Nieuws

Subsidie elektrische auto: 7 spelregels (nú officieel)

Subsidie elektrische auto: 7 belangrijke spelregels

De subsidie voor elektrische auto’s start op 1 juli. Op fora en social media zijn veel Nederlanders reuze geïnteresseerd, maar ze lijken niet alle spelregels te kennen. Dankzij deze 7 weetjes loop jij de subsidie voor elektrische auto’s straks niet mis.

Overheid betaalt de subsidie

De Nederlandse overheid betaalt de subsidie, niet het autobedrijf. Dit lijkt een open deur, maar verwarring ligt op de loer. Zowel Renault, MG als Opel geeft 4000 euro korting op elektrische modellen, en noemt dat ‘subsidie’. Kortom: sluit de beste deal met de autoverkoper en klop vervolgens aan bij de overheid voor je geld..

Subsidie elektrische auto: 7 belangrijke spelregels
Subsidie elektrische auto: 7 belangrijke spelregels
Subsidie elektrische auto: 7 belangrijke spelregels

4000 euro (nieuwe auto) of 2000 euro (occasion)

Je krijgt 4000 euro subsidie als je in 2020 of 2021 een nieuwe, volledig elektrische auto koopt. Voor een tweedehands EV krijg je 2000 euro. De subsidiepot heeft in 2020 een bodem: er is budget voor 2500 nieuwe EV's en 3600 occasions. 

EV kopen bij erkend autobedrijf

De auto moet volledig elektrisch zijn (geen plug-in hybride) en gekocht worden bij een RDW-erkend autobedrijf. Een EV gekocht bij Eerlijke Buurman komt niet in aanmerking voor subsidie.

Subsidie vanaf 1 juli, auto kopen kan eerder

Vanaf 1 juli kun je de 4000 of 2000 euro subsidie aanvragen. Je mag de elektrische auto aanschaffen vanaf de datum dat de subsidieregeling officieel wordt (4 juni 2020).

Gekke eis: 120 kilometer actieradius

De actieradius van de elektrische auto moet minimaal 120 kilometer bedragen. Een gekke eis, want alle normale elektrische modellen komen in theorie verder. Zelfs de eerste Nissan Leaf had volgens de folder een bereik van 160 kilometer. 

Subsidie elektrische auto: 7 belangrijke spelregels
Subsidie elektrische auto: 7 belangrijke spelregels

Maximum prijs elektrische auto: 45.000 euro

De maximum prijs van de elektrische auto mag 45.000 euro zijn (en minimaal 12.000 euro). Bij een tweedehands EV geldt de cataloguswaarde. Je krijgt dus geen subsidie voor een tweedehands Tesla Model S van 44.995 euro, want zijn oorspronkelijke nieuwprijs lag ver boven het maximum.

Ook subsidie met private lease

Je krijgt ook subsidie voor een elektrische auto met private lease. Het contract moet minimaal 4 jaar duren. Hoeveel scheelt dat per maand? 4000 euro verdeeld over 48 maanden is 83,33 euro per maand. Je ontvangt dit bedrag in maandelijkse termijnen op je bankrekening over een periode van 4 jaar.

Bonusweetjes:

1. Het is mogelijk om in de koop- of lease-overeenkomst een ontbindende voorwaarde op te nemen, dat je van koop of lease kunt afzien als je geen subsidie krijgt.

2. Het is mogelijk om het autobedrijf de subsidie-aanvraag te laten regelen. Daarvoor moet je het bedrijf wel machtigen.

3. Als je een nieuwe elektrische auto in het buitenland koopt, kun je ook in aanmerking komen voor de subsidie.

Bonus-bonus-weetje:

Wees er snel bij. De subsidiepot is berekend op 2500 nieuwe EV's en 3600 occasions en hoe langer we over die aantallen nadenken, des te meer voelen we de tijdsdruk ...

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot.
Lees meer »

woensdag-weetjes

Woensdag = weetjesdag

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie ‘Woensdag weetje’. Elke woensdag om 12.00 uur brengen we je een leuk weetje om in de kantine te delen.

Zoeken