Nieuws

Stoere alleskunner: Mercedes GL-klasse

Stoere alleskunner: Mercedes GL-klasse

De 26 jaar oude Mercedes G-klasse krijgt een vervolg. De compleet nieuwe en moderne Mercedes GL-klasse betreedt vanaf volgend jaar het segment van de grote SUV´s. Veel ruimte, moderne techniek en moderne motoren kenmerken de GL-klasse.

Onlangs maakte Mercedes bekend dat de legendarische G-klasse de komende jaren nog in productie blijft. De G-klasse is een icoon dat wereldwijd veel bekendheid en roem heeft gekregen. De offroader heeft vele liefhebbers gewonnen. Nog steeds wordt de G-klasse verkocht en Mercedes besloot de auto in productie te houden. Daarbij kondigde de Duitse autofabrikant aan dat er wel een nieuwe G-klasse bij zou komen. En hier is ie dan, de Mercedes GL-klasse.
 
7-persoons
Met een lengte van 5,09 m, een breedte van 1,92 m, een hoogte van 1,84 m en een wielbasis van 3,08 m valt de GL-klasse in het segment van de grote SUV´s. In dat segment vinden we ook de Hummer H2 en Cadillac Escalade. In de GL-klasse is plaats voor zeven personen. Volgens Mercedes hebben de passagiers op de derde zitrij veel hoofd- en beenruimte. De afstand tot de middelste zitrij is 81,5 cm en daarmee ook voldoende ruim voor volwassenen. Als er minder zitplaatsen nodig zijn, is het mogelijk om één of beide stoelen van de standaard derde zitrij met een druk op de knop elektrisch (optie) in de vloer weg te klappen. Er ontstaat dan een volledig vlakke laadvloer. Met vijf zitplaatsen in gebruik is de bagageruimte 1240 liter groot. In de GL past maximaal 2300 liter bagage, waarbij de bagageruimtelengte 2128 mm is.
 
Uitrusting
De standaarduitrusting van de GL-klasse is van een hoog niveau. Standaard is automatisch airco gemonteerd op de GL 320 CDI. De achtcilinder uitvoeringen beschikken over multi-zone climate control. Bovendien zijn elektrische verstelbare voorstoelen en een glazen panoramadak boven de derde zitrij standaard.
 
Terreinkwaliteiten
De aanduiding GL-klasse is uiteraard een verwijzing naar de legendarische G-klasse. Mercedes heeft er dan ook alles aan gedaan om de auto ook de terreincapaciteiten mee te geven die de G-klasse kenmerkt. Met permanente vierwielaandrijving (4Matic) en vele speciale offroad mogelijkheden zoals Downhill Speed Regulation (DSR), wegrijassistent en offroad-ABS kan de GL-klasse veel verder komen dan menig ander SUV. Het standaard Offroad-Pro pakket zorgt ervoor dat de GL-klasse ook in zeer moeilijk terrein zijn mannetje staat. Dit pakket bestaat uit een verdeelbak met terreinreductie en sperdifferentiëlen voor de verdeeltransmissie en de achteras. De Airmatic-luchtvering kan de bodemvrijheid verhogen tot maximaal 30,7 cm.
 
Adaptieve demping en luchtvering
Maar niet alleen in het terrein zal de GL-klasse prima prestaties leveren. De auto zal het grootste deel van de tijd op de verharde weg te vinden zijn. De standaard luchtvering Airmatic en het adaptieve dempingsysteem (ADS) passen de rij-eigenschappen van de GL-klasse continue aan. Trail Stability Assist (TSA) werkt in combinatie met het ESP-systeem en houdt de aanhanger stabiel.
 
Vier motoren
Mercedes gaat de GL-klasse leveren met vier motoren, onderverdeeld in twee diesels en twee benzinemotoren. De GL 320 CDI wordt aangedreven door een 224 pk sterke V6 diesel. De GL 420 CDI wordt door een V8-dieselmotor met een vermogen van 306 pk en een koppel van 700 Nm voortbewogen. De GL 500 beschikt over de nieuwe V8 benzinemotor die in de S-klasse in geïntroduceerd. Deze 5.5 liter V8 ontwikkelt een vermogen van 388 pk. De GL 450 beschikt over compleet nieuwe motor en beleeft zijn debuut in de GL-klasse. Deze 4.6 liter V8 beschikt over een vermogen van 340 pk. Standaard zijn alle motoren gekoppeld aan een 7G-tronic automaat met Direct Select.
 
Veiligheid
Dat het met de veiligheid van de inzittenden wel goed zit zal niemand verbazen. Een compleet arsenaal aan airbags, waaronder gordijnairbags voor alle zeven passagiers beschermen de inzittenden bij een aanrijding. Tevens levert Mercedes haar vooruitstrevende Pre-Safe veiligheidssysteem. Diverse systemen op het gebied van passieve en actieve veiligheid worden aan elkaar gekoppeld. Pre-Safe gebruikt de sensoren van rijdynamische regelsystemen als ABS, de remassistent BAS of ESP. Bij de dreiging van een ongeval optimaliseert dit systeem de beschermende functie van de passieve veiligheidselementen. Maar Mercedes heeft ook rekening gehouden met voetgangers en fietsers. Lege ruimtes tussen de carrosserie en eronder gelegen onderdelen moet een aanrijding met de GL-klasse minder slecht doen aflopen.
 
September 2006 in Europa
In de DaimlerChrysler fabriek in Tuscaloosa, Alabama gaat de GL-klasse van de band lopen. De fabriek is in 1997 gebouwd voor de M-klasse en was de eerste Mercedes-fabriek buiten Europa. Naast de M-klasse produceert Mercedes daar sinds kort ook de R-klasse en straks dus ook de GL-klasse. Na zijn werelddebuut op de NAIAS in Detroit staat de auto in het voorjaar van 2006 bij de Amerikaanse Mercedes-dealers. Wij moeten nog even geduld hebben tot 2006.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Stoere alleskunner: Mercedes GL-klasse
Stoere alleskunner: Mercedes GL-klasse
Stoere alleskunner: Mercedes GL-klasse
Stoere alleskunner: Mercedes GL-klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken