt toe omdat de meeste gemeenten pas nieuwe laadpalen plaatsen als individuele autobezitters daar om vragen. En lang niet alle bezitters van een elektrische auto die een publieke laadpaal nodig hebben, doen een aanvraag. 

Er moet een door data gedreven aanpak komen

Enpuls pleit voor een door data gedreven aanpak van het probleem. Op basis van de bezetting van laadpalen in een buurt moet worden besloten om het netwerk daar uit te breiden, vindt de organisatie. Dat zorgt ervoor dat er tijdig laadpalen worden bijgeplaatst op plekken waar dit ook echt nodig is.

Een derde van de automobilisten ziet een EV wel zitten

Uit onderzoek van de vergelijkingssite Pricewise blijkt dat een derde van de Nederlandse automobilisten een elektrische auto wel ziet zitten. Eén op de tien automobilisten moet vooralsnog niets van elektrisch rijden hebben. Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, speelt de hoge prijs van een EV daarbij een grote rol, maar ook koudwatervrees voor onder meer het opladen en de actieradiusangst.

Subsidiepot voor elektrische auto's wordt weer aangevuld

De subsidiepot voor particuliere EV-kopers was dit jaar al na een paar dagen helemaal leeg. Vanaf 1 januari 2021 wordt die weer gevuld (met 27,9 miljoen euro) en kunnen kopers van een elektrische auto 4000 euro subsidie krijgen voor een nieuwe (lees hier meer over de spelregels) en 2000 euro voor een gebruikte. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken